У историји мјерења прошло љето било најтоплије

ГС
У историји мјерења прошло љето било најтоплије

Због температуре која је виша 1,2 степени него у прединдустријској ери, вјероватније је најмање пет пута да ће површински слој земље бити погођен сушним условима

Како температура не би наставила незадрживо расти, а учесталост екстремних суша постала још већа, неопходно је амбициозније смањивати емисију стакленичких плинова

У историји мјерења, прошло љето у Европи било је најтоплије. Екстремне суше сада су 20 пута извјесније. 

То је упозорио међународни истраживачки тим који је проучавао садржај воде у површинском слоју земљишта. Суше које се обично догађају једном у 400 година, због глобалног загријавања сада се очекују једном у 20 година, упозорава тим.

Слично рекордно топло вријеме биљежи се и у Сјеверној Америци и Кини.

Истраживање је фокусирано на влажност тла. Проучавали су садржај воде у површинском слоју земљишта, на дубини до седам центиметара, као и у зони коријена, на дубини до метар, одакле биљке црпе највише влажности.

Због температуре која је виша 1,2 степени него у прединдустријској ери, вјероватније је најмање пет пута да ће површински слој земље бити погођен сушним условима, а чак 20 пута вјероватније да се то догоди и у зони коријена.

Јака суша, несташица воде и пожари су само неке од посљедица.

Како температура не би наставила незадрживо расти, а учесталост екстремних суша постала још већа, неопходно је амбициозније смањивати емисију стакленичких плинова и фосилна горива постепено замијенити обновљивим.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана