У Новом Саду више од стотину гатара и пророка

021.рс
У Новом Саду више од стотину гатара и пророка

Иако је врачање и прорицање судбине у Србији законом забрањено, скидачи црне магије, егзорцисти и тумачи будућности и даље су масовна појава, а за своје услуге дневно зараде више од десет хиљада динара, пише 021.рс.

Иако је врачање и прорицање судбине у Србији законом забрањено, скидачи црне магије, егзорцисти и тумачи будућности и даље су масовна појава, а за своје услуге дневно зараде преко десет хиљада динара.

У Новом Саду активно и илегално послује преко 100 гатара, врачара и скидача црне магије, а за њих се најчешће сазнаје путем препоруке пријатеља и на интернет огласима. Тако је и Новосађанка Катарина К. (23) за гатару која "буквално све погађа" сазнала од своје пријатељице, а на сеансу од сат и по времена одвела је своје двије пријатељице.

"Нас три смо прорицање будућности платиле шест хиљада динара, јер је једна сеанса две хиљаде. Жена је скоро све погодила, знала је и како ми се зове дечко, где живи и чиме се бави. Погодила је да ћу после пута добити неочекиван новац, а знала је и где идем на море. Осим тога, осетила је да често имам главобоље и да су ми остала четири испита до краја студирања", каже за 021 ова Новосађанка. Упитана да ли мисли да је гатара могла на неки начин да сазна све те податке, одговара да постоји могућност да је нешто могло да се сазна, али не све. "Немогуће је да је знала колико ми је испита остало, јер нигде јавно то нисам написала, нити сам некоме о томе говорила", каже Катарина.

Да се овај бизнис вишеструко исплати потврђује и начело да се дјевојке, које углавном и посјећују гатаре, послије неког времена обично враћају по још информација, видно под утиском погођених ставки. Тада су спремне да плате и скупљу услугу, која може да износи и 6.000 динара, али и препоруче познаницима да посјете исту гатару.

Пророчице и пророци своје интернет огласе послије неког времена уклањају са интернета, како би избјегли проблеме са законом, али се сваког дана на интернету појави нови оглас, новог пружаоца услуга. То показује да их је у Новом Саду све више, што није изненађујуће у време финансијске кризе, када људи посежу за било којим рјешењем проблема.

Гатањем се углавном баве жене, али није искључено ни да услуге пружају мушкарци. Редакција 021 је у циљу сакупљања података о новосадским пророцима и пророчицама позвала пророка са Детелинаре, који је у телефонском разговору детаљно објаснио шта вас очекује уколико га посетите, као и на који начин да се припремите за (скупу) сеансу - отклањања негативне енергије из организма, изазване боравком црне мачке у кући.

Реци ми шта да ти кажем

Када се најави долазак на сеансу, пророк обично све податке о наивној особи сакупи на друштвеним мрежама, а не либе се ни да зову погребна предузећа, матичара и пореске управе. Остале податке пророк или пророчица "извуче" из особе техникама обмане и манипулације, попут навођења на тачан одговор пружањем погрешног одговора, мимиком и гестовима, анализирањем гардеробе, шминке или фризуре. Ове технике и детаље манипулације којима се пророци користе објаснио је проналазач и публициста Војислав Антонић у својој књизи "Да ли постоје ствари које не постоје?".

"Манипулатор углавном говори уопштене ствари и посматра клијента. У зависности од његове реакције он ће се у разговору примицати све конкретнијим темама, при чему ће користити фразе које личе на констатације, а у ствари су прерушена питања. Сваки пут када добије одговор, кога клијент често даје а да тога није ни свестан, видовњак ће то искористити да се приближи теми која ће бити најповољнија за подметање тезе о видовитости. Добар видовњак у исто време је и пажљив слушалац. Он неће дозволити клијенту да говори онолико колико жели; заправо, манипулатор ће бити најуспешнији ако клијент претвори сеансу у 'отварање душе' и почне да се јада за све што му лежи на срцу. Видовњак ће му потом вратити све информације али у измењеној форми, таман колико је потребно да се оне прогласе за резултат његове видовитости. Велики број клијената долази зато што већ има неки лични или породични проблем - прије свега здравствене, материјалне или љубавне природе, што ће манипулатор лако видјети већ на први поглед, служећи се поменутим техникама".

Како објашњава Антонић, клијенти на гатање долазе унапред импресионирани и пуни очекивања, те је њихова слика о сеанси унапред свечана. Људи долазе са извјесном жељом да буду преварени, а касније ће данима размишљати о стварима које су им речене, давајући им већи значај. Тако ће пророк жени рећи да ће упознати мушкарца средње висине, са плавим очима, а сваки наредни мушкарац који одговара макар једној од ове двије ставке биће остварење пророчанства у очима жене.

"Манипулатор прича много неодређених, али сугестивних ствари, а клијент каже тек по неку (често веома важну) реч, па остаје утисак да је видовњак 'све погодио'. При том су од помоћи и разне фразе и поштапалице које не значе ништа, али их манипулатор увек има на претек у свом арсеналу, јер му оне дају могућност да води главну реч, да диктира темпо разговора и да му остане довољно времена да формулише следећу мисао", наводи Антонић.

Астролог, хиромант, нумеролог и преварант

Један од свјежијих, а проблематичнијих примјера пророка је Бранко Животин из Новог Сада, који је услуге наплаћивао и по неколико десетина хиљада евра, а чије преваре су откривене прије три године.

Он је, након открића да га у Србији спутава Закон о јавном реду и миру, посао пресјелио у Беч, одакле је Србима пружао услуге прорицања, скидања црне магије, откривања невјерних партнера, анализа хомосексуалних карти, враћање вољене особе и друге, бизарне услуге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана