“Твитују” о политици, храни и школским друговима

М. Миљић, Д. Келеч
“Твитују” о политици, храни и школским друговима

Да су и домаћи политичари почели увелико да слиједе свјетске трендове, показује то да су многи од њих искористили “потенцијале” друштвеним мрежа “Фејсбук” и “Твитер”.

Неки од њих имају велики број фанова на овим друштвеним мрежама, као и велики број пратилаца који свакодневно читају шта су објавили. А статуси на “Фејсбуку” и “твитови” су заиста шаролики и пише се о свему. Док једни друштвене мреже користе искључиво да би изразили своје мишљење о актуелним политичким и догађајима у друштву, за изборне кампање и слично, други пишу и о свом приватном животу.

Ко кога прати

Један од најактивнијих домаћих политичара, када је о друштвеним мрежама ријеч, свакако је предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић, који има профиле и на “Твитеру” и на “Фејсбуку”. 

На свом  “Твитер” профилу има више од 690 пратилаца, док са друге стране он прати више од 80 особа.  Неки од познатих, које Радојичић између осталих прати су предсједавајући Генералне скупштине УН Вук Јеремић, предсједник Европског парламента Мартин Шулц, европски комесар за проширење Штефан Филе и други. Радојичић је и пратилац домаћих политичара, који такође прате  њега.

Посланик СДС-а у Парламенту БиХ Александра Пандуревић  има 191 пратиоца, а  она прати 50 особа, међу којима су предсједник извршног одбора СП Саша Чудић, градоначелник Београда Драган Ђилас, али и многобројни новинари и уредници медијских кућа у Српској.

Предсједавајућа Заједничке комисије за одбрану и безбједност Парламента БиХ Душанка Мајкић има 377 пратилаца, а прати 317 особа међу којима су Вук Јеремић, али и пјевачице Јелена Розга и Антонија Шола. Мајкићева је активна и на “Фејсбуку”, гдје свакодневно оставља статусе, а има готово 2.000 пријатеља.

Посланик ПДП-а у Народној скупштини РС Бранислав Бореновић такође има свој профил на “Твитеру”, на којем има 568 пратилаца, док Сашу Чудића прати 266 особа. Са друге стране Чудић на свом “Твитер” профилу има 255 особа које он прати.   Бореновић прати 201 корисника међу којима су  Игор Радојичић, Душанка Мајкић, тенисери Јанко Типсаревић и Новак Ђоковић, те портали многобројних медија.

Потпредсједник СДС-а Огњен Тадић такође има свој профил на “Твитеру”, а његово “твитовање” прати 141 особа, док је он пратилац 183 особе међу којима су Вук Јеремић, Чак Норис,  Игор Радојичић, Душанка Мајкић, Александра Пандуревић, Барак Обама, Далај Лама, Доналд Трамп.

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић има свој профил на “Фејсбуку”, на којем има око 1.900 пријатеља, док на “Твитеру” има више од 150 пратилаца, а сам прати више од 170 корисника, а међу њима и тенисера Новака Ђоковића, водитеља Ивана Ивановића и шведског министра иностраних послова Карла Билта. 

Шта пишу

“Видим да је почела брига гдје сам. Стигао кући. И нисам кувао са 'твитером' у Израелу”, “Да ли је најконкретнији резултат данашње сарајевске парламентарне конференције ова непрекидна сњежна вијавица на Јахорини?”, “Иначе, претходни 'твит' је био јубиларни 200. Ко би рек'о чуда да се десе ?!”, “Твит заједница не треба да брине. Ту сам и даље, не због избора, прошлих или будућих. Анализирамо резултате, припремамо мјере. Видјеће се.”

То су само су неки од многобројних “твитова” које је поставио предсједник Игор Радојичић, а овај политичар тренутно има око 250 “твитова”.

На “Твитер” профилу Душанке Мајкић један од посљедњих “твитова” гласи да је могућа блокада приједлога нацрта буџета БиХ за 2013. годину у Предсједништву БиХ.

Мајкићева редовно оставља статусе и на свом “Фејсбук” профилу о политичким и друштвеним кретањима у Српској и ФБиХ.

Бранислав Бореновић, с друге стране, осим о политици, на друштвеним мрежама пише и о свом приватном животу.

“Јој, гдје су сад ћевапи”… гласи један од “твитова” Бореновића.

Он је своје пратиоце на “Твитеру” обавијестио и да слави 20 година матуре.

- Дошло вријеме и за 20 година матуре. Ух, баш је вруће у бањалучкој Гимназији -  написао је Бореновић.

На “Твитер” профилу Саша Чудић редовно оставља статусе  да је у кафани код “Бабе Руже”.

- Љута. Отказала претплату на вечерњак. Приђе ми вечерас проћелав, дебео мушкарац и вели: “Ишли смо заједно у гимназију.” “Ауу, зар сам ја стара као и ти!?”, омакну ми се…-  неки су од статуса Александре Пандуревић.

Зашто користе друштвене мреже

Радојичић каже да нема неко фиксно вријеме које проводи на друштвеним мрежама, те да то зависи од редовних обавеза.

- На “Фејсбук” и фан страницу конектујем се бар једном дневно, најчешће навече, а по дану зависно од обавеза. Број мојих статуса и објава зависи од броја дневних догађаја. У принципу, и на “Фејсбук” и на фан страницу стављам све дневне догађаје који су јавни тј. који су отворени за јавност, путем слике и кратког пратећег текста - истиче Радојичић.

Он је нагласио да на “Твитер” иде рјеђе.

-  Некад шаљем “твитове” више пута дневно, али некад прође и више дана да се не укључим и не пошаљем неку поруку. Трудим се да одговарам на разне упите и приједлоге које добијам, али их је већ прилично много на све три стране - казао је Радојичић.

Истакао је да су друштвене мреже одличан вид комуникације и отворености према грађанима, нарочито према млађој генерацији која је корисник друштвених мрежа.

- За мене су оне облик комуникације и то двосмјерне, и начин обавјештавања јавности о мојим активностима - додао је Радојичић.

Душанка Мајкић каже да већ три године има отворен “Фејсбук” и “Твитер” профил и додаје да јој је комуникација путем друштвених мрежа веома интересантна. Наглашава да се чак и онда када нема много времена никада не догоди да дан прође а да не погледа какве су јој поруке стигле на “Фејсбук” и “Твитер”, те да не одговори на њих. 

- Ако у току дана не поставим на објаве о актуелним дешавањима у вези с мојим ангажманом, онда то урадим сутрадан - истакла је Мајкићева.

Наглашава да одговара свим људима на поруке и додаје да добија велики број порука са различитим питањима.

- Обраћају ми се обични људи који имају неке своје проблеме и покушавају да их ријешим. Ту је и велики број младих људи који остављају поруке, који питају о различитим стварима у вези са свакодневним животом - рекла је Мајкићева и додала да је овај вид комуникације веома користан, те да сви они који се баве политиком овим видом комуникације могу да добију представе о томе шта грађани мисле о њима, те шта уопште јавност мисли о начину њиховог рада.

С друге стране, Александра Пандуревић “Твитер” и “Фејсбук” не сматра претјерано озбиљним видом комуникације.

- То су видови комуникације у којима треба унијети и одређену дозу духовитости - истакла је Пандуревићева.

Додаје да добије веома много порука на “Фејсбук”.

- Некада се дешава да стигну и неке поруке увредљивог садржаја, али стижу и поруке у којима људи подржавају мој ангажман или пак траже савјете, али дају и сугестије на мој рад - казала је Пандуревићева и додала да се труди да свима одговори кратко на постављена питања.

Србија

Предсједник Генералне скупштине Уједињених нација Вук Јеремић има “Фејсбук” страницу, коју прати више од 4.000 људи, као и “Твитер” профил на којем има више од 5.000 пратилаца.

Јеремић важи за највећег љубитеља “Твитера” међу политичарима у региону, а медији његове објаве увелико преносе као званичне изјаве. Он је путем “Твитера”  недавно и извјештавао о дешавањима у Њујорку, када је ову земљу погодио ураган “Сенди”. Тада је директно одговарао пријатељима и новинарима на разна питања.

Путем “Твитера” критиковао је и ослобађајућу пресуду хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу, а његову жестоку “Твитер” расправу са Готовининим адвокатом Луком Мишетићем пренијели су сви медији у региону.

- Да ли бисте прихватили да ми будете адвокат приликом потенцијалне тужбе за клевету Јутарњег листа? - написао је Јеремић Мишетићу.

Ипак, најпопуларнији Јеремићев “твит” је “Преврнули столове у кафани на 50. и 3, Ноле првак свијета!”

Када је о политичарима у Србији ријеч, далеко најпраћенији је  профил предсједника ЛСВ-а Ненада Чанка на друштвеној мрежи “Твитер”. Чанак има око 20.000 пратилаца.

Слиједи лидер УРС Млађан Динкић са скоро 13.500 пратилаца, а трећи је бивши министар животне средине Оливер Дулић (ДС) са око 11.400.

И прес-служба предсједника Србије покренула је званичан налог Томислава Николића на “Твитеру”, којег до сада прати 1.220 људи. Интересантно је да међу онима који су одлучили да прате његове активности нема пуно “колега политичара”, док се на списку од 100 људи које сам Николић прати налазе централе скоро свих партија у Србији, Сулејман Угљанин, два профила Ивице Дачића, Горан Јешић, Душан Бајатовић, Горан Кнежевић, Млађан Динкић, Никола Селаковић... Прва особа коју је запратио званичан профил предсједника Србије био је предсједник СНС-а и први потпредсједник Владе Александар Вучић.

Лидера СРС Војислав Шешеља прати  1.211, а он прати 27 особа.

Европски политичари

И бројни европски државници велику пажњу посвећују начину комуницирања преко “Фејсбука” и “Твитера”, па је тако, на примјер, Њемачки канцелар Ангела Меркел недавно поздравила свог 100.000. пријатеља на “Фејсбуку”. Свима је “веома срдачно” захвалила за подршку, нагласивши да, додуше, не стигне сваки дан да погледа страницу, али да је преко свог тима информисана о дискусијама.

И европски комесар Штефан Филе отворио је свој профил на “Твитеру”, на којем има готово 4.000 пратилаца, док са друге стране он прати само десетак особа. Мартин Шулц има нешто више од 21.100  пратилаца, а он прати око 1.000 особа.

Посланик Европског парламента Тања Фајон на Твитеру има око 3.000 пратилаца, док са друге стране Фајонова прати око 420 “твитераша”. 

Европски комесар за унутрашње послове Сесилиа Малмстром има око 7.000 пратилаца, а она прати 223 особа, док предсједник Европског савјета Херман ван Ромпеј од европских политичара има највише пратилаца на “Твитеру” и то њих 83.000, а он прати 251 особу.

Николићеви “твитови”

У прес-служби предсједника Србије, која је задужена за “одржавање” Николићевог профила, кажу да само “твитови” који почињу са “ТН:” представљају поруке које лично пише предсједник. Остатак порука на овој мрежи пишу људи из прес-службе, али “Николић у сваком тренутку има отворен 'Твитер' налог и има увид у све”. Николић има и “Фејсбук” профил, на којем је такође активан.

Обама

Амерички предсједник Барак Обама је послије побједе Мита Ромнија на недавним изборима објавио своју побједу на   “Твитеру” и “Фејсбуку”, а ова објава је истог тренутка постала најпопуларнији “твит” свих времена.

- Још четири године - написао је кратко Обама и уз објаву поставио фотографију на којој је загрљен са супругом Мишел.

Само 22 минута је било потребно да Обамин “твит” обори рекорд и да се прошири на преко пола милиона твитер налога.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана