У Сирији се пише нова свјетска историја

Агенције
У Сирији се пише нова свјетска историја

Москва - Шеф Спољнополитичког одбора руске Думе Алексеј Пушков оцијенио је јуче да се у Сирији одлучује о свјетском поретку и да се не ради само о локалном конфликту.

- САД знају да губе на имиџу незаобилазне нације ако доживе неуспјех у Сирији и тога је већ мјесецима свјестан и државни секретар Џон Кери - казао је он.

Пушков је истакао да је Русија данас, поред САД и Кине, једна од три свјетске силе која независно може доносити одлуке на глобалном нивоу и наглашава да је званична Москва, као свјетска сила, у Сирији интервенисала преузимајући одговорност за стање у свијету.

Он такође сматра да је ЕУ зависна од САД.

Пушков каже и да Русија неће упућивати копнене снаге у Сирију и да је циљ њеног ангажовања да подржи сиријску војску и све оне који се боре против Исламске државе.

- Ми подржавамо Башара ал Асада јер је он још увијек легитимни предсједник Сирије и, уз изузетак Курда, једина снага у тој земљи која се на копну бори против Исламске државе - нагласио је он.

Пушков је негирао да Русија жели у Сирији да Западу одржи лекцију.

- Међутим, ми не видимо разлог да се држимо по страни када су САД у посљедње двије деценије, у којима су имале монопол на рјешење проблема на Блиском истоку, регион комплетно уништиле - казао је он.

Према његовим ријечима, поредак у Сирији је неко други разорио, подсјетивши да САД желе да свргну Асада.

- Када је амерички предсједник Барак Обама 2012. године спознао да пуч против Асада, који је припремао, неће успјети, почео је заједно са Турском, Катаром и Саудијском Арабијом да подржава радикалне исламистичке групе. Ми смо у Сирији интервенисали када од САД циљано рјешење није функционисало - поручује Пушков.

Како је додао, војна акција Русије у Сирији успоставила је равнотежу и омогућила политичко рјешење и без Русије, увјерен је он, сада у Сирији не би било примирја и Исламска држава и Ал-Нусра би сада између себе дијелиле Дамаск.

Јирген Тоденхефер, први новинар са запада који је ушао у Исламску државу, примјећује и да би стратегија Вашингтона за арапске ратом разорене земље могла бити фокусирана на њихову подјелу на неколико дијелова.

- САД су подијелиле Ирак и Либију, а сада би могле да подијеле и Сирију на четири или пет дијелова. Подијељене земље су слабе, а имам утисак да појединим америчким политичарима одговарају слабе државе на Блиском истоку - закључио је он.

ИС угрожава ислам

Јирген Тоденхефер је рекао да ће сви они који су спремни да се позабаве ИС-ом и другим исламским радикалним групама морати да покажу да је њихова идеологија антиисламска.

- Присталицама и симпатизерима ИС-а треба показати да та организација, чак и са исламске тачке гледишта, не служи исламу, и да се не бори за ислам, већ да су опасност за ту вјеру - истиче новинар који је десет дана 2014. године провео у сиријском граду Раки.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана