Традиционални Вуков сабор у Лозници, Тршићу и Бањи Ковиљачи

Неда Симић - Жерајић
Традиционални Вуков сабор у Лозници, Тршићу и Бањи Ковиљачи

Саборске свечаности посвећену оцу српске писмености ове године одржавају се у Лозници, Бањи Ковиљачи, Београду и Тршићу. Овогодишњи, 74. Вуков сабор, спомен-кућа у Тршићу дочекала је у новом руху.

Манифестација је почела тродневном конференцијом под називом "Спомен места - историја - сећања, која је окупила 40 етнографа, историчара и историчара умјетности из Канаде, Турске, Словачке, Бугарске, земаља у окружењу и Србије, а посвећена је вриједном јубилеју - 75 година постојања Вукове спомен-куће.

Програм "Мој град" Вуковог сабора обиљежила је Бања Лука, којој је припала част да отвори предсаборске дане у Лозници. То је први пут да један град из БиХ буде гост ове значајне манифестације.

Изложба фотографија Универзитетског фото-кино клуба у Вуковом дому у Лозници привукла је пажњу бројних посјетилаца.

На изложеним фотографијама овјековјечени су тренуци који су битни за живот Бање Луке и Републике Српске, међу којима су долазак Његове светости патријарха Павла у овај град, као и многи други.

Проглашавајући изложбу отвореном, директор Народног позоришта Републике Српске Раде Симовић истакао је значај културне сарадње народа са обје стране Дрине. Резултат такве сарадње је, како је рекао, представа "Госпођа министарка", у којој главну улогу игра истакнута српска глумица Светлана Бојковић, а урађена је у продукцији Народног позоришта.

Симовић је подвукао значај његовања вуковске традиције и чувања успомене на великана српске културе.

- Не смијемо заборавити да су Срби у Републици Српској највећи баштиници и исписници Вуковог језика. На то се морамо увијек подсјећати, јер је то један језик који нас духовно одржава - истакао је Симовић.

Предсаборске дане 74. Вуковог сабора отворио је министар културе Србије Небојша Брадић, који је обишао знаменито мјесто Тршић и Вукову спомен-кућу. Он је истакао да је 75 година постојања потврда значаја коју ова манифестација има на културној мапи Србије.

- Култура једног народа тек онда је основ сваке посебне културе кад потврђује и изражава идентитет народа којем припада и повезује га са културама света. Мислићемо о томе током Вукових и наших саборних дана - подвукао је Брадић.

Представа Народног позоришта Републике Српске "Госпођа министарка" изазвала је право одушевљење многобројне лозничке публике. Маестралном игром, Светлана Бојковић и Ђуза Стојиљковић, као и остали чланови ансамбла, измамили су снажне аплаузе публике, која је с пажњом пратила представу. Још једном се потврдила вјечност и снага Нушићеве ријечи, која никога не оставља равнодушним.

Овогодишњи Вуков сабор протиче у знаку два јубилеја: 75 година од отварања Вукове спомен-куће, јединственог примјера музеја на отвореном, и 75 година од отварања првог Вуковог сабора. Вукова кућа је од тада мјесто ходочашћа за све поклонике српске културе и писмености.

Свечаност у Вуковом дому увеличали су чланови Градског мешовитог хора Центра за културу "Вук Караyић" под диригентском палицом Дарка Несторовића.

Међу најзначајнијим програмима је представљање монографије "Вук задња пошта Тршић - 75 година Вуковог сабора", аутора Феликса Пашића, уз учешће глумца Мише Јанкетића и академика Милосава Тешића, као и отварање Музеја Вукових сабора на саборишту.

Представљена је књига "Маске, маскирање и ритуали у Србији" и приређена изложба "Маске", аутора Весне Марјановић, што је заинтересовало посјетиоце. Младе поклонике Вуковог дјела привукао је "Вуков школски час". Част да бесједи о великану припала је књижевнику Радовану Белом Марковићу.
Лозничанин Милан Марковић, који има 82 године, пропустио је само један сабор.

Првом народном саборовању у част реформатора наше азбуке Марковић је присуствовао као шестогодишњак, а сада, у деветој деценији, дошао је на 74. културну манифестацију.

- Сећам се тог 17. септембра пре више од 70 година, мој отац Милисав, био је у Тршићу службено, а ја сам дошао са мајком и братом испред Вукове куће. Окупило се у том дворишту много света, нико није ни слутио да је то почетак тако значајне културне манифестације - рекао је Марковић.

Тада, каже, није ни слутио да ће бити свједок 74 културне манифестације. На други сабор дошао је као ђак, а послије завршене школе је и као шегрт наставио редовно да долази са газдом, који је цијенио Вуково дјело. Традиционално, из Лознице у Тршић Милан Марковић долази бициклом, а сједи увијек у петом реду, недалеко од позорнице.

Вуков сабор организују Центар за културу "Вук Караyић" и град Лозница, уз помоћ Министарства економије, науке и културе Србије.

Директор Центра за културу "Вук Караyић" Дајана Ђедовић каже да је овогодишњи сабор програмски богатији од досадашњих.

Тршић је једна од кључних тачака на културној и туристичкој мапи Србије, у који годишње дође и до стотину хиљада посјетилаца. Послије дугогодишње небриге, о њему се коначно води рачуна онако како је то одувијек требало чинити.    

Концерт у Цркви

У оквиру традиционалног Вуковог сабора, у порти цркве Покрова пресвете Богородице одржан је концерт традиционалне музике под називом "Лозничани лозничкој цркви", који приређује пјевачка група "Милица Костић" поводом обиљежавања 135 година лозничке цркве. Под руководством вјероучитеља Горана Aврамовића, ова локална група дјелује при лозничкој цркви већ неколико година и његује етно-музику, а чине је ученици лозничких средњих школа. Концерт је још један у низу програма обиљежавања годишњице старе лозничке цркве, који су почели 13. јула, а завршавају се 13. октобра свечаном академијом. 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана