Токио - град у ком влада савршени ред

Приредио: Миленко Киндл
Токио - град у ком влада савршени ред

На сателитској слици Земље ноћу, Токио је најсјајнија тачка: највећа урбана површина на планети, град у којем живи запањујућих 35 милиона људи и, што је најфасцинантније, овај мегаград заиста функционише.

Остали велики свјетски градови - Мумбај, Мексико Сити, Сао Паоло и Њујорк - у односу на Токио изгледају као "патуљци", а главни град Јапана их "шиша" и по томе што је мање загађен, има мање буке, саобраћајних гужви, нижу стопу криминала, више зелених површина и одличан градски превоз.

Aмерички публициста Доналд Ричи, који је први пут посјетио Токио 1947, а недавно објавио приручник "Токио - мегаград", описује га као "мегалополис у којем може да се живи".

Упркос улицама које изгледају као "кањони неонског свјетла", стамбена насеља су оазе мира и спокоја, заштићене од графита и вандализма.

У перфектној мрежи подземне жељезнице, већина путника заиста поштује правила учтивости - искључују звона на мобилним телефонима, а свој отпад носе кући и рециклирају.

Улице су ријетко загушене аутомобилима, пошто већина становника не посједује аутомобил - због цијена закупа паркинг простора, али и зато што су аутобуси, возови и бицикли довољно поуздани.

Самијо Греко ради као пројект менаџер у једној медицинској компанији и за AФП каже да жељезницу користи сваки дан да би стигла до посла, пошто уз два пресједања у једном правцу путује сат и по, јер возови иду често и на вријеме.

- Да користим свој ауто за одлазак на посао, требало би ми више од два сата у једном правцу, а ризиковала бих да се заглавим у саобраћајном хаосу и закасним - додаје она.

Продавачица Микико Касаи сваки дан користи бицикл за који каже да је најзгоднији и најјефтинији превоз за краћа растојања:

- Могу да паркирам бицикл тачно испред вртића и да одем по кћерку без бриге да ће ми писати казну за паркирање.

У том савршеном реду, Токију не недостаје атмосфера и градски дух, који је најочигледнији у откаченој моди младих, дизајну, архитектури и културној понуди која годинама поставља трендове Aзији, али и шире.

Оно што поколеба евентуалне туристе јесу астрономске цијене - у Токију лубеница може да кошта 20 долара и више, па је по неким "мјерењима" он најскупљи град на свијету.

По истраживању "Мерсера", Токио је по квалитету живота други у Aзији, послије града-државе Сингапура, док је на свјетској листи тек на 40. мјесту, пошто су се на више позиције пласирали углавном мањи европски и амерички градови, од Беча до Ванкувера.

Лондонски магазин "Монокл", посвећен животним стиловима и дизајну, смјестио је Токио на девето мјесто најпожељнијих градова за живот у свијету, упркос катастрофалном земљотресу који је 11. марта погодио Јапан. Прије неколико година, по истом извору, заузимао је треће мјесто.

- Погледате Токио и помислите како је немогуће да функционише са толико људи који живе заједно, али - функционише - каже уредница азијског бироа магазина Фиона Вилсон, додајући да би "то био проблем на сваком другом мјесту - али не и у Токију":

- Не само да је одлична жељезница. То превазилази функционалност. Услуга, храна, ресторани, шопинг... све је сјајно!

Још један љубитељ Токија, Колин Лидел, који пише за магазин "Метрополис", каже да град функционише због ткива јапанске културе, чији је значајан моменат тежња за хармонијом:

- Овдје мирно коегзистирају идеје које би на Западу биле непомирљиве. Неко у капуту од правог крзна не мора да има проблем са борцем за права животиња. То је, једноставно, другачији интелектуални "екосистем" и концепт који на чаробан начин искључује конфликте који би били неизбјежни на Западу.

Наравно, не воле сви Токио. За неке, тај бескрајни град доноси осјећај отуђења и самоће, забиљежен и у филму Софије Кополе "Изгубљени у преводу", док се многима не допада ни "лего" архитектонски стил стамбених блокова.

Током прошлих вијекова, највећи дио града два пута је уништен - у великом земљотресу 1923. године, па у бомбардовањима 1944. и 1945.

И посљедњи, мартовски земљотрес погодио је Токио, тјерајући стотине хиљада људи да проведу ноћ на послу или да ходају до куће - пошто је жељезница стала. Оштећене су зграде, испражњене продавнице, уведене рестрикције струје.

Вољели Токио или не, сви се слажу да је то запањујући град.

Да је држава, био би 35. на свијету по броју становника, а према подацима "Јапан тајмса", буџет града достиже буџет богате Саудијске Aрабије.

План

Десетогодишњим планом, предвиђено је да Токио направи 1.000 хектара зелених површина и у градске алеје засади милион стабала, унаприједи квалитет ваздуха и агресивно форсира концепцију соларне енергије и хибридних аутомобила.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана