У свијету се рађа близанаца више него икада

Срна
Foto: Image by Karen Warfel from Pixabay

ЛОНДОН- У свијету се рађа више близанаца него икада раније, али је могуће да је ово врхунац, након чега ће услиједити пад, кажу истраживачи.

Сваке године се широм свијета роди око 1,6 милиона близанаца, а сваки 42. порођај су близанци.

Одложено рађање дјеце и медицинске технике као што је вантејлесна оплодња утицали су на пораст броја рођених близанаца за трећину од осамдесетих.

Али одавде може све да крене "низбрдо", јер се фокус пребацује на једну бебу по трудноћи, што је мање ризично.

Према глобалној анализи у часопису "Хјуман репродакшн", врхунац је достигнут због великог повећања стопе близанаца у свим регионима током 30 година - од повећања од 32 одсто у Азији, до 71 одсто у Сјеверној Америци.

Истраживачи су прикупили информације о стопама рађања близанаца из 165 земаља у периоду од 2010. до 2015. године и упоредили их са стопама између 1980. и 1985. године.

Број рођених близанаца на хиљаду порођаја сада је посебно висок у Европи и Сјеверној Америци - а широм свијета та стопа је са девет на 1.000 порођаја дошла на 12.

Међутим, стопа рађања близанаца у Африци увијек је била висока и није се много промијенила током посљедњих 30 година, што би могло бити посљедица раста становништва.

Африка и Азија тренутно чине око 80 одсто свих близаначких порођаја у свијету.

Аутор студије, професор Кристијан Монден са Универзитета у Оксфорду, рекао је да за то постоји разлог.

"Стопа рађања близанаца у Африци је толико висока због великог броја двојајчаних близанаца - близанаца рођених из два одвојена јајашцета", рекао је он.

Он је рекао да је то највероватније због генетских разлика између афричке и осталих популација.

Стопа рађања близанаца у Европи, Сјеверној Америци и земљама Океаније сустиже ту стопу, а сматра се да је главни разлог томе све већа употреба медицински потпомогнуте оплодње од седамдесетих - на примјер ИВФ, ИЦСИ, вјештачка оплодња и стимулација јајника.

Ове технике повећавају шансе за вишеструку или вишеплодну трудноћу.

Жене се одлучују на формирање породице у све каснијим годинама, растућа употреба контрацептивних средстава и нижа стопа смртности генерално играју улогу.

Али професор Монден каже да је нагласак сада једној беби по трудноћи, јер је то безбједније.

"То је веома важно јер је рађање близанаца повезано са већом стопом смртности и међу бебама и дјецом, и више компликација за мајке и дјецу, током трудноће и током и након порођаја", рекао је Монден.

Код близанаца се често јављају компликације по рођењу, рађају се преурањено, мањи су килажом и већа је стопа мртворођених, пренио је Би-Би-Си.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана