У којим земљама Европе не опраштају ''дивљање'' у саобраћају

ГС
У којим земљама Европе не опраштају ''дивљање'' у саобраћају

Брзина једнако опасност. Огроман проценат саобраћајних несрећа, које имају смртне посљедице, или тешке тјелесне повреде повезан је са брзином. Државе деценијама покушавају да одврате возаче од "тешке ноге" на гасу, али једина константна мјера је санкција за прекорачење.

Казне се често повећавају, али овакве мјере често не уроде плодом. Током 2020. године, примјера ради, несреће повезане са прекорачењем брзине су чиниле 11.258 од 38.824 саобраћајних несрећа, што представља 29 одсто свих саобраћајних несрећа у тој години, пренио је Форбс.

Иако се многима не чини логично, Сједињене Државе, имају неке од најблажих закона о путевима на свијету, одмах иза Јужне Африке. Из Европе нам долазе земље које имају једну од најстрожих казни.

"CarBuzz“ је саставио листу на основу озбиљности и обима приступа прекорачењу брзине. Земље које једноставно нуде новчане казне и ништа друго нису укључене на ову листу упркос томе што имају строге законе о безбједности на путевима.

Данска

Данска има релативно високе казне за прекорачење брзине, посебно у урбаним или насељеним подручјима. Ограничење брзине за стамбена насеља је нешто мање од 30 km/h, а прелазак 20 km/h преко тог ограничења ће резултирати казном од 615 евра, а прекорачењем за 40 km/h казном од 885 евра.

Дански закон такође каже да ако прекорачите ограничење, било у насељеном подручју или на ауто-путу, ваша возачка дозвола ће бити безусловно одузета, на период од шест мјесеци до 10 година.

Француска и Монако

Француска и Монако имају исте саобраћајне законе, који су релативно блажи у поређењу са остатком свијета. Не постоје варијације у казнама за различите прекршаје прекорачења брзине. Било да се ради о прекорачењу брзине у насељеном мјесту или на ауто-путу, казна ће бити приближно 140 евра.

Француска и Монако имају мале казне, али оно што разликује законе о прекорачењу брзине у Француској и Монаку је чињеница да шаљу људе у затвор због поновљених прекршаја прекорачења брзине.

Још један интересантан аспект приступа двије земље пребрзој вожњи је њихова реакција на странце. Ако је странац ухваћен у пребрзој вожњи, полиција може заплијенити возило и натјерати особу да плати казну на лицу мјеста, или може бити одузета возачка дозвола и особа може добити забрану вожње у Француској.

Монако

Иако би се новчана казна могла измирити, враћање заплијењеног аутомобила може бити тешко јер судови морају утврдити колико је озбиљан прекршај био.

Тако, на примјер, могу да удвоструче ограничење брзине у насељеном мјесту. Као резултат тога, аутомобил се можда неће вратити власнику, па чак и продати на аукцији.

Фактор који повећава вјероватноћу да будете ухваћени у пребрзи вожњи је широка мрежа камера за контролу брзине којих има око 5.000 са скоро хиљадама лажних камера широм земље.

Швајцарска

Швајцарска је корак изнад Француске и Монака јер је једна од ријетких земаља у Европи која ће возача послати у затвор због прекорачења брзине.

Земља је позната по строгим законима и њиховој примјени. Ограничење брзине за насељена мјеста је 50 km/h, док је максимална брзина одређена на 120 km/h за ауто-пут.

Максимална казна коју неко може добити је 570 евра, што се сматра упозорењем и изриче се ако неко прекорачи ограничење брзине за 18 km/h.

Све изнад тога ће резултирати одузимањем дозволе на један мјесец, са прекорачењем брзине до 40 km/h која ће вјероватно резултирати одузимањем дозволе на најмање три мјесеца.

У најтежим случајевима, брзина већа од 40 km/h ће резултирати затворском казном од најмање једне године. Један од занимљивих дијелова закона о прекорачењу брзине је да се казне заснивају на опорезивом приходу и богатству, тако да они са дубљим џепом могу добити казну која премашује вриједност возила.

Норвешка

Норвешка је позната по свом приступу брзој вожњи. Норвешки закон је изузетно строг када је у питању прекорачење брзине. Ова земља има најнижа ограничења брзине у Европи.

Не треба да чуди што су казне у Норвешкој високе, са минималном казном од 720 евра за прекршаје који се дешавају на ауто-путевима. У градовима и насељима расте цијена изречених казни. Ако вас затекну да возите 20 km/h преко ограничења брзине у насељеном мјесту, бићете кажњени са 960 евра. Максимална казна коју особа може добити је 1.200 евра.

Брзина којом неко прекорачи ограничење зависи од тога да ли ће му бити одузета возачка дозвола или ће бити послат у затвор. Брзине које одређују да ли ће вам возачка дозвола бити суспендована разликују се у зависности од области.

У насељеним мјестима брзина је ограничена на 30 km/h. Ако неко буде ухваћен да вози 55 km/h, онда му возачка дозвола може бити одузета у најмању руку три мјесеца до три године.

Оно што ће вас довести у затвор је да возите 75 km/h у стамбеном насељу и то ће привући безусловну казну затвора од најмање 18 дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана