Ученице полугoле на настави

Д. Келеч, М. Миљић
Ученице полугoле на настави

Тетоваже и "интелигентне униформе"

- Кратке сукњице, мајице на бретеле, дубоки деколте, хеланке и јака шминка постале су уобичајена појава на многим школским ходницима и учионицама. Алармантније од свега је и то што више нису само средњошколке те које се слободније облаче, јер изазовни стил по узору на естрадну сцену и многе пјевачице "влада" чак и међу ученицама у основним школама.

Иако би одлазак у школу за ученике, према мишљењу, стручњака требало да значи пристојно и уредно одијевање, а свака васпитно-образовна установа би требало да има правилник одијевања, то нико не поштује, нити размишља о томе…

Једно је постало јасно, а то је да је слобода ученика у стилу одијевања у школама широм Српске прешла све границе, или боље речено да за њу више границе и не постоје.

"Кецеља из раја изашла"

Када је ријеч о униформисању и доношењу правилника о одијевању ученика и наставника, односно професора, на свим нивоима образовања - мишљења су подијељена.

Према ријечима директора Пољопривредне школе у Бањалуци Едија Ханеша, ученици ове школе на практичној настави обавезно морају носити униформу, и то плаве и бијеле мантиле.

- Ђаци носе плаве мантиле на часовима практичне наставе прераде воћа и поврћа, док ученици који обављају праксу у ветеринарским амбулантама облаче бијеле мантиле - истакао је Ханеш.

Он је нагласио да када је у питању општа униформа, у школама нема правилника.

- Упркос томе што не постоји кодекс облачења, ђацима не допуштамо да у школу долазе у шорцевима, кратким мајицама те мини сукњама. Дежурни професор на улазу у школу враћа све оне ученике који су непримјерно обучени - додао је Ханеш који сматра да обавезно треба донијети правилник о оцјењивању, али и о одијевању.

Хитно донијети правилник!

Директор Основне школе "Свети Сава" у Зворнику Нада Зекић каже да је потребно хитно усвојити правилнике одијевања за ђаке, али и за наставнике.

- Прије је ситуација била још гора и дјеца су љети најчешће долазила у школу у шорцевима, те мини сукњама. Потребно је усвојити дрес код облачења који треба да се налази у свакој учионици и зборници, те на огласној табли у школи - рекла је Зекићева.

И наставници да пазе шта облаче

Социолог Биљана Милошевић сматра да би свака институција, не само образовна, требало да има прописани дрес код облачења и понашања.

- Ако би само једна образовна институција увела дрес код облачења, онда би се вјероватно и неке друге школе угледале на ту институцију и преузеле сличне кодексе о одијевању и понашању - нагласила је Милошевићева.

Она је додала да су и родитељи криви за непримјерно облачење ђака, те нагласила да се до неког узраста дјеци може свакако скренути пажња како треба да се понашају и одијевају.

Психолог Александар Милић рекао је да је уобичајено да се дјеца одијевају у складу са одређеним социјалним нормама.

- Свака бизарност и све што ставља дијете у центар пажње на извјестан начин издваја га од осталих - нагласио је Милић.

Он је нагласио да дјеца не треба да буду униформисана, али да на настави треба да буду пристојно обучена.

- Школе и стручни тимови могу благо у сарадњи са родитељима утицати да дјеца долазе примјерно одјевена у школу. Само тако се може промијенити њихов стил - истакао је Милић.

И, гдје је бонтон?

На основу тога поставља се питање да ли је непристојно одијевање резултат кућног неваспитања или, пак, резултат које су школе, односно просвјетни радници, сви надлежни на пољу образовања, својим немарним пропустом у раду одобрили и дозволили.

- Није тајна да су се током деведесетих година ђаци дружили на основи марке патика. Ко је имао најбоље патике тај је "кул". И мене је то пратило цијело дјетињство, као и шта ко има на себи и које је то марке. Не бих желио да и моје дијете пролази кроз то - рекао је један од родитеља из Бањалуке који није желио да му објавимо име.

Ученици који поштују бонтон наводе да никако није лијепо видјети дјевојчицу у кратким панталонама, провидној или прекраткој мајици, јер у школи раде професори који су старији од њих и које треба да поштују на све начине.

С друге стране, ђаци слободнијег стила одијевања наводе да живимо у демократском друштву и да свако треба да има слободу мишљења, стил одијевања и да се издваја од масе.

Они се такође жале да су ограничени у слободи одијевања, док професорке долазе у школу у кратким сукњама и мајицама са дубоким изрезом.

Било како било, једно је сигурно, увођење неких кодекса је потребно, како би га се сви придржавали, и ђаци и наставници, јер није у реду да у школском клупама виђамо дјевојчице као да су се припремиле за естрадни наступ.

Тетоваже и "интелигентне униформе"

Пирсинг и тетоважа постали су готово обавезан модни детаљ младих у свијету, па чак и основаца, због чега се многи родитељи у Српској прибојавају да ће и њихова дјеца пожељети да прате ову моду.

С друге стране, у неким земљама су много ригорознија правила понашања и одијевања него код нас. Тако да би се смањило бјежање са часова у неким школама у Бразилу су увели "интелигентне школске униформе". Ријеч је о мајицама у које су уграђени микрочипови који региструју кад је дијете стигло у школу, колико касни на час, о чему се родитељи обавјештавају порукама.

Забране

У Италији је забрањено да дјеца носе мобилне телефоне у школе. У Јапану сви носе само једну врсту униформе, ма у којој школи били, ма у ком граду били... У Кини сви основци носе жуте капе да би их разазнавали у саобраћају.

И у Британији сви ученици носе униформе, панталоне тегет или сиве, бијеле мајице или кошуље, а џемпери су бордо или зелени.

Ученицима и наставницима у новосадској основној школи "Жарко Зрењанин" од ове школске године забрањен је улазак у школу ако су обучени у хеланке, мајице на бретеле, шорцеве, бермуде, папуче и мини сукњице.

Нова правила су уведена, како објашњавају надлежни, због ученица седмог и осмог разреда, које највише "тресе" пубертет, али и због наставница склоних провокативном облачењу.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана