Велике концентрације полена повећавају инфекцију од ковида

Танјуг
Foto: Танјуг

ВАШИНГТОН - Веће концентрације полена у ваздуху поклапале су се с повећањем броја обољелих од ковида, показала је велика студија.

Уз помоћ података са 130 мјеста из 31 земље, истраживачи су открили да су количине полена у ваздуху, у комбинацији са влажношћу и температуром, допринијеле повећању инфекција од корона вируса за 44 одсто током прољећа 2020. године, пренио је Ројтерс.

Ефекат није повезан са алергијама за полен, а у извјештају објављеном у понедељак у Националној академији науке САД објашњено је да код сваке особе изложеност полену смањује способност респираторног тракта да се брани од вируса тако што умањује ослобађање антивирусног протеина интерферона.

Студија је такође показала да је током сличних концентрација полена, број инфекција смањен током локдауна, јер су забране излазака ограничиле приступ корона вирусу, али и полену.

"Како не можемо да избјегнемо излагање полену, саветујемо појединцима који су у већем ризику да носе посебне маске са филтером током високе концентрације полена", рекао је коаутор студије Атанасиос Дамиалис са Техничког универзитета Минхен, у њемачком граду Аугзбургу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана