У тренду бијело, земљани тонови и равни кројеви

Н. Бранковић, Д, Келеч
У тренду бијело, земљани тонови и равни кројеви

Креатори су и ове године неуморни када је ријеч о новим креацијама за јесен и зиму, па својим идејама и моделима "диктирају" шта је то "ин" и шта се обавезно мора имати у ормару.

Бијела, маслинастозелена, смеђа, црна, земљани тонови, те боја сенфа, незаобилазне су нијансе на одјевним комбинацијама за предстојећу јесен и зиму. Ипак, осим савјета модних стручњака, треба слушати и сопствену интуицију, па је у модне комбинације потребно унијети и примјесе личног стила у укуса, који је свакако рецепт за савршен стил и оригиналност.

Примамљива елеганција

Ове сезоне, савјетују најпознатији свјетски дизајнери, модни трендови за јесен-зиму треба да одражавају безвременску елеганцију која се заснива на више класичних елемената.

Према ријечима модних зналаца, ова сезона доноси прагматичан приступ кроз једноставне, али врло спектакуларне и јединствене модне колекције.

- Када су у питању модни трендови, ове јесени доминираће бијела боја - каже модни дизајнер Давор Сладаковић.

Додао је да ће силуете, када је ријеч о одјевним предметима, бити посебно наглашене, а највише на струку.

- Углавном се ради о равним линијама, а на одјевном предмету на једном мјесту увијек треба да имамо наглашену једну контра текстуру која треба да буде другачијег сјаја - истакао је Сладаковић.

Наглашава да се неће много експериментисати када се ради о орнаментима, а углавном ће бити заступљени кругови или тачкице исте боје, али израђене од различитог материјала.

- Ове јесени неће бити много шаренила, а током зиме од боја доминираће црна, те благе и загушене нијансе зелене боје - рекао је Сладаковић.

Модни дизајнер Свјетлана Балабан наглашава да ће током предстојеће јесење сезоне преовладавати све нијансе маслинастозелене боје, смеђе, црне, бијеле, те боја сенфа која је ове године новина.

- Што се тиче материјала, "ин" ће бити провидни, шарени и дезени мирнијих боја, а од тога ће највише бити хаљиница, дугих рукава са неким воланчићима, тракицама, или на копчање, са дугмићима - рекла је Балабанова.

Вјештачко крзно

Модни креатори истичу да ће ове јесени и зиме преовладавати и вјештачко крзно са дужим длакама, које ће највише бити наглашено на рукавима.

- Када су кројеви у питању, иако је све дозвољено, сукње не би требало да буду сувише кратке и препоручују се углавном оне изнад кољена и дуге - рекла је Балабанова.

Од ове године, како истиче Балабанова, капути ће бити више заступљенији него јакне.

- Осим капута, биће популарне и бунде, а неизоставни су шалови, капе и шешири. Када је ријеч о накиту, он и зими представља добар детаљ који неке одјевне предмете може да учини занимљивијима. Ове сезоне најпопуларније ће бити велике огрлице, перле, машне и слично - рекла је Балабанова.

Нагласила је да ће ове јесени и зиме, а када је ријеч о обући преовладавати високе штикле и платформе, али да на ципелама неће бити никаквих детаља као што је случај са прошлогодишњим моделима.

- Када је ријеч о бојама обуће, хит ће бити црна, смеђа и сива - нагласила је Балабанова.

Више избора, више креативности

Према ријечима модног дизајнера Душка Орашчанина, у посљедњих неколико сезона, па тако и ове нема неких посебних новитета у свијету модне индустрије.

 - Прекретница када је модни свијет у питању везана је за то да су се на свјетском тржишту почели давати сви могући кројеви, дужине и ширине како женске тако и мушке моде - рекао је Орашчанин. Додао је да је разлог тај што је прије пет-шест година постигнута једна велика униформисаност, јер су дизајнери модних кућа стално пласирали узак асортиман кројева и боја па је било одређених дужина и боја за једну сезону, што је задало проблеме за само тржиште.

- Сада се ради на томе да се потрошачима понуди један нови избор у којем ће они на себи својствен начин све то искомбиновати и показати тај неки свој лични печат креативности - нагласио је Орашчанин.

Како је пред нама јесењи програм, рекао је, ове сезоне ће највише преовладавати сива и црна боја и земљани тонови.

- Допада ми се код људи који имају више смјелости, па у то убаце и бијелу боју или тонове који су мало дречавији како би ипак разбили ту монотонију - нагласио је Орашчанин.

Модна индустрија, додао је, сваке сезоне ради на материјалима и кројевима који се модификују за идућу годину, па на тај начин долази до измјена у ткању, површинском изгледу тканине, а суштина је та која и даље остаје иста.

- Пошто преферирам уже моделе, ове сезоне препоручујем плиће панталоне, односно припијенију гардеробу. Нисам љубитељ слојевитог облачења, јер је то нешто што није дефинисано и не даје јасан изглед модног правца - навео је Орашчанин.

Када је ријеч о накиту, према његовим ријечима, злато и сребро нису много заступљени, а највише ће преовладавати перлице, док су добродошли и бисери.

- Високе потпетице и платформе веома су модерне и ове сезоне када је у питању обућа. Треба нагласити да је овални облик, како чизама, тако и ципела оно што ће бити модерно - казао је Орашчанин.

Мушкарци

Када је ријеч о моди за мушкарце, на мушким капутима, јакнама и одијелима ове јесени и зиме обавезан детаљ је наглашена крагна.

Дизајнери су углавном изабрали крзнене додатке који се осим на крагни, могу видјети и на капуљачама.

Машне су доживјеле свој велики повратак. Оне одлично пристају мушкарцима који воле елеганцију, али не и уштогљеност.

У тренду су и видљиве морнарске пруге и незаобилазан каро узорак (на одијелу, јакни, али и панталонама), а што се боја тиче, сива је хит сезоне.

У моди су различити кројеви панталона који иду из једне крајности у другу - од уских модела који прате линију до широких панталона.

Сам свој стилиста

Богата понуда, понеки савјет стручњака, те лични укус пречица су до савршене одјевне комбинације. Са експериментисањем не треба претјеривати, али свакако се не треба ни затворити пред новим бојама и кројевима које долазе ове сезоне. Умјереност је умјетност, па и када је мода у питању.

Шминка

Мејкап трендови за јесен-зиму 2011/2012. обилују смјелим детаљима који креирају изглед модерне, али и деликатне жене. На велико весеље свих визажиста, пигменти, нијансе и боје са којима ће се радити, врло су интензивне и раскошне - и када су у питању усне, али и очи... У тренду су јаке боје на уснама, уз које ове јесени и очи можете шминкати смјело. Модеран је "смокеџ" ефект у бојама или пак металик нијансе.

Сладаковић каже да припаднице љепшег пола морају пажљивије да бирају пудер, а што се тиче ружева преовладаваће црвене нијансе и то од цигласте до боје црног вина.

Торбице

Један од неизбјежних детаља за свако годишње доба, па тако и за јесен јесу торбе. Жена без торбе никуда не може. Срећом и ове сезоне су модерне велике торбе, тако да ће све "ситнице" у њих уредно стати.

Светлана Балабан наглашава да су хит велике торбе, али без детаља.

- Оне су неизоставне ове јесени и зиме, али се за вечерње изласке препоручују писмо торбице или торбе са танким ручкицама или ланчићем - каже Балабанова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана