Тито купио за 100.000$, a сад се продаје за 20 милона долара

Агенције
Тито купио за 100.000$, a сад се продаје за 20 милона долара

Најављена продаја двије вриједне некретнине из заоставштине бивше СФРЈ нашла је мјесто и у америчким медијима, а дужи чланак о томе објавио је Њујорк пост.

У тексту под насловом "Милионски вриједне некретнине бивше Југославије на тржишту", лист пише о палати на Петој авенији и пентхаусу у Парк авенији као о непокретностима вриједним на стотине милиона долара.

Подсјећа се да су прошле недјеље лидери пет држава, некадашњих република СФРЈ, постигли коначан договор о продаји 51 некретнине стечене у држави чији је предсједник до 1980. године био, како наводе, послијератни диктатор Јосип Броз Тито.

Као једна од вреднијих непокретности истиче се шестособни дуплекс апартман, са четири купатила на адреси 730 Парк авенија. Такође, ту је вредно здање које се налази на адреси Пета авенија 854.

За те двије непокретности, које су у веома лошем стању, процјене су већ завршене, навео је извор листа. Пентхаус у Парк авенији вриједан је више од 20 милиона долара, а не користи се од 1992. године и представља симбол колатералне штете жестоких борби између држава наслиједница.

Југословенска влада је купила резиденцију 1975. за 100.000 долара.

У тексту се подсјећа да је Њујорк пост 2011. године имао ексклузивно право обиласка тог стана, који су својевремено користитли југословенски амбасадори у УН, као и сам Тито на својим путовањима у Њујорк.

Током 24 године, Србија је плаћала трошкове одржавања 2.325 квадратних метара прашином испуњене резиденције, мјесечно 14.000 долара мјесечно, пише лист позивајући се на извјештаје српских медија.

Ко год да буде купац некретнине у тој згради у Парк авенији мора бити спреман на бар четворогодишње реновирање, с обзиром на то да се извођење радова дозвољава само љети.

Што се тиче друге непокретности на Петој Ааенији, у њој је тренутно смјештена стална мисија Србије у УН, простире се на 3.650 квадратних метара, има два лифта, осам купатила и 32 собе. Претрпјела је тешко оштећење првог спрата када је 1975. године бачена бомба на подрумско степениште.

Посљедњих година цијене сличних некретнина на тој локацији биле су између 28 и 36 милиона долара.

Србија ће од продаје добити 40 одсто од цијене продатих некретнина у Њујорку.

Лист наводи да је звао српску мисију у УН током прошле недјеље, али да одговора на питање о овим некретнинама није било.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана