Убојито оружје на једном мјесту

приредио: Миленко Киндл
Убојито оружје на једном мјесту

На Међународној изложби одбрамбене и безбједносне опреме, која је отворена у Лондону, а која представља највећи сајам оружја на свијету, окупило се 1.200 произвођача који ће представити разноврсну понуду, почев од најновијег модела беспилотне летјелице до камуфлажне боје за тијело.

Међутим, учесници знају да се суочавају са двоструким, заједничким непријатељем: смањивањем војних буџета и обима војних операција у Aвганистану.

- Индустрија се припрема за лоше вијести. Она већ осјећа посљедице финансијске кризе и ускоро ће је осјећати још више, а све то прије читавог суноврата који ће је заиста погодити у вези са окончањем операција у Aвганистану - каже Ендре Лунде, савјетник за одбрану у консултантској кући "Џејнс".

Сајам у Лондону привукао је више од 20.000 посјетилаца - од војних стручњака до купаца из цијелог свијета и они су могли да виде нове производе попут "невидљивог огртача" за тенкове и гас маске са "камелбаковим" системом упијања.

Компаније које немају велике послове са авионима или бродовима или са продуктима који имају одгођен период реализације, мораће да се помуче да би добиле дугорочне послове или неки од ријетких преосталих послова и вези са Aвганистаном.

Према Лундеовим ријечима, посљедњих десет година, захваљујући хитности наруџби за Ирак и Aвганистан, биле су изузетак од правила да се војна опрема развија и производи по 15 или 20 година.

- Многим људима сада коначно постаје јасно да се ова мала златна грозница примиче крају - рекао је Лунде.

То значи да ће новац морати да се заради на другом мјесту, што нарочито важи за произвођаче оклопних возила, која су купована у великим количинама за потребе борби у Aвганистану.

Освјежење

Произвођачи оружја траже нове начине да освјеже индустрију, па неки мијењају намјену производима који су смишљени за авганистански рат, док се други окрећу новим безбједносним питањима - ратовању у сајберпростору и заштити безбједности информација.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана