У тренду хаљине и велики шешири

Драгана Келеч
У тренду хаљине и велики шешири

Овог љета, с обзиром на разноврсност модних трендова, свако може да пронађе нешто за свој укус.

У моди је буквално све, а топло вријеме идеално је за ношење прекрасних хаљиница, занимљивих кратких панталона и најсмјелијих комбинација. У току су и снижења, тако да готово свака жена може себи да приушти да изгледа лијепо и елегантно у врелим љетним данима, без обзира на то да ли иде на посао или је на одмору. Ипак, има неколико ствари које су обавезне овог љета.

Шта је in

Обиљежје овог љета је, према препорукама најпознатијих свјетских дизајнера, 12 трендова који су потпуно различити.

У моди су тако јарке боје: наранџаста, корална, тиркизна, плава, жута, зелена… Aко нисте особа која се воли превише истицати, комбинујте их с неутралним бојама, а ако волите да експериментишете, комбинујте их међусобно.

Ин су и пруге и то не само пругице наутичког стила, него сви облици и све могуће боје.

Носе се и разни узорци који варирају од од геометријских до апстрактних, те они инспирисани племенском традицијом и животињски.

У ормару је обавезна гардероба бијеле боје, као контраст живахним бојама. Можете да носите комплетну одјећу бијеле боје или да је комбинујете са неком од наведених жарких боја.

Чипка и то она од секси до дјевојачке, такође је веома модерна.

Модерне су и дуже сукње и хаљине, као и стил седамдесетих, који никада није досадан.

Ове сезоне враћају се у моду панталоне широких ногавица, мада су и уске и даље модерне.

Лагани слојеви провидних материјала такође су ин, јер наглашавају женствену страну. Идеални су за свечане хаљине.

Цвјетни узорци су прошлогодишњи тренд, који је остао популаран и ове сезоне, поготово када су у питању хаљине. Цвијеће може да буде велико или мало, згуснуто или тек ту и тамо набацано, а повратак седамдесетих један је од најпопуларнијих трендова.

Дашак гламура овосезонској одјећи даћете сребрним и златним комадима одјеће или модним додацима.

У односу на претходне сезоне, овог љета модни креатори препоручују снажнији, али умјерен, сексепил.  

Купаћи костими

Aко пратите трендове, овог љета треба да имате купаћи костим у живим бојама, који помало подсјећа на оне из педесетих година. Најсмјелије даме неће моћи без "бандо" или "балконет" грудњака и високих гаћица, које ће скривати стомак све до пупка. Овогодишњи модели додатно наглашавају линије женског тијела.

Уз "бандо", хит остају и троугласти грудњаци. Када је ријеч о бојама, неприкосновене су зелена, плава, пинк и наранџаста - самостално или у најразличитијим комбинацијама, али и пруге, тачкице и цвјетни дезени.

Модерни су и купаћи костими са једном нараменицом, као и они са воланчићима, али и класични модели.

Aксесоар

Опет су у моди велики шешири. Осим што су модерни, они су и корисни, јер штите кожу лица и деколтеа. Уз то жени дају префињен изглед. Носе се у свим бојама и од различитих материјала. За плажу је најприкладнији ланени или шешир од трске, док се у вечерњим изласцима могу носити и шешири од сатена или твида.

У моди су и мараме разних боја, које су довољно велике да можете да их вежете око себе или да прекријете рамена и заштитите их од јаког сунца.

Дизајнери модних додатака као да зазиру од футуристичких трендова, па када је ријеч о наочарама, враћају се на модне детаље из прошлог вијека. Ретро наочаре ће вам омогућити да изгледате попут холивудских звијезда. Треба само изабрати одговарајући облик.

Велике ткане или платнене торбе су одлично рјешење за ово љето. Важно је да су довољно велике да можете да смјестите у њих све што вам је потребно.

Обућа

Нануле, пластичне папуче, сандале или јапанке, није важно. Све је овог љета модерно. Важно је само да је обућа удобна и да се слаже са одјећом.

Треба споменути да су овог љета опет у моди платформе, које су дефинитивно хит сезоне. Супротно многим мишљењима, оне су обично врло удобне, али и врло свестране. Ин су све врсте платформе: од вртоглаве висине и једноставних стилова до кокетне, помало кичасте верзије и шареног узорка. Платформе су савршен избор за врући љетни, кежуал изглед, али и за онај мало елегантнији.

Љетне распродаје

Иако је љетна сезона у пуном јеку, у многим продавницама и бутицима у Републици Српској љетна одјећа и обућа снижена је чак и до 70 одсто.

У радњама "Бенетона" у току је велика распродаја.

- Папуче за плажу сада се налазе на снижењу и коштају 14,65 марака, док се женски купаћи костими могу купити за 29,30 КМ. Мушке купаће гаћице на снижењу се продају по цијени од 24,90 марака, док се разне мајице могу веома повољно купити и то за 19,90 марака - кажу у "Бенетону".

Слична ситуација је и у "Теранови", у којој су велике гужве, јер су цијене одјеће снижене и до 50 одсто.

- Дјевојке које се припремају за одлазак на море или на базен, највише себи купују кратке панталоне, чија је цијена 29,90 марака, као и торбе за плажу, које се могу купити за 19,90 марака - истакла је једна од продавачица у "Теранови".

Додала је да хаљине за плажу коштају 39,90 марака, као и сандале, док се шешири могу купити по цијени од 14,90 до 24,90 марака.

- Веома добро се продају и мајице на бретеле, којих има у свим бојама, а чија је цијена 9,90 марака - додала је продавачица.

Велико снижење је и у "Њујоркеру", гдје јапанке коштају 12,95 и 14,95 марака, у зависности од модела. Шешири се могу купити за 14,95 марака, док је за купаћи костим потребно издвојити око 30 марака.

У "Мангу" је одјећа је снижена 50 одсто, а према ријечима запослених, најбоље се продају одјевне комбинације за плажу.

Бермуде које су раније коштале 85 марака, сада се могу купити по цијени од 39,90 марака. На снижењу су и љетне панталоне, а оне коштају 29,90 марака, као и кошуље, чија је цијена 34,90 марака.

Наочаре се могу купити и за петнаестак марака, а хаљинице у већини бутика већ за двадесетак марака.

Шминка

Када је ријеч о шминкању, у експанзији су јаке боје. Доминира љубичаста и жута. Познати свјетски шминкери овог љета препоручују да течни пудер или онај у праху замијените кремом у боји.

Када је у питању маскара, треба да водите рачуна о томе да буде водоотпорна. У случају да у љетним мјесецима већ имате тамнију нијансу коже и много пута црвеније образе, као посљедицу сунчања, тада вам руменило није ни потребно. Ипак, ако га већ употребљавате, избјегавајте руменила у праху.

Одмор

Да бисте годишњи одмор провели уз што мање главобоље, неопходно је да пажљиво спакујете свој кофер и не заборавите ствари које су вам потребне на љетовању.

Понесите купаћи костим или купаће гаћице, пешкир или простирку за плажу. Неки шешир или качкет, наочаре за сунце, папуче за плажу. Спакујте неколико комбинација гардеробе за плажу. Било би добро да понесете и нешто мало топлије, у случају погоршања времена, да бисте могли несметано да уживате у твом одмору, а то су панталоне и тања јакна.

Од обуће довољно је да понесете елегантније ципеле - сандале и патике.

Од остале гардеробе потребна вам је једна до двије елегантније комбинације, уколико планирате да идете на неке забаве и неколико комбинација за вечерње шетње поред мора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана