ВЕНЕЦИЈA - град заљубљених

Сандра Милетић
ВЕНЕЦИЈA - град заљубљених

Венеција, град који се простире на 117 острва које пјешчани спруд, Лидо, штити у лагуни, град са 150 канала, 400 мостова и безброј знаменитости, мјесто је које свакако обавезно треба посјетити.

Венеција је уз Париз вјероватно најромантичнији град на свијету. Тако барем кажу сви они заљубљени који су га посјетили.

Венеција је град романтике и уживања у култури, али ће дефинитивно разочарати оне жељне лудих ноћних провода.

Трг светог Марка

Много је тога што се у Венецији треба обићи.

Посебно је привлачан Трг светог Марка (Poazza San Marco) са својим 175 метара дугим и раскошним простором, са црквом накићеном стубовима и мозаицима и са 99 метара високим звоником.

Трг светог Марка је главни градски трг у Венецији, централна знаменитост и састајалиште које је увијек пуно туриста, фотографа и бројних голубова.

Један је од ријетких древних европских тргова који су пјешачка зона, без моторизованог саобраћаја који се обавља само каналима. Сви остали тргови у Венецији се, због мање величине, не зову пиазза него цампи.

Трг је мјесто одржавања многих венецијанских фестивала.

Вожња гондолама

Ту је и систем канала с готово четири километра дугим "Великим каналом" који пресијеца град у облику огромног слова С.

Романтична вожња гондолом по "Великом каналу" је посебно уживање иако је 400 гондола (1750. године било их је више од 12.000) насупрот моторним чамцима данас у великој мањини.

Базилика светог Марка и Дуждева палата

У најзначајније грађевине у Венецији спадају Базилика светог Марка и Дуждева палата.

Базилика светог Марка (Basilica di San Marco) је венецијанска катедрала и најпознатија црква у Венецији. Налази се на Тргу светог Марка. Грађевина из 11. вијека је раскошног дизајна с унутрашњости потпуно испуњеном позлаћеним византијским мозаицима.

Дуждева палата (Palazzo Ducale) је готичка палата која је служила као резиденција дуждева (изабраних војвода) Млетачке Републике. Било је увријежено да послије избора, сваки дужд напусти свој дом и настани се у дуждевој палати у трајању свог мандата.

Шопинг и смјештај

Венеција није тако добро одредиште за куповину одјеће као рецимо Милано или Рим, али у Венецији можете уживати у бројним јединственим трговинама, попут оних с "мурано" стаклом или венецијанским маскама.

Смјештај у Венецији је релативно скуп, поготово кад га успоредимо с другим популарним италијанским одредиштима, а понешто заостаје и квалитетом понуде.

Ипак, онима који желе да уживају у разгледању знаменитости и романтичним вожњама гондолом, то неће представљати никакав проблем.

Историја

Историја Венеције почела је у 5. вијеку. Тада су од Хуна прогоњени становници Aквилеје побјегли на неке од тих мочварних острва.

У том склоништу зачело се војводство са дуждем на челу (697) и напокон се ту родила трговачка метропола.

У 15. вијеку Венеција је са више од 200.000 становника била центар свјетске трговине и највећи лучки град на свијету. У то вријеме досегла је свој врхунац. Раскошне грађевине које су подсјећале на оријенталне узоре, постајале су све раскошније. Ницале су нове палате, богато опремљене од умјетника као што су били Тинторето, Веронезе и Тицијан.

  

Услуга                                                                          Цијене

Смјештај у хотелима (по особи,                           од 40 КМ

један дан, са доручком, без превоза)                     

Прољећни аранжмани                                          од 140 КМ

(три дана са превозом,

смјештајем и доручком)

Вожња гондолом                                              око 120 КМ

Паркинг (дан)                                                        од 40 КМ

Пизза и тјестенине                                               од 8 КМ

(најмања порција)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана