Урош Пена - Нарко-мафија пере новац кроз градњу станова

Горан Маунага
Урош Пена - Нарко-мафија пере новац кроз градњу станова

Директор полиције РС Урош Пена у интервјуу за "Глас Српске" каже да је тачно да се огроман прљави новац од дроге пере улагањем у станоградњу, али да је то неупоредиво израженије на западу него овдје.

- Друга могућност уношења прљавог новца у легалне токове и не постоји осим куповином некретнина, улагањем у казина. Aли РС је мали простор за те ствари, а оно што смо на том пољу урадили за посљедње три године је за сваку похвалу. Заједно са полицијом Хрватске и Грчке одузели смо 162 килограма хероина што је највећа запљена на овим просторима, каже Пена.    

* ГЛAС: Недавно је објављено да су крајем прошле године држављанство БиХ добили одбјегли чланови "земунског клана". Да ли Ви имате такве информације и је ли њихово кретање забиљежено на подручју РС?

ПЕНA: Немамо податке да се припадници "земунског клана" налазе у РС, али могуће је да имају држављанство БиХ,  поготово да су га добили под лажним именом. Ми смо добијали информације, рецимо, да је Ђуро Мутави виђен у ресторану "Језеро", али то није било тачно. Један број криминалаца из Србије и Хрватске добио је држављанство БиХ, а добили су га на основу докумената које су доставили МУП-у. Све то је организовано кроз CIPS. Полиција ту ништа није могла да уради  јер се ради о регуларно издатим документима. Ми смо тај проблем идентификовали 2004. године и поништили сва та документа. Тада је 30 лица лишено слободе. CIPS је пројекција државног нивоа и радили су методологијом без отисака прста. Јавно сам позвао Тужилаштво БиХ да нам дају податке и број  особа са фалсификованим документима, јер ту нема више истражних радњи. Од њих смо добили одговор да се ради о осјетљивом предмету. Оптужница нема иако има полицијских службеника који су суспендовани по основу сумње.  

* ГЛAС: Према информацијама америчке агенције за борбу против наркотика, нарко-мафија у БиХ кроз станоградњу опере милионе марака годишње. Има ли полиција РС податке о томе и шта се ради по том питању?

ПЕНA: Добар дио дроге и пролази и буде заустављен на простору РС и БиХ, али полиција РС неће ријешити проблем дроге јер смо немоћни сами. Тачно је и да се огроман прљави новац од дроге улаже у станоградњу. Друга могућност уношења прљавог новца у легалне токове и не постоји осим куповине некретнина, улагањем у казина, али то је неупоредиво израженије на западу него овдје. РС је мали простор за те ствари, а нарко-дилери сада више користе путеве преко мора и океана. Aли оно што смо на том пољу урадили за посљедње три године је за сваку похвалу. Заједно са полицијом Хрватске и Грчке одузели смо 162 килограма хероина, што је највећа запљена на овим просторима. Цијена дроге на простору РС је повећана што значи да је има мање.

* ГЛAС: Хрватски медији објавили су да аутопревозничке компаније из БиХ дрогу шверцују према западној Европи редовним аутобуским линијама?

ПЕНA: Полиција РС је имала неколико таквих пресретања. Било је и одузимања дроге у аутобусима у Требињу.  Ту нема случајног проналаска дроге, него се ради о припреми и посебним истражним радњама. Aли битно је да на том пољу изузетно сарађујемо са полицијом Хрватске, Србије, а у БиХ полиције заједно раде. Кад је дрога у питању ту не можете да будете затворени. Ових дана имамо састанке са Словенцима и Французима, а са генералима из Италије договарамо и о успостављању официра за везу.    

* ГЛAС: МУП РС доставио је 2005. године Окружном тужилаштву у Источном Сарајеву предмет против осумњичених за злочин почињен над око 200 цивила српске националности у сарајевском насељу Пофалићи. Да ли сте се интересовали гдје је овај предмет завршио?

ПЕНA: Још 1992. године МУП РС поднио је Тужилаштву први извјештај за 15 лица због почињеног злочина у Пофалићима. Касније је тај извјештај допуњаван. Већи дио жртава је идентификован, а идентификовани су и извршиоци. Тај предмет је достављен Тужилаштву БиХ ради утврђивања поступка хитности и утврђивања које ће тужилаштво бити надлежно. Шта је даље с тим предметом, не знам. Ми немамо праксу да имамо податке тужилаштва у којој је фази поступак. Има доста примједби на рад Тужилаштва БиХ, а видјећемо колико оваква стратегија може да допринесе расвјетљавању истине на простору БиХ.  

* ГЛAС: Каква је сарадња МУП-а РС са Судом и Тужилаштвом БиХ по питању ратних злочина?

ПЕНA: Ми смо поднијели велики број извјештаја по питању почињених ратних злочина на простору РС и БиХ, а каква је сарадња најбоље се види из до сада донесених пресуда. Aко имате пресуђених ствари по предметима које је поднијела полиција РС два или пет одсто, а осталих много више, очито је каква је сарадња. Имали смо проблеме и застој у комуникацији послије наредбе судије за претходни поступак Суда БиХ за 36 полицајаца РС на простору Сребренице. Начин на који су то урадили је крајње некоректан према полицији РС. Сад ће двије године, а истрага није завршена. За један дио полицајаца је донесена наредба о обустављању истраге и ништа друго. И то је, поред осталог, пореметило нашу сарадњу.

* ГЛAС: Каква је сарадња полиције РС са полицијама у региону по питању хапшења преосталих хашких бјегунаца?

ПЕНA: Задатак полиције РС је ту јасан: лоцирање, лишење слободе или добровољна предаја било којег хашког оптуженика. Ми имамо једно тијело на нивоу земаља у окружењу у коме учествују и обавјештајне агенције и оно се састаје два пута мјесечно, размјењује податке. Сарадња је изванредна, што раније није био случај. Раније су поједине полицијске агенције из БиХ директно Хашком трибуналу достављале податке да се наводно неки осумњичени налазе у РС. Намјера је била да се покаже да полиција РС не сарађује са Хагом и тада је полиција РС морала да трчкара и провјерава те нетачне информације. Та прича је прошла и апсолутно више нико не поставља питање око наше сарадње.       

* ГЛAС: Има ли РС сазнања о дјеловању и наоружавању вехабија, селефија и муџахедина у РС?

ПЕНA:  Прије мјесец и по дошли смо до података да одређена лица афроазијског поријекла представљају опасност по националну безбједност БиХ. Зато смо одлучили да се лица којима су одузета држављанства лише слободе и протјерају из БиХ. До сада смо заједно лишили слободе пет таквих особа и то се наставља. Наоружавање је велики проблем БиХ, јер и даље има много оружја заосталог из рата. То оружје иде и вани, а пресјекли смо трговину за Француску, за Косово.  

* ГЛAС: Има ли у РС нелегалног прислушкивања?

ПЕНA: Оно што полиција РС има је опрема мањег капацитета, али апсолутно је технички немогуће да дође до неовлашћеног прислушкивања због свих процедура. Опрема за нелегално прислушкивање може да се набави неовлашћено. Зато је могуће да постоји опрема мањег капацитета код приватних лица. Кажем могуће је, јер да знамо да то постоји, одмах би било одузето.

Организовани криминал

* ГЛAС: Посљедњих година у РС је смањен број кривичних дјела. Значи ли то да не стоји више прича о организованом криминалу?

ПЕНA: Криминалне групе се организују да би вршиле појединачна кривична дјела, да би, рецимо, крали моторна возила. Aко имамо податке да је 2004. године крадено 1.300 возила, 2007. године 420, прошле године 313, а ове године за 40 одсто мање него за исти период прошле године, то говори нешто. Криминалне групе су разбијене у Бањој Луци, Требињу, Бијељини, Источном Сарајеву. Исти случај је и са дрогом.  

Пријетње Додику

* ГЛAС: Премијер РС Милорад Додик изјавио је да и он добија пријетње, упозоравајућа писма и да страхује за живот породице. Каква су Ваша сазнања о томе и шта је поводом тога предузето?

ПЕНA: Полиција РС провјерава све пријетње, а безбједност штићених личности је на високом нивоу и увијек је појачана. Посљедњих дана пријетње су упућене и предсједнику Народне скупштине РС Игору Радојичићу. Полиција је установила да је то урадио један душевни болесник. У сваком случају, наша реакција ће бити благовремена и адекватна. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана