У вјечни град само са пуним новчаником

Миленко Киндл
У вјечни град само са пуним новчаником

Градске власти Рима увеле су нешто прије Божића порез за туристе, према коме у зависности од тога да ли спавају у хотелу са три, четири или пет звездица, плаћају по ноћењу у вјечном граду од једног до три евра туристичког пореза.

Порез се не наплаћује само у хотелима већ и приликом посјете музејима, древним локалитетима, коришћења туристичких аутобуса или вожњи бродићима по ријеци Тибар.

- С обзиром на то да је цијели Рим један велики музеј: Шпанске степенице, фонтана Ди Треви, Пјаца Навона - био би ред да почнемо да наплаћујемо улазнице - овако некако су морале тећи мисли римског градоначелника Ђанија Aлемана када је предложио њихово увођење, навео је њемачки државни радио "Дојче веле".

С њим су се одмах сложили и други у градској управи па тако од сада важи правило да свако ко барем једну ноћ преноћи у вјечном граду мора да плати и до три додатна евра.

Ово ново правило на снагу је ступило кратко прије Божића и то упркос жестоким противљењима хотелијера и власника пансиона. Оно "качи" све оне који су боравак у Риму још одавно резервисали па ће уколико одсједну у неком луксузном хотелу морати да уз хотелски рачун плате још три евра по ноћи, док ће онима који су се одлучили на хотел са двије или три звјездице рачун бити увећан за два евра по ноћењу.

- То је превише. То ће уплашити туристе, како стране тако и домаће - изјавила је Aна Рита Роналдо, представница римских хотелијера.

Туристи сматрају да је увођење туристичког пореза обична пљачка јер им градске власти за тај новац нису понудиле ништа ново. Међутим, градоначелник Рима остаје при свом:

- У принципу се ради о томе да туристи један дио новца дају и за комуналне услуге. Од тога не желимо и не можемо да одустанемо. Рим се налази у тешкој новчаној ситуацији и потребна му је оваква врста помоћи од његових посјетилаца - нагласио је Aлемано.

С обзиром на то да Рим годишње посјети око 30 милиона туриста, та помоћ ће годишње, према прорачунима стручњака, изаћи на око 80 милиона евра. Из додатне наплате изузета су, послије доста натезања, дјеца до 10 година и млади који бораве у хостелима, а градске власти ће изгледа током године изаћи у сусрет и студентима и инвалидима.

Вријеме ће показати да ли ће Рим успјети да намакне довољно новаца за обнову Колосеума и других древних локалитета или ће револтирани новим наметима, туристи изабрати неку другу дестинацију.
Ипак, главни град Италије с поносом носи надимак "цапут монди" (престоница свијета), али и с пуним правом га зову "вјечни град".

Aнтика, средњи вијек, барок, ренесанса, неокласицизам... Фонтане, више од 200 цркава и 900 базилика, обелисци, кипови који говоре (статуе парланти), археолошке ископине, предивни паркови, седам брежуљака, галерије, музеји, виле...

Све те знаменитости су одлична средства за учење историје Римског царства, историје умјетности, као и религије. Легенде зову у разоткривање, а окамењени лавови, коњи, делфини, рибе, корњаче, водењаци и слонови на игру откривања.

Наравно, ту је и незаобилазна капитолска вучица са Ромулом и Ремом, симбол овог града. Све врви од складности и љепоте. И царски, и хришћански, и умјетнички град... Толико историје и културе на једном мјесту за сваког посјетиоца је изазов.

Улазнице

Aли, то није све што очекује туристе у Риму - ако желе да посјете неки од бројних музеја морају рачунати да ће платити за улазнице у просјеку више за један евро. Скупље су и туристичке аутобуске карте и карте за вожњу по Тибру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана