Варшава - културни центар

Сандра Милетић
Варшава - културни центар

Варшава је научни, културни и политички центар Пољске чији је главни град, а један је од најљепших градова ове државе.

У Варшави се налазе парламент, предсједничка палата и пољска влада. Осим што је највећи град у Пољској, Варшава је и центар Мазовјецког војводства. На терену града налази се неколико узвишења, углавном вјештачких, а град се налази с обје стране ријеке Висле.

ПРИЛИКОМ ПОСЈЕТЕ ВAРШAВИ обавезно треба погледати средњовјековно градско језгро (Stare Miesto), готичку катедралу из 14. вијека, Барбакан из 16. вијека и друге споменике.

Историјско језгро Варшаве уврштено је 1980. године на UNESCO-ов попис мјеста свјетске баштине у Европи као јединствен примјер послијератне обнове старог центра града које садржи примјерке грађевина у свим историјским периодима од 13. до 20. вијека. У изворном стилу су обновљени стари средњовјековни град, стари трг, градске историјске куће, зелени круг на мјесту градских зидина с утврђењем Барбикан, вјерске грађевине, Краљевски дворац са Сигмундовим стубом....

Јужно од Старог града налази се такозвани "Краљевски пут" на којем су многе неокласицистичке палате, Предсједничка палата и кампус Варшавског универзитета.

Једна од најзанимљивијих грађевина у Варшави свакако је Палата културе и наука, највиша зграда у Пољској коју су Пољаци добили на поклон од Руса. Она је копија московског Универзитета Ломоносов из 1955. године.

ПОСЕБНОСТ ВAРШAВЕ СУ бројни паркови. Најстарији парк је Саски врт који се налази на десет минута хода од Старог града, а највећи градски парк су Краљевске топлице из 17. вијека које су добиле данашњи изглед у 18. вијеку,

Гробље Повацки је највеће у Европи, а оближња улица Окопоња је једно од највећих јеврејског гробаља у Европи. Од осталих јеврејских споменика сачувани су Синагога Новик, Јеврејско позориште и Сиротиште Јануша Корчака. У току је изградња музеја у знак сјећања на страдање Јевреја у Дугом свјетском рату у овом граду, а о значају његовог отварања најбоље говори чињеница да је и амерички предсједник Барак Обама обећао да ће да дође на отварање.

Симбол града, Варшавска сирена, која се налази и на градском грбљу од 14. вијека, се може пронаћи свуда по граду.

У ВAРШAВИ СЕ НAЛAЗИ Народна филхармонија, али јој недостаје концертна дворана, због чега се велике музичке свечаности углавном одржавају у Конгресној дворани.

У Варшави постоји тридесетак већих позоришта. Међу њима су најважнији Народно позориште и Велико позориште које је дом Пољског народног позоришта и Опере.

У Варшави постоје многи музеји и галерије умјетности, како државни тако и приватни. Најважнији су Захента, Центар савремене умјетности као и Музеј Пољске војске. У највеће спадају Народни музеј и његове филијале у Краљевском замку и у Вилановском дворцу, а постоји и Музеј варшавског устанка

ПРИЈAТНО ПОСЛИЈЕПОДНЕ може се провести у шетњи улицама Ноњџ Сњиат, Кракоњские Прздмиесцие, новим и старим дијелом града. Ту се могу купити сувенири и пољски производи, али и нешто модерно у трговачким центрима западног стила.

Обавезно треба посјетити и неки од варшавских ресторана који су непредвидљива комбинација различитих кухиња: мексичке, кубанске, европске, бразилске, таи, па чак и либанонске.

Варшава има и веома богат ноћни живот, тако да у овом граду свако може да пронађе понешто за себе.

Историја

Варшава је кроз историју прошла кроз многе драматичне тренутке, а град су више пута рушили разни освајачи. Зато је називају и "градом Фениксом".

Први пут се Варшава спомиње у 13. вијеку. Временом се развила у велики трговачки центар и добила је градска права (Магдебуршка овлашћења) 1334. године. Била је Мазовјецко војводство до 1596. године када је краљ Сигисмуд премјестио престоницу из Кракова, па је Варшава постала главни град Пољске. У Другом свјетском рату јеврејско становништво смјештено је у гето гдје је било системски изгладњивано и мучено, све док неколицина преживјелих није 1943. године подигла устанак. Неуспјешни устанак је потрајао 63 дана, а нацистичка одмазда је била страшна и убијено је више од 250.000 људи.

УСЛУГA                                                                                ЦИЈЕНA

Ноћење у хотелу (са доручком)                                    од 60 КМ

Ноћење у хостелу                                                             од 20 КМ

Доручак                                                                              од 7,5 КМ

Кафа                                                                                       од 2 КМ

Сладолед                                                                              од 2 КМ

Карта за једну вожњу(градски аутобус и трамвај)       1,5 КМ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана