Урбано и боемско прољеће у бојама

Д. Келеч, М. Миљић
Урбано и боемско прољеће у бојама

Отарасити се капута, чизама и остале зимске одјеће сан је свих оних који нису љубитељи хладних дана, а за које је прољеће идеално годишње доба.

А да бисмо били у тренду и задовољни собом, ове године модни стручњаци поручују да нас очекује право урбано и боемско прољеће проткано свим бојама.

Вјештачко крзно и ресе

Неки од незаобилазних модних детаља који се, према мишљењу модних креатора, обавезно морају наћи у ормару су прслук од вјештачког крзна, блуза са ресама, јакне од преврнуте коже у пачворк техници и блуза са карнерима.

- Ове године су ин и хеланке од преврнуте коже, металик блузе, уске фармерке са широким ногавицама, као и струкиране јакне са шареним апликацијама - истичу креатори.

Веселе боје прољећа свакако ће, како савјетују модни стручњаци, употпунити њежна хаљина, коју напросто морате имати.

- Играјте се у боемском стилу и постићи ћете пун модни погодак - наглашавају дизајнери.

Једна од одјевних комбинација која је апсолутни хит овог прољећа, ако је вјеровати познаваоцима моде, су припијене јакне од преврнуте и праве коже у пачворк техници, које уносе модернији изглед, а струкиране јакне са графичким апликацијама одају утисак извајане силуете. 

- Блузе са карнерима дају мекоћу, а блузе дугих мат металик рукава доприносе нешто оштријем изгледу. Хеланке са принтом од преврнуте коже са уским ногавицама наглашавају сам материјал, док уске фармерке имају блага проширења око чланка - истичу креатори.

Њежне памучне хаљине од маркизета доносе романтични дух прохујалих времена, док су хаљине са апликацијама прекривене симболима врачара.

- Овај беомски стил присутан је и на асесоарима - додају креатори и истичу да чизме од преврнуте коже изнад кољена указују на то да се равни ђонови могу носити са ставом, а да би изглед био комплетан ту су прслуци од вјештачког крзна као незамјењиви комади одјеће за ово годишње доба.

Шаренило, различити кројеви и облици дио су модних трендова за прољеће 2014. године. Елегантна црно-бијела комбинација такође ће бити присутна, као и сваког годишњег доба.

"Шанел" и патике - спој неспојивог

Када је у питању висока мода, онда је ту неприкосновени и вјечни "Шанел" који у овој области већ годинама диктира правила.

Тако је "Шанелова" колекција високе моде, која је приказана у Паризу, била на више нивоа посебна, али је занимљив избор обуће свакако оно што је свима запало за око.

Манекенке обучене у елегантне тоалете трчале су и прескакале степенице у удобним и лијепим патикама. Међутим, ово нису било какве патике. Оне су украшене драгим камењем и чипком те изгледају као мало умјетничко дјело.

С обзиром на то да је Коко Шанел први пут увела спортске елементе у високу моду двадесетих година, дизајнер Карл Лагерфелд је одлучио да настави оно што је Коко започела. И има право, јер шта год он осмисли, то постаје апсолутни хит међу познатим дамама. Бијонсе, Кејт Мос и Мараја Кери само су неке од љубитељки овог модног бренда.

Патике од змијске коже, бисера, чипке и твида направљене су у атељеу "Масаро" и коштаће око 3.000 евра по пару.

Жене су одувијек вољеле "Шанел", али сада када им је њихов креативни директор поручио да је у реду да носе патике са хаљинама, вјероватно ће га вољети још више.

Златне ципеле

Златна грозница потреса свијет моде. Креће велика потрага за златним ципелама, сандалама и патикама које ће бити велики хит у сезони прољеће/љето 2014.

Модни креатори истичу да сјај злата није резервисан само за празнике, због чега је неопходно да ове године обујете нешто златно.

- Носиће се златне штикле и сандале, како равне, тако и оне са високом петом, балетанке, али и патике. Златна верзија "најк" модела "данки скај хај" већ је изазвала велику пажњу, а за прави спектакл на граници кича и гламура побринуће се упадљиве ципеле дизајнерских етикета "Гуесс", "Јиммџ Цхоо", "Пура Лопез", "Ицоне"  и "Валентино" - наглашавају модни стручњаци.

Одбаците конвенције

Стара изрека каже - како се одијеваш, тако се и осјећаш - а овог прољећа осјећајмо се ведро и облачимо се шарено. Модна писта нам диктира да нема мјеста стерилности и конвенцијама.

Овог прољећа будите маштовити и играјте се бојама, од жарких неонских па све до њежних пастелних тонова.  Облачите се у стилу ведрог прољећа и ширите радост својом појавом, јер је осмијех незаобилазан модни детаљ сваког годишњег доба.

Кармини јарких боја

Претходне јесени и зиме царевале су класичне црвене и бордо боје кармина. Сада долазе усне обојене пинк или наранџастим нијансама. Боје ће бити пуне и интензивне, а могу бити мат, али и с високим сјајем.

Ако имате свјетлији тен, шминкери савјетују да бирате пастелне нијансе, док би даме с тамнијом кожом требало да бирају интензивније тонове.

Промијените парфем

У прољећном несесеру, поред шминке, обавезан је неки нов, свјеж парфем.

- Бирајте оне са лаганим цвјетним нотама, које ће вас стално подсјећати да је у току најљепше годишње доба. Када бирате парфем, обавезно га испробајте на себи јер ниједан парфем не мирише исто на свакој кожи - савјетују шминкери.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана