Ванкувер овог јутра има најзагађенији ваздух, Београд у самом врху свjетске листе

ГС
Foto: Илустрација

Према подацима Ер вижуала (8.00) Ванкувер je овог јутра најзагађенији већи град у свијету, а Београд је на неславном шестом мјесту по квалитету ваздуха.

Ваздух се и овог јутра види у Београду, а према подацима Ер вижуала који податке приказује у реалном времену, главни загађивач су ПМ 2,5 честице. Индекс загађења је у 8 часова износио 156, што значи да је ваздух нездрав. 

На првом мјесту на листи великих градова у 8 часова нашао се, изненађујуће, Ванкувер (187), на другом Дубаји, а слиједе Лахоре, Ченгду, Кувајт. Нездрав ваздух удишу и у Делхију, Сијетлу, Загребу, Портланду.

Овај редослијед градова варира, а у једном тренутку овог јутра Београд се налазио и на трећем мјесту. Прије недјељу дана Београд је био најзагађенији велики град у свијету.

Према подацима Беоека ваздух је на већини мјерних мјеста прихватљив. Загађен је у Земуну, Винчи, на Бежанијској коси, Врачару, Борчи, Лештанима, Стојчином брду.

У Београду су главни загађивачи ваздуха густ саобраћај и индивидуална ложишта.

Препоруке за грађане

Када је ваздух "јако загађен", здравствене тегобе се могу јавити у цијелој популацији, с тим што се код старих, дјеце и особа са обољењем срца и плућа могу јавити озбиљније здравствене тегобе него у популацији здравих особа.

Препорука за осјетљиве групе је да избјегавају напорне активности на отвореном које су праћене убрзаним и дубоком дисањем и да те активности обављају у затвореном простору док се не побољша квалитет ваздуха.

Препорука за остале у популацији је да скрате дужину и интензитет напорних активности и да праве чешће паузе у свим активностима на отвореном.

Обичне, хируршке маске могу само мало да помогну, како би се смањила иритација дисајних путева, али ПМ честице продиру и кроз њих.

Препорука је и да се не отварају прозори у дијеловима дана када је загађеност највећа. На тржишту постоји и већи број пречишћивача ваздуха који могу помоћи да се ваздух у затвореном простору прочисти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана