Успјешне, моћне и шармантне

Жаклина Мијатовић
Успјешне, моћне и шармантне

Политику неки сматрају монотоном, а засједања у парламенту досадним. Међутим, посланичка мјеста неријетко заузимају праве љепотице. Блогери су направили листу десет успјешних жена које владају свјетском политиком, а одузимају дах својом љепотом.

Иако је било помало тешко одлучити коју љепотицу ставити на прво мјесто, листу су почели с егзотичном Јапанком Џури Фујикањо, коју су прогласили најљепшом политичарком. Она је посланик из града Хаћинохе. Недавно је била умијешана у секс скандал, кад је виђена како у загрљају ожењеног мушкарца улази у хотел. Међутим, то јој вјероватно нико није замјерио, а позната је као жена која је прелијепа за политику.

Друго мјесто заузела је Мара Царфагна, која је прије око годину дана изазвала праву медијску буру кад је постала италијански министар. Та бивша хостеса, која је дипломирала право, успјела је да стекне повјерење премијера Силвија Берлусконија и озбиљно кренула у политичке воде. Међутим, њен политички успон није прошао без злочестих критика. У медијима је објављено како је била Берлусконијева љубавница, што је она жестоко демантовала.

Таниа Дервеаукс, белгијска политичарка и чланица странке NEE (политичка протестна група младих људи који нуде алтернативу незадовољним бирачима), једна је од жена које одузимају дах. Осим по љепоти, позната је и по контроверзним иступима. Током "трке" за Сенат 2007. године појавила се, наиме, потпуно гола и с крилима анђела на плакатима.

Иако је тек на четвртом мјесту, Aлина Кабаева није ништа мање лијепа од жена које су се нашле на почетку листе. Aлина је члан странке Уједињена Русија, а позната је и као најуспјешнија руска гимнастичарка. Прошле године нашла се у средишту скандала кад су медији писали да се вјерила с премијером Владимиром Путином, те да пар намјерава да се вјенча.

Луциана Леон, која је такође неколико пута проглашена најљепшом политичарком, члан је перуанске странке Перувиан Aприста. Најмлађа је чланица Конгреса.

Међу десет политичких љепотица сврстана је и Aнгелина Сондакх, бивша мис Индонезије, која је у политику ушла тек 2004. године. Aљаска има Сару Палин, СAД Хилари Клинтон, Пакистан је имао Беназир Буто, а Индонезија има Aнгелину Сондакх, паметну и лијепу политичарку, пише на блоговима.

Рубкс Дала је канадска политичарка и члан Либералне странке. Рођена је у индијској имигрантској породици, а још од дјетињства занимала ју је политика. Да су и други препознали њену љепоту доказује и чињеница да ју је неколико магазина смјестило међу десет најљепших политичарки.

Кад се прича о женској политици и љепоти, не смије се никако изоставити бивша америчка потпредсједничка кандидаткиња Сара Палин. Иако су је неки осуђивали због несмотрених изјава, нико јој не може оспорити њен шарм и љепоту.

Украјинска премијерка Јулиа Тимошенко, осим што је успјешна у политици, могло би се рећи да њен осмијех отвара сва врата. Према Форбесу, проглашена је трећом најуспјешнијом женом на свијету, а спада међу најбогатије људе у Украјини.

И на самом крају топ-листе нашла се Сеголен Ројал, бивша француска предсједничка кандидаткиња. Она је мајка четворо дјеце, а са својих 56 година завидно добро изгледа. Рођена је у војној бази у Дакару, а позната је по доста жестоким критикама. Тако је послије америчких избора поручила предсједнику Бараку Обами да зна да је његов тим копирао неке дијелове њене кампање из 2007. године.

Лусијана Леон

Шпански дневник "20 минутос" објавио је листу 54 најљепших припадница њежнијег пола у свијету које се баве политиком. На ранг-листи се налазе даме из 30 земаља - од Aвганистана преко Aнголе и Израела до Новог Зеланда. Гласање је одржано путем Интернета. Прво мјесто и титула најљепше припало је Лусијани Леон (30), најмлађем конгресмену у историји Перуа.

- Када погледате политичарке широм свијета, неке од њих су заиста атрактивне. Многе би могле да се баве манекенством, а велики број њих је у политику ушао из свијета моде - каже један новинар шпанског листа.

Лусијана је по професији адвокат и изабрана је за конгресмена у Лими, пријестоници Перуа.

- Она је љепотица са лицем анђела", "Лусијана је осмо свјетско чудо", само су неки од коментара на сајту дневника. Лусијана је у гласању освојила више од 24.000 гласова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана