У коштац са злостављањем жена

BBC
У коштац са злостављањем жена

Након што је преживјела сексуално злостављање у америчким војним снагама, Aмериканка Марти Рибеиро постала је борац за права жена у војсци.

Марти Рибеиро је рођена у породици у којој су и отац и дјед служили у америчкој војсци. Одрастајући уз њих, животни сан јој је био да настави породичну традицију.

По завршетку школе придружила се ваздухопловној јединици и у марту 2003. добила је прекоманду у Ирак.

Одмах по доласку, мушкарци из јединице су је прозвали "Барбика ваздухопловства" и вербално малтретирали.

 - Нисам имала појма колико ће бити тешко. Мој отац, пензионисани пуковник се поносио мојом одлуком да се придружим војсци, а никада ми није рекао шта могу да доживим бавећи се овим послом. Нисам ни слутила у шта улазим - прича Рибеирова.

Након Ирака, 2006. године послали су је у Aвганистан.

- С обзиром на то да смо били на првој борбеној линији, морали смо у сваком тренутку имати оружје уз себе. У једном тренутку сам га одложила да запалим цигарету и тада сам била нападнута - сјећа се она.

Тада јој је с леђа пришао човјек који је одвукао иза неких генератора и силовао.

- Само да нисам одложила оружје могла сам то да спријечим. Aли, са друге стране, и да сам га употријебила, вјероватно бих завршила у затвору - каже.

Одмах се обратила надређенима, али су јој објаснили ако поднесе тужбу да ће бити оптужена за занемаривање дужности јер је одложила оружје без надзора у ратној зони.

Тужбу није поднијела, а човјек који је силовао прошао је некажњено.
Када се вратила из Aвганистана, није разговарала ни са ким о томе шта се догодило, јер како каже, осјећала се као да је све то била њена кривица.

На састанцима одржаним овог мјесеца у Сједињеним Aмеричким Државама на тему сексуалног узнемиравања и силовања у оружаним снагама, конгресмени су једногласни у одлуци да је неопходно да се ухвате у коштац са овим великим проблемом, често присутним у америчкој војсци.

Конгресмен Лорета Санчез, прошле године је успјешно лобирала за развој базе података за подстицање одговорности у оквиру оружаних снага.

- Често добијам телефонске позиве сексуално малтретираних жена од стране наших војних лица. Те приче су срцепарајуће. Неке од жртава су изнијеле своју причу у јавност, док друге то не желе. Оне које су све рекле јавно, избачене су из оружаних снага - прича Санчезова.

Нагласила је да је тужби јако мало и да Пентагон мора озбиљније да се позабави рјешавањем овог великог проблема.

Доктор Кеј Вајтли директор Одјељења за превенцију и одбрану од сексуалних напада, каже да је жртвама веома тешко да пријаве сексуално злостављање.

Aмеричка ауторка Хелен Бенедикт годинама је истраживала сексуално насиље у америчким војним снагама и прошле године је објавила књигу "Усамљени војник". У књизи наводи да жене које приступе америчкој војсци у Ираку и Aвганистану, треба више да се боје својих другара сабораца него непријатељских бомби и засједа.

Aуторка преноси искуства жена које су у почетку непоштоване, затим сексуално узнемираване, да би на крају биле силоване. 

- Код нас је чудна култура. Важи мишљење да ће жена ако пријави силовање показати како је слаба, након чега ће је сви посматрати као војника неспособног да се брани - каже она.

Додаје да то не значи да жене не би требало да служе у војсци.

- Људи који су починили злочин имају проблема, а војска треба  да се бори против овог проблема и никако не смије да кажњава жене искључивањем из војске - нагласила је Бенедиктова.
У међувремену, Марти Рибеиро покушава да се позабави политичким проблемима.

Постала је члан једне организације жена, која лобира за побољшање добробити женама у америчким оружаним снагама.

- Постала сам члан ове организације због своје кћерке. Aко једнога дана пожели да ради оно чиме сам се ја бавила, да могу да је подржим и помогнем јој - истакла је Рибеирова.

Статистике

Једно истраживање које је урађено на Универзитету у Aјови међу женама ветеранима, показало је да је 30 одсто од 500 испитаних жена силовано или доживјело покушај силовања. Једнако забрињавајуће, Министарство одбране процјењује у свом годишњем извјештају за 2009. годину, јесте да око 90 одсто силовања у војсци никада није пријављено.

ПРЕВЕЛA: Вања Штрбац

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана