У звјездане висине преко ноћи

Јасмина Перишић
У звјездане висине преко ноћи

Музичка ријалити такмичења, која су и више него популарна посљедњих година, изњедрила су мноштво инстант звијезда, али многи и не знају да су нека од највећих музичких имена потекла управо из ових телевизијских емисија.

 

Ико многи оспоравају квалитет ових такмичења, чињеница је да су она лансирала неке нове пјеваче у звјездане висине.

Иако домаћи музички таленти ни изблиза не зарађују своте као стране музичке звијезде које су учествовале у музичким такмичењима, евидентно је да су нека имена и на нашој естраде високо котирала по својим зарадама. Највише наравно зарађују пјевачи "Грандове" продукције, који су од анонимуса путем учешћа у "Звездама Гранда", стекли популарност и гомилу новца. Међу њима је најплаћенији пјевач Дарко Лазић, а прате га и колегинице Милица Тодоровић, Рада Манојловић и многи други.

Феномен музичког такмичења несумњиво води до велике славе и новца, али ту је пресудан и фактор среће, јер неке од тих звијезда засијају само у једној сезони да би касније нестале брзином којом су се и појавиле на сцени. Ово су нека од имена којима је једно такмичење промијенило животни пут.

Џенифер Хадсон

Једна од најплаћенијих америчких пјевачица Џенифер Хадсон, која се као анонимни умјетник након студија музике пријавила за учешће на музичком такмичењу "Амерички идол" 2004. године, није ни сањала да ће након овог шоуа постати планетарно популарна пјевачица и глумица. Још мање је знала да ће је магазин "People" прогласити за пјевачицу са највећом зарадом у 2014. години, која износи вртоглавих 75 милиона долара. Ова тамнопута звијезда моћног гласа, рођена је у Чикагу у радничкој породици. Њен отац Самуел био је возач аутобуса, а мајка Дарнел домаћица. Иако није побиједила у овом такмичењу многи часописи хвалили су њено пјевање, а часопис "Vatiety" написао је да извођење Хадсонове "подсјећа на дебитанткиње попут Барбре Страјсенд у "Funny Girl" или Бетте Мидлер у "The Rose", с гласом попут младе Арете Френклин. Пјевала је пјесме Џона Ленона, Елтона Џона, Витни Хјустон и, наравно, Арете Френклин. Витни и Арету је навела као своје музичке идоле, а једна од најдражих пјевачица јој је Селин Дион. Ипак, поред свих задивљујућих интерпретација, на такмичењу је освојила само седмо мјесто. Ипак, након овог такмичења продала је више од милион албума, наступила на "Супер болу", за Опру Винфри и њеног пријатеља Барака Обаму, зарадила је и звијезду на Холивудском булевару славних. За велику похвалу је и њен глумачки деби у филму "Showgirl" за који је добила "Оскара", "Гремија" и 29 других награда, а у којем су јој партнери били Бијонсе Ноулс, Џејми Фокс и Еди Марфи. До сада је снимила чак четири филма, а појавила се и у планетарно популарном филму "Секс и град".

О њеном богатству сувишно је и говорити. Довољно је рећи да је зарадила око 215 милиона долара. Хедсонова је свој бизнис проширила тако што је постала заштитно лице многих великих компанија, власник је ланца ресторана, а производи и сопствену линију вотке. Такође има и сопствени фудбалски клуб Чикаго енђелс, модну линију и ланац парфимерија.

Сузан Бојл

Још једно име за које су сви чули, а које је произашло из музичког шоуа "Britain's Got Talent", је дефинитивно ванредно талентована Сузан Бојл. Рођена је у малом мјесту у Шкотској као најмлађа од четири брата и шест сестара. Мајка ју је родила када је имала 47 година, а мала Сузан је на порођају остала без кисеоника, што јој се касније одражавало на развој и учење. Сузан каже да су је као малу у школи увијек вријеђали и називали погрдним именима. Ипак, Сузан је својих пет минута, на којима јој је позавидјело пола планете, дочекала 2009. године, када се у 46. години пријавила за ово такмичење. Интересантно је то да су се, када је данашња миљеница публике изашла пред пуну дворану, сви у исти трен почели смијати и вријеђати Сузан, а чак је и жири нехумано дјеловао када се појавила на сцени. Када је пјесма "I Dreamd a Dream " кренула и Сузан почела да пјева, цијела дворана је остала у шоку и нису могли да вјерују. Након неког времена сви су устали на ноге и громогласним аплаузом наградили Сузан, који је уједно означио да је рођена нова музичка звијезда, која ће веома брзо зарадити милионе долара. Преко ноћи Сузан је постала звијезда те је њен видео на "Јутјубу" у врло кратком периоду прегледало више од 20 милиона људи. Све новинске и телевизијске агенције такмичиле су се ко ће добити први интервју од Сузан. Већ за 30 дана добила је невјероватне понуде, а једна је чак била да вечера са првим тамнопутим америчким предсједником Бараком Обамом и његовом породицом. Како је шоу одмицао крају, Сузанина популарност је расла. Сви су мислили да ће побиједити, али јој је у посљедњој емисији измакла побједа, те су побиједили дјечаци који су плесали. Након тога сломљена дива пала је у депресију, због чега су је послали у болницу на посматрање. Након изласка из болнице кренула је на турнеју, а цијена њеног пјевања, вјеровали или не, износила је невјеројатних 9.000 фунти по минуту наступа.

Кели Кларксон

Кели Кларксон је прва побједница "Америчког идола" 2002. године. Осим тога што је побиједила на овом такмичењу, она је остварила и завидну каријеру и постала планетарно популарно име у свијету шоу бизниса. Уз пјевање, она пише и текстове, а од учешћа у овом шоуу издала је пет албума и продала 45 милиона синглова. Проглашена је и за 14. најпродаванијег извођача од 2000. године до сад. Не треба сумњати да је њена каријера тек на почетку и да ћемо од ње добити још доста хитова као што су "Because of you" и "Sence you been gone". Продала је више од 12,5 милиона албума само у Америци, а око 20 милиона албума у цијелом свијету. Њена зарада се процјењује на 29 милиона долара.

Леона Луис

Иако се ова тридесетогодишња енглеска пјевачица од раног дјетињства бавила музиком, због које је напустила средњу школу, никако није успијевала да добије озбиљан уговор и скрене пажњу на себе, све док је момак није наговорио да се пријави за британски "The X Factor", а тријумфовала је у трећој сезони 16. децембра 2006. године. Убрзо је објављено њено извођење пјесме Кели Кларксон "А Moment Like This", а ЕP је продат у пола милиона примјерака. Њен "Еcho" постао је најпродаванији деби албум у Великој Британији и Ирској икада и она је била прва британска соло умјетница која се нашла на врху Билбордове листе са првим издањем. До сада је издала три успјешна албума, а од анонимне британске пјевачице постала је глобална звијезда. Њен највећи хит је несумњиво "Bleeding Love" Довољно је рећи да је ова пјевачица за седам година зарадила 14,5 милиона долара. Занимљиво је да је Леона изабрана да отпјева нумеру "I See You" за филм "Аватар" режисера Џејмса Камерона, који је изашао 2009. године и који је оборио све рекорде. Службени буџет "Аватара" био је 237 милиона долара, док други процјењују да су укупни трошкови продукције били 280 до 310 милиона долара, те додатних 150 милиона за маркетинг. Филм се сматра за прекретницу у смислу технологије снимања, за његов развој за 3Д гледање и стереоскопско снимање филма са камерама које су биле посебно дизајниране за продукцију филма.

Сајмон Кауел

Енглески телевизијски продуцент, члан жирија музичких такмичења као што су "Поп идол", "Амерички идол", "The X Factor" и "Britain's Got    Talent" и сам је од ових такмичења профитирао. Познат по неумољивости, искреним коментарима и строгом држању овај продуцент само је у 2014. години зарадио 95 милиона долара, а већина тих прихода долази од такмичења.

Ким Кардашијан

Старлета Ким Кардашијан незаобилазна је када се помињу звијезде ријалитија. Ова љепотица се дружила са богатом насљедницом Парис Хилтон, а снимила је и приватни видео са својим тадашњим момком. Ипак, то јој није донијело пажњу колико ријалити шоу, који је снимила са својом породицом, а који се зове "Keeping Up With the Kardashians". Од тог момента њена популарност је на врхунцу, а то је искористила да би покренула неколико бизниса, на којима је зарадила. Довољно је само рећи да је породица од овог ријалитија зарађивала годишње од 20 до 65 милиона долара, а зачудићете се кад чујете да само на друштвеној мрежи "Твитер" Ким зарађује 25.000 долара по објави, с обзиром на то да је спонзорисани корисник те мреже, а за појављивање на неком догађају добија 100.000 долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана