Вакцина која би могла да „промијени свијет“, оксфордски научници у борби против маларије

ГС
Foto: Илустрација

Британски научници очекују да ће вакцина почети са примјеном наредне године након што су тестови показали успјешност од чак 80 одсто.

Још важнија чињеница је, тврде научници, што је вакцина јефтина и већ је уговорена производња 100 милиона доза годишње.

Хуманитарно удружење "Malaria No More" навело је да то значи да би искорењивање маларије код дјеце могло да се деси „за вријеме наших живота“.

Било је потребно више од 100 година да би се развила ефикасна вакцина, јер паразит маларије, којег шире комарци, веома сложен. Стално се помера и мења облике унутар тијела због чега је тешко развити имуни одговор.

Прошле године Свјетска здравствена организација први пут је одобрила да се вакцина против маларије, коју је развио фармацеутски гигант ГСК, користи у Африци.

Оксфордски тим, међутим, тврди да је њихово рјешење ефикасније и може да се лакше произведе на масовном нивоу.

Резултати тестова на 409 дјеце у Буркини Фасо, који су објављени у Лансету, показали су да три иницијалне дозе заједно са бустер дозом наредне године дају 80 одстотну заштиту.

„Сматрамо да су ови резултати бољи од било које вакцине против маларије“, каже професор Адријан Хил, директор Института Џенер са Оксфордског универзитета.

Процес одобравања вакцине почеће наредних недјеља, а коначна одлука зависиће од резултата много већег испитивања вакцине на 4.800 дјеце, које треба да буде завршено до краја године.

Највећи свјетски произвођач вакцина – Институт за серуме у Индији већ планира производњу 100 милиона доза годишње.

Хил истиче да вакцина Р21 може да буде направљена за само неколико долара и да може да помогне у смањивању страшних посљедица маларије, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана