Величање српских џелата: Орић "херој" нове серије, умјесто да буде иза решетака (ВИДЕО)

РТ
Величање српских џелата: Орић "херој" нове серије, умјесто да буде иза решетака (ВИДЕО)

Серија посвећена ратном злочинцу Насеру Орићу – за коју је популарна турска стриминг платформа објавила трејлер – кратак синопсис истиче да се прати прича "о хероју који је промијенио ток рата у БиХ између 1992. и 1995. године" – само је још један пуцањ у 3.267 српских жртава средњег Подриња и Бирча, чију крв на рукама носи овај озлоглашени командант, оцјењују саговорници "Новости".

"Разочарана сам што се величају ратни злочини, али не заборавимо да је он бошњачки народни херој", истакла је шеф Клуба посланика СНСД у Парламенту БиХ и потпредсједник СНСД Сања Вулић, те додала да је Орић у свом народу поштован и да његов утицај није мали ни када је у питању кадровање у институцијама.

Из Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Српске поручују да је ово наставак величања добро познатих српских џелата.

"Никакве серије неће избрисати чињенице да је Насер Орић био и остао злочинац и одговоран за смрт стотина Срба у Подрињу. Судови су га ослободили, али породице српских жртава никада му неће опростити", навели су из ове организације.

"Политика" пак подсјећа да је турска национална кућа ТРТ, којој је повјерена продукција серије о муслиманском команданту Орићу, чије име је за Србе синоним за страдање и неправду, снимила и успјешну серију о Алији Изетбеговићу 2018. године.

"Ово говори доста о друштвеној свијести у тој земљи. Идентификовање с бошњачким наративом током деведесетих је замаглило историјске чињенице, јер је Насер Орић неко ко се отворено хвалио убијањем Срба у западним медијима", рекао је редитељ Борис Малагурски за београдски лист и подсјетио да су га прошле године бошњачки и турски медији осудили за слављење ратних злочинаца у његовом документарном филму о историјској перспективи Срба у БиХ.

"Да ли ће у овој серији бити простора за сцену у којој Орић плаћа онима који су му доносили српске главе као трофеје? Како ће бити екранизовани напади на сва српска села у Подрињу која су збрисана с лица земље. Да ли ће ауторима серије бити вриједно забиљешке да је Насер Орић судији Илићу ископао очи?", пита се предсједник Скупштине републичке организације породица заробљених и погинулих бораца Бранимир Којић.

Иначе, Хашки трибунал је 2008. Орића правоснажно ослободио кривице за злочине почињене у Сребреници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана