У Кини пронађене најстарије клизаљке направљене од костију

ГС
У Кини пронађене најстарије клизаљке направљене од костију

Археолози су у Кини пронашли клизаљке направљенех од животињских костију, које су старе 3.500 година.

 Иако су сличне клизаљке раније пронађене у Европи, чини се да су ове ипак најстарије у Азији. До открића је дошло током ископавања у граду Хулунбуиру у сјеверној кинеској аутономној регији Унутрашња Монголија. Налазиле су се у гробници заједно с другим артефактима попут посуђа, стријела од костију, коњске главе и слично.

Клизаљке су вјероватно користили преци монголског народа модерног доба током раног бронзаног доба. Вјерује се да су израђене од костију јелена и наоштрене како би се направила оштрица која је омогућавала клизање на леду.

Клизање има дугу историји, докази говоре да се први пут практиковало у Финској прије око 3.000 година. Међутим, откриће ових клизаљки у Кини помјера ту границу на још раније доба. Вјерује се да су кориштене у практичне сврхе попут лова и транспорта преко замрзнутих ријека и језера. Откриће пружа увид у рану историју клизања на леду и како су људи користили клизаљке у древним временима.

Откриће клизаљки је важно и за проучавање миграције људи. Вјерује се да су преци данашњег монголског народа  из регије гдје су пронађене клизаљке, а њихови обрасци миграције могу се пратити кроз археолошка открића попут овог.

Према Институту за археолоцију Цасс, насељено подручје и рушевине високе платформе чине локацију Јирентаи Гоукоу. Налази се у селу Цалегер (град Кеменг, округ Нилек) у долини ријеке Јилл. Остаци високе платформе налазе се око хиљаду метара јужно од стамбеног дијела локалитета Јирентаи Гоукоу, који је окружен планинама и окренут према води.

Локалне и централне гробнице високе платформе су очистили и сецирали археолози између 2019. и 2022. године, а закључили су да је ријеч о највишем стандарду. Најбоље очувани архитектонски остаци камених гробница из бронзаног доба откривени су у Xињиангу па чак и у еуроазијској степи. Утврђено је да рушевине Гаоутаи детирају од 16. до 15. вијека прије нове ере.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана