Ученици XIV гимназије на престижним свјетским универзитетима

Танјуг
Foto: Агенције

БЕОГРАД- Шеснаесторо ученика Четрнаесте београдске гимназије уписало је у претходном периоду престижне свјетске универзитете, међу којима су универзитети на Сорбони, Великој Британији, Амстердаму, а помоћница директорке за Танјуг каже да су поносни на све ученике, који су, истичу, спој интелекта, раскошног талента, марљивог рада и вјере у себе.

Помоћница директорке Четрнаесте гимназије Ивана Јанковић рекла је да је жеља свих запослених да се они врате у своју земљу и покажу и примијене све што су научили.

"Јако смо поносни на све наше ученике, они су само неки од 16 ученика који су већ освојилли улазницу за престижне интернационалне универзитете. На том путу ка успеху су велики допринос дали и њихови професори упркос пандемијским условима", рекла је Јанковић.

Матуранткиња Милена Марковић се опредијелила за студије машинства у Француској, а примљена је на три факултета, на универзитете у Греноблу, Тулузу 3 и Сорбони.

"Сорбона пружа најквалитетније образовање у сфери која ме интересује", рекла је Марковић.

Њена школска другарица Теодора Пецарски, која ће студирати University College London (UCL), каже да је током школовања у Четрнаестој гимназији највеће интересовање показала за биологију и хемију, из којих се такмичила дуги низ година и освајала награде на окружном и државном нивоу.

"Примљена сам на Универзитет у Торонту са стипендијом и на универзитете у Великој Британији ( UCL, King''s, University of Manchester, University of Bristol, University of Warwick на програм биомедицинских наука). Определила сам се за УЦЛ", рекла је за Танјуг Пецарски.

Матуранткиња Лара Батагељ је завршила природни смјер у Четрнаестој београдској гимназији, а током школовања била је члан дебатног клуба и учествовала је у конференцијама модела Уједињених нација.

"Била сам у Петници и у билингвалном одељењу О.Ш. Владислав Рибникар. Уписујем дуални програм из друштвених и политичких наука на универзитетима UCL i Sciences Po. Такође сам била примљена и на Универзитет у Амстердаму и Универзитет у Утрехту", рекла је Батагељ за Танјуг.

Матурант Андрија Иљукић ове године на републичком такмичењу из филозофије освојио је сребрну медаљу за свој есеј, чиме је остварио пласман на међународну филозофску олимпијаду у Лисабону, гдје је добио почасну награду.

Он је одлучио да остане у Београду, гдје ће уписати филозофију на Филозофском факултету.

"Ово искуство ми је дефинитивно помогло за упис, не само због додатних поена које сам добио за сребро које сам освојио на републичком такмичењу, које ми је остварило пласман на олимпијаду, него и због искуства које ми је пружило. Дало ми је бар неку идеју тога шта и какав тип рада мене чека и јако сам узбуђен", рекао је Иљукић.

Матуранткиња Миа Васић каже да јој је одувијек био сан да студира у иностранству.

"Веома сам срећна и захвална што се то и остварило. Своје даље школовање наставићу у Холандији. Уписала сам основне студије на Ерасмус факултету у Ротердаму, смер Интернатионал International Business Administration”, рекла је Васић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана