Трамп опасан као џихадисти

Агенције
Трамп опасан као џихадисти

Лондон - Ако би републиканац Доналд Трамп побиједио на америчким председничким изборима, то би могло да угрози свјетску економију, повећа пријетње од терористичких напада и подстакне трговински рат САД са Мексиком и Кином, оцијенила је британска истраживачка група "Економист интелиџенс јунит" (ЕИУ).

Пријетњу коју по свијет представља Трамп, ЕИУ је оцијенио са оцјеном 12 од могућих 25. То је иста оцјена коју је добила и евентуална џихадистичка пријетња глобалној економији.

За ту оцјену постоји неколико разлога - Трампов отпор према слободној трговини, оптуживање Кине за "манипулацију валутом", заговарање убијања породица терориста, као и приједлог да се копнена војска пошаље у Сирију да би се борила против Исламске државе и преузела сиријска нафта.

То је први пут да ЕИУ, који је дио Економистс групе, евентуалну побједу неког предсједничког кандидата на америчким изборима оцјењује тако високом бројком.

- Његове војне претензије према Блиском истоку погодовале би регрутацији нових џихадиста, што би повећало пријетњу у региону и шире - наводи ЕИУ.

Иако ЕИУ не очекује да ће Трамп побиједити свог противника из редова демократа Хилари Клинтон, у извјештају се каже да, када би се то догодило, САД би се суочиле са повећаном терористичком пријетњом и економским падом.

Пријетња од џихадског тероризма је постала једна од водећих ствари многих државних агенди, посебно послије серије напада у Либану, Турској, Египту, Француској и Индонезији.

Остале глобалне пријетње

Економско успоравање Кине

Највећи ризик представља могуће веће економско успоравање Кине. Наставак погоршања пословања у кинеским услужним и производним дјелатностима, додатно поспјешити пад свјетских цијена сировина и довести до удара по економије Латинске Америке, Блиског истока и подсахарске Африке.

Руске војне интервенције

Руски удари у Сирији и турско обарање руског авиона довело је односе Исток-Запад у њихово најхладније стање од краја хладног рата. Ово може зауставити читав низ заједничких циљева - од заустављања џихадског тероризма па до борбе против климатских промјена.

Промјенљивост валута 

Државне резерве САД су у децембру имплементирале прво повећање референте каматне стопе у задњих готово десет година. Посљедице тог монетарног стезања имаће одраз по корпорације растућих тржишта, нарочито у Азији. Било какве промјене дужничке кризе на растућим тржиштима проузроковале би значајну панику на свјетском тржишту капитала.

Цијепање ЕУ 

Промјенљивост дужничке кризе евро зоне, пролонгирана рецесија, велике разлике у одговору на прилив избјеглица и посљедице терористичког напада у Паризу појачале су сумње у кохезију Европске уније. У случају цијепања ЕУ и увођење копнених граница, трговина и економска сарадња би била погођена чиме би се нарушио раст ЕУ.

Излазак Грчке из евро зоне 

Иако је договор Грчке и кредитора у јулу уклонио директну пријетњу од изласка Грчке из евро зоне, ризик још увијек постоји. Тиме би банке претрпјеле велике губитке, и дошло би до великог поремећаја глобалног финансијског система.

Излазак Британије из ЕУ 

Ако би изашла из ЕУ, Велика Британија би доживјела негативне посљедице, у виду поремећаја извоза и угрожавања позиције главног чворишта глобалних финансијских услуга.

Сукоб у Јужнокинеском мору 

Тензије у Јужнокинеском мору око спорних острва ескалирале су у посљедњих неколико година. Свако погоршање би могло озбиљно угрози интрарегионалне економске везе и могуће довести до нарушавања глобалних трговачких токова.

Колапс у нафтном сектору 

Одговор свјетских нафтних компанија да смање цијене нафте повећава забринутост за дугорочни удар на будуће залихе енергената. Ризик од шока цијене нафте у периоду 2016-2020. је тренутно низак. Ипак несигурно геополитичко окружење не Блиском истоку и источној Европи као и могуће смањење инвестиција, чине значајан ризик по нафтни сектор.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана