Тутанкамонов бодеж је направљен од метеорита

ГС
Foto: архива

Захваљујући напредној и неинвазивној методи је откривено да је познати бодеж египатског фараона Тутанкамона направљен од метеорита.

 Тутанкамон је дошао на трон као веома млад, а познат је више по предметима пронађеним у његовој гробници него по владавини. Научници су захваљујући новој неинвазивној методи установили да је његов познати жељезни бодеж са златном ручком заправо направљен од метеорита кориштењем релативно ријетке технике ковања.

Хисторијски записи говоре да је Тутанкамон био уједно и посљедњи владар египатске 18. династије, а његова гробница је пронађена прије готово једног вијека.

У њој се налазило више од 5.000 артефаката који се до данас проучавају и анализирају како би се утврдило њихово поријекло и открило како су завршили у његовом посједу.У поређењу с ковчегом, погребном маском од злата, приејстоља и дијелова намјештаја, калежа и других артефаката пронађених у гробници, жељезни бодеж можда дјелује небитно, ноуправо је он једна од ријетких ствари које су направљене од жељеза.Археолози вјерују да је у то вријеме жељезно било симбол високог статуса у друштву.

Из досад доступних података знамо да топљење жељеза није било превише уобичајено у регији, а рад с металним жељезом датира неколико стотина година прије него што су фараони постали владари уједињене државе.

Вјерује се да је жељезно доба почело око 1.200 године прије нове ере,  након што је Тутанкамон преминуо.За анализу је кориштена рендгенска флуоресцантна спектроскопија за проучавање састава материјала те је откривено високо присуство никла у главној компоненти жељеза. И док трагови никла у земаљском жељезу не прелазе 4 посто, процент никла од 11 посто у бодежу указује на ванземаљско поријекло почетног материјала, а вјероватно је ријеч о метеориту.

Осим трагова никла и кобалта, пронађени су и трагови сумпора, хлора, калција и цинка у виду поцрњелих мрља на оштрици. Расподјела ових елемената у траговима одговара Wилдманстаттеновом обрасцу, који се редовно виђа у жељезним метеоритима. Научници су стога потврдили да се ради о метеориту поређењем узорака на бодежу са узорцима метеорита из Јапана.

Научници вјерују да је бодеж кован на релативно ниској температури од 950 степени.Такође, утврђено је да је бодеж раније припадао Тутанкамоновом дједу Аменхотепу ИИИ, који га је добио као свадбени дар од краља Митанија. Драго камење на бодежу је фиксирано кречним малтером који се користило у краљевству Митани, док су Египћани користили гипсани малтер, преноси Кликс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана