Ултрамаратонац Жељко Благојевић Чаки до сада претрчао 240.000 километара

Мирослав Филиповић
Ултрамаратонац Жељко Благојевић Чаки до сада претрчао 240.000 километара

Ултрамаратонац из Челинца Жељко Благојевић Чаки у двадесетдвогодишњој каријери претрчао је невјероватних 240.000 километара! Чаки у шали каже да је зрео за ремонт, јер је "претрчао шест пута земљину куглу".

О овом спортском и људском феномену писали су и извјештавали бројни домаћи и медији из свијета и окружења, а о Чакијевом мартовском подвигу када је за осам дана, у знак подршке Србима на Косово и Метохију, превалио 800 километара од Бање Луке до Косовске Митровице, грађани широм бивше Југославије још причају.

Сви пишу и говоре о Чакију, истинском спортисти, хуманисти и православцу који је задојен хришћанском љубављу.

- Трчим за дјецу, за болесне, за све оне којима треба помоћ и наше православне светиње. Зато сам радо учествовао у бројним хуманитарним маратонима, а тако ћу, обећавам, наставити и у сљедећој години - прича за "Глас Српске" четрдесетодвогодишњи Жељко Благојевић.

У просјеку, Чаки километар претрчи за четири минута и 40 секунди, а 100 километара за седам минута и 49 секунди.

Чакијев таленат и ахиловска снага званично су откривени прије пет година када је убједљиво тријумфоваво у трци на 102 километра на Фрушкогорском маратону и поставио рекорд стазе. Од тада до данас из златног пехара испија вино на Фрушкој гори, гдје радо обилази православне светиње.

Послије тога, осваја злато на супермаратону у Београду на стази дугој 200 километара! Првак БиХ постао је 2005. године, а првак Балкана у ултрамаратону 2006. године, такође, на стотину километара. Годину касније тријумфује и на ултрамаратону у Подгорици. Ове године побиједио је и на отвореном првенству Србије.

- Посебно сам поносан на освојено седмо мјесто на највећем свјетском ултрамаратону у Швајцарској, гдје сам се надметао са 1560 учесника из 32 земље - каже Благојевић.

Када је ријеч о добротворном раду, Чаки је учествовао на маратонима за подршку дјеци без родитеља, трчао је 888 километара у част солунаца од Калемегдана до Кајмакчалана. Ове године учествовао је и у Хуманитарном маратону од Београда до Бање Луке.

- Немам пара и не могу новчано помоћи болесној дјеци, нашим манастирима и браћи на Косову, али сам трчао из солидарности са њима и жеље да им прикупимо што више новца - наставља причу Чаки.

Нажалост, како то у животу обично бива, ни Чаки није успио да трчањем оствари боље материјалне услове за своју породицу.

- Истина је да нисам успио наплатити свој таленат и енергију, али вјерујте ми то ми никада није био ни циљ. Никада нисам трчао за паре, већ само за људе - искрен је Благојевић.

Иако је врхунски спортиста, Чаки још нема професионалну спортску опрему. - Моја плата је око 450 марака, обнављам кућу, жена ми је трудна, а комби покварен. Немам пара за опрему која је поприлично скупа - каже Чаки.

На срећу, вели, има још добрих људи. - У Сарајеву ме у једној продавници спортске опреме препознао Паљанин Вук Шаровић. Пришли су ми он и његова супруга и честитали због маратона до Косовске Митровице. Она ми је рекла да је плакала док је гледала филм "Прошетајмо до Косова и Метохија", а Вук ми је купио скупоцјене спортске патике - сјећа се Чаки.

Захвалан је и градоначелнику Бање Луке Драгољубу Давидовићу, његовим сарадницима и министру за спорт и омладину у Влади Републике Српске Проки Драгосављевићу.

- Ови људи су увијек били уз мене, надам се да ће и даље подржавати мој рад. Посебно су ме обрадовали челни људи Паневропског универзитета "Aпеирон", јер су ми понудили бесплатно школовање до доктората на њиховом факултету за спорт - рекао је Благојевић.

Чаки је увјерен да својим огромним искуством може помоћи студентима да искористе спортски таленат. - Одлучан сам да студирам и да се професионално усавршавам и да надокнадим оно што сам пропустио у младости - прича Благојевић.

Послије претрчаних километара и километара Чаки каже да има још снаге. У марту ће учествовати на Хуманитарном маратону од храма Светог Саве у Београду до манастира Хиландар у Грчкој, који ће бити организован поводом обиљежавања десетогодишњице од НAТО бомбардовања Србије.

Маратоном од Бање Луке до Фоче поздравиће у мају 2009. године и Свјетско првенство у рафтингу на Врбасу у Тари, а припрема се и за међународне маратоне у Канади, Словенији и Србији. - Трчаћу док ме ноге буду служиле. Трчаћу за све добре људе, за мој град, за Бања Луку и Републику Српску. То је моја морална дужност - рекао је на крају нашег разговора Жељко Благојевић и из Бање Луке отрчао у Прњавор, гдје је истог дана заборавио новчаник и документа.

Комби "прокувао"

Планинарски савез Републике Српске покренуо је акцију прикупљања новца да купе комби Чакију. - На маратону до Косовске Митровице мој комби, у којем су били супруга Биљана и пријатељи, је "прокувао", а без комбија не могу никуда - прича Чаки.

Промоција филма

Промоција филма "Прошетајмо до Косова и Метохије", аутора Игора Пожгаја, новинара РТРС, у којем је приказан Чакијев осмодневни подвиг, до сада је одржана у Бањој Луци, Дервенти, Брчком, Бијељини, Требињу и Челинцу. - На промоцији филма људи су ми масовно прилазили и честитали, било је ту суза и емоција. Драго ми је што су то људи препознали, захвалан сам и колеги Пожгају што је направио тако добар филм - каже Чаки.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана