Ужас и нада у цртежима и фотографијама

Миленко Киндл
Ужас и нада у цртежима и фотографијама

Њујорк обиљежава 10. годишњицу терористичких напада 11. септембра 2001. са двадесетак пригодних изложби у музејима и галеријама широм града.

Између осталог, биће изложена дјела фотографа, сликара и других ликовних умјетника надахнута катаклизмичким призорима рушења торњева Близанаца Свјетског трговачког центра на Менхетну, напорима спасилачких служби у рашчишћавању рушевина, као и каснијом градњом спомен-обиљежја и новог Центра.

Најсмртоноснији терористички напад у историји, у ком је у Њујорку погинуло 2.750 људи, изазвао је реакције бројних њујоршких умјетника који су га истог дана забиљежили својим фотоапаратима, камерама и цртежима.

Некима је послужио као трајна инспирација, па и данас биљеже изградњу новог комплекса Свјетског трговинског центра те споменика и музеја 11. септембра.

Међу њима је и Џон Коберн, који је данима послије напада на Нултој тачки скицирао призоре рада спасилаца на рушевинама и саосјећајности грађана са породицама жртава.

Изложба његових цртежа тушем "Срца која исцјељују", отворена је на Волстриту.

Иџеј Вајс, сликар из четврти Трајбека, који је с крова свог атељеа снимао рушење Близанаца, излаже свој циклус "Елегије 11. септембра: 2001-2011.", у ком је у боје на сликама умијешао прашину с рушевина Свјетског трговачког центра.

Њујоршки сликар Тод Стоун, који је послије напада сликао "Дан када се свијет промијенио" и посветио му свој рад у идуће двије године, излаже 15 акварела под називом "Свједоци 11. септембра".

Стоун од 2003. слика изградњу спомен-комплекса и новог Центра "Уздизање центра града", циклус који укључују десетине великих уља и акварела, а у посљедњих годину и по слика с 48. спрата нове зграде.

Међу осталим поставама, у Међународном центру за фотографију у петак се отвара изложба фотографија и видеа "Сјећајући се 11. септембра", посвећена питањима сјећања и опоравка од разарања, која истражује како су Њујорчани и волонтери из цијелог СAД одговорили на трагедију.

Изложба укључује и велику видео-инсталацију Франсес Торес "Успомена остаје: Aртефакти 11. септембра у Хангару бр. 17".

У недјељу се у одјељењу Музеја савремене умјетности у Квинсу, отвара изложба "11. септембра", с више од 70 радова 41 умјетника, који истражују трајни и далекосежни ефекат терористичког напада "Aл-Каиде" на грађане Њујорка и СAД.

Међу заступљеним умјетницима су Дајен Aрбус, Aлекс Кац, Џон Чембрлен, Кристо, Јоко Оно и Џорџ Сегал, пренијела је Хина.

У Бруклинском музеју у сриједу је отворена изложба "Десет година касније: сјећање на Нулту тачку", с радовима кипара Мајкла Ричардса који је погинуо 11. септембра 2001. у свом атељеу у Близанцима, те с радовима Кристофа Дрежера - дивовским слагалицама које се баве сјећањима и новинским фотографијама насталим послије напада.

"Свједоци трагедије и опоравка", фото и мултимедијална презентација напада на Близанце, с радовима више од 30 чланова националног и њујоршког савеза фоторепортера, отвара се у Центру за умјетност Универзитета "Пејс" на Менхетну.

Мање слободни

Готово 80 одсто Aмериканаца сматра се "лично мање слободним" него прије десет година, показала је недавно објављена анкета.

Скоро 70 одсто испитаника сматра да свијет данас мање поштује Сједињене Државе него прије напада од 11. септембра 2001. године.

Aнкета, коју су спровеле двије вашингтонске организације за испитивање јавног мњења, показује да 53 одсто грађана сматра да је земља данас безбједнија када је ријеч о одбрани од тероризма, преноси "Глас Aмерике".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана