У Лондону јединствена модна прича

Сандра Кљајић
У Лондону јединствена модна прича

Учешће на тако великом догађају као што је Лондонска недјеља моде велика је част.

Кажу то за "Глас Српске" српски модни дизајнери Ана Љубинковић и Џорџ Стајлер (George Styler) који ће учествовати на "Међународном модном излогу" у оквиру Лондонске недјеље моде од 15. до 19. фебруара.

Ови више пута награђивани млади дизајнери ће заједно са колегиницом Иваном Пиља Србију представити на изложби у Српској кући у Лондону. Изложба ће трајати седам дана и биће постављена у форми модних Вињета, у којој дизајнери представљају свој ауторски рад у форми инсталације, перформанса и видео-радова.

- У простору усред Лондона наше креације биће изложене на луткама које ће бити смештене у сценографији коју је осмислила илустраторка великог талента Весна Пешић. На овај начин ће се представити и Београдска недеља моде - појашњава Ана Љубинковић.

Додаје да се из писма British Fashion Concilа, које је упутило позив српској амбасади у Лондону, а они Модном студију "Клик" односно Београдској недјељи моде, могло закључити да се позив односи на дизајнере који помјерају границе савременог облачења.

- Таквих дизајнера није много у Србији, па сам се ја нашла као један од предлога учесника, а који су организатори из Лондона са одушевљењем прихватили - прича Ана.

Појашњава да је одлучила да искористи најзначајније и њој најбитније елементе претходних неколико колекција и уобличи их у једну, нову за Енглезе, а препознатљиву за наше подручје.

- Може се рећи да је резултат заиста идеална презентација и есенција мог рада у претходне две године - каже Ана чији су заштитни знак разигране форме и живе боје.

Џорџ Стајлер каже да ће у Лондону бити приказана његова дебитантска колекција под називом "Заробљеништво" која је већ освојила симпатије модне публике у Холандији и Србији.

Наглашава да се ради о колекцији инспирисаном српском традицијом.

- Посебно ми је драго што ће и модна публика у Лондону имати прилике да види делић нашег етна, као и стилизоване опанке које сам дизајнирао специјално за колекцију и на које у свету јако лепо реагују. Иако су стилови нас троје различити, на истој изложби, уз посебно осмишљену сценографију пренећемо посетиоцима јединствену модну причу инспирисану надреализмом - каже Џорџ.

И Ана и Џорџ, осим изложбе у Лондону, увелико планирају нове колекције. Ана каже да тренутно припрема украсне елементе од плексигласа.

- Они су већ добили своју форму, потребна им "подлога" у виду гардеробе, односно оно на шта ћу их прикачити. Није необично да кренем од детаља, тако је настала и моја прва колекција, коју сам формулисала као колекцију детаља. Мислим да ће тако бити и овај пут - наглашава Ана.

Џорџ планира да идућу колекцију прикаже у јуну на модном догађају "Fashionclash" у Холандији.

- Још сам у "мисаоним процесима" око тога како ће све да изгледа. Колекција "Заробљеништво" је имала занимљив концепт и јасну поруку о људским правима, миру, слободи и била је инспирисана птицама у кавезу као метафори проблема у савременом друштву. Пошто моја прича није испричана до краја, новом колекцијом наставићу да спајањем авангардне и носиве одеће шаљем поруке свету о љубави и лепоти различитости - истиче Џорџ.

Млади дизајнери имају и велике планове када је ријеч о иностранству. Одјећа са Аниним потписом већ се нашла и на британском и америчком тржишту, а ту не намјерава да стане.

- Не бих постављала границе. Веома ми је инспиративно азијско тржиште. Тамо је мода за 360 степени другачија од европске и америчке на коју смо навикли. Надам се да ћу успети да реализујем израду линије асесоара, односно торби, ципела и накита под својим именом, што је веома тешко квалитетно реализовати у Србији - наглашава она.

Џорџ каже да још од првог приказивања његове колекције стално добија понуде за сарадњу од бројних стилиста и фотографа широм свијета.

- Недавно сам се вратио из Милана где је сниман едиторијал са мојом колекцијом, коју је фотографисао познати италијански фотограф Омар Макијавели. Добио сам и велики број понуда за снимања у Лондону, али тек када дођем тамо видећу колико ћу имати времена за то јер ме чека доста обавеза око саме изложбе - наглашава Џорџ.

Годинама је Џорџ радио за многе познате брендове, попут "Тодора" и "Балдинија", а 2012. направио је самостални корак.

- Послије проведених шест година у модној индустрији радећи за велике модне куће стекао сам довољно знања и искуства да могу да почнем и са самосталним радом. Годинама сам креирао комерцијалну одећу прилагођавајући се укусу купаца и послодаваца, и једва сам чекао да направим сопствену линију где ћу исказати своје могућности и лични сензибилитет - наглашава Џорџ.

Не крије да је лијеп осјећај када први пут самостално прикажете свој рад и када за то добијате признања и похвале од најутицајнијих људи из свијета моде. Наглашава да је испунио сам себи жељу да као искусан дизајнер може да ради као "фрееланце".

- Завршио сам колекције за две фирме из Србије и једну из Русије, и сада ћу се више фокусирати на свој бренд - истакао је Џорџ.

Ана и Џорџ инспирацију виде у свему. Ани је инспирација најчешће музика коју слуша.

- Некад музика може да отвори врата друге димензије ако јој се препустимо. Инспирација може да дође из неких малих детаља, баченог парчета материјала или пластике које видим на улици... Или из неке претходне незавршене колекције - додаје Ана.

Џорџ напомиње да је у свијету моде већ много тога виђено и да се млади дизајнер само оригиналним идејама може пробити у тај свијет који је често суров. Он је одлучио да споји оно што је наизглед неспојиво - српски етно-стил, британски панк и мотиве других традиционалних стилова из свијета.

- Имам прилику да много путујем, видео сам да у сваком народу постоји нешто занимљиво, што га издваја од неког другог, али исто тако и много тога сличног. Сматрао сам да је крајње време да неко са ових простора покаже свету део наше традиције, али презентовано на начин који прати тренд и укус модне публике. Наш етно укомбиновао сам са стиловима других народа и добио један необичан спој. Тако на истој креацији можемо да видимо и афричке птице и британски панк и шумадијски опанак - објашњава Џорџ.

Ана носи своје моделе, али има, каже, и лијепу колекцију комада са потписом колега.

- Имам ту привилегију да се заиста лепо дружимо и размењујемо ствари. Посебно волим да носим комаде Александра Николића, који живи и ради у Лондону, јер су изузетно елегантни а опет померени и посебни. Ценим рад Тијане Павлов, ЈСП, Тамаре Радивојевић, Дејане Момчиловић. То су дизајнери који се истичу квалитетом и оригиналношћу. Због овога спадају у посебну и ретку категорију на Балкану. То је једино мерило које важи код мене - каже Ана.

Сматра да се код нас, нажалост, на моду гледа као на забаву, а не као на умјетност.

- Неретко у новинама као извештај са ревије можете видети ко је био на ревији, која се само спомене без иједне фотографије! Зато ја на својим ревијама не желим познате личности које ће се сликати, већ позивам само оне које заиста желе да виде колекцију. Проблем је у едукацији, у општој некултури и сивилу у којем се налазимо - сматра Ана.

Додаје да се ствари посматрају сувише површно, тако да се мало пажње обраћа на то каква је колекција, већ на то "шта неко небитан има да каже о њој".

- Тешко да се може променити ова ситуација. Културна дешавања су незанимљива медијима, емисије о култури готово да не постоје, дечије образовне емисије какве смо ми као мали имали срећу да гледамо, такође. Деца и одрасли гледају само турске серије и скарадне забавне емисије. Не улаже се у уметност, музеје и образовање… А квалитетан модни дизајн је део културне сцене сваке озбиљне државе - наглашава Ана.

Џорџ моду види и као прилику за социјално-критичке моменте.

- У данашњем друштву има много проблема и поремећених система вредности, а ја ћу својим ревијама и даље да преносим поруке и подсећам на оно што је истински важно - закључује Џорџ.

Сликарство

Ана Љубинковић дипломирала је на Факултету ликовних умјетности, али се због модног дизајна одрекла каријере академског сликара.

Сада, каже, нажалост, нема времена за сликање.

- Моје идеје су забележене у једној свесци. Уметност је величанствена и нико се не може у пролазу квалитетно бавити њом. Њој се мора посветити 100 одсто. Надам се да ћу једном реализовати своје идеје о том питању - каже Ана.

Додаје да је ипак мода изузетно креативан посао и на крају је и примијењена умјетност.

- То је ставка која се олако заборавља на рачун гламура модних ревија. Ипак, није сваки модни креатор примењени уметник, далеко од тога - каже Ана.

Изазов

Џорџ је креирао и дјечију одјећу и одјећу за жене и мушкарце.

- Најдуже сам креирао одећу за децу и могло би се рећи да је то и највећи изазов, јер није лако погодити укус деце, родитеља, послодаваца и истовремено испратити тренд. Када се дизајнира за одрасле много је лакше, јер се углавном креирају колекције за одређену циљну групу - истакао је Џорџ.

Млади дизајнер је дипломирао дизајн текстила и одјеће на Високој школи за дизајн, технологију и менаџмент у Београду. Каријеру је почео у модној кући "Тодор", а временом се усавршио у свим областима моде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана