Тихомир Станић: Кинематографија Српске засута понудама са свих страна

Мирна Пијетловић
Тихомир Станић: Кинематографија Српске засута понудама са свих страна

Република Српска својим локацијама може да привуче велике светске продукције, поготово што имамо опипљиве доказе, кроз међународне награде и успех, а квалитет наших филмова доказује да смо спремни да учествујемо у стварању озбиљних кинематографија.

Рекао је ово у интервјуу "Гласу Српске" истакнути позоришни, филмски и телевизијски глумац и продуцент Тихомир Станић, у оквиру чије продукцијске куће се ових дана снима филм "Границе, кише" у режији Владимира Судара.

Он каже да са весели чињеници што за све што је до сада урађено у продукцији "Балкан филма" стижу међународна признања и то у разним сегментима, како за најбољи филм, тако и за камеру, монтажу, сценографију, костим, сценарио и глумачке награде.

- Истакао бих и чињеницу да сам успео да успоставим сарадњу са врхунским уметницима и данас се сви они радо одазивају нашим позивима - рекао је Тихомир Станић.

* ГЛAС: Продукцијска кућа "Балкан филм", на чијем сте челу, у посљедње вријеме активно ради на стварању више филмова. На које сте то "чедо" нарочито поносни и због чега?

СТAНИЋ: Поред континуитета који имамо у снимању филмова, поносан сам и на све људе који су прошли кроз ову продукцијску кућу, било каквим послом да су се бавили. Тако бих издвојио Дарка Вучића и Марка Мисирачу као младе људе који су талентовани професионалци и многе друге људе који су били помоћно особље, исто тако су се квалификовали и савладали занат у мери да их продукције из Србије зову да раде са њима. Поносан сам и на велики број глумаца из Републике Српске, за које сам се од почетка борио да добију улоге. У почетку су то биле епизоде, а сада су то неприкосновено главне улоге, које играју на начин да на великом броју фестивала купе награде и добијају комплименте.

Ми смо у протекле три године снимили четири филма, управо се снима пети, а припрема шести и све је то у складу са мојим планом да се квалификујемо за филм о Јасеновцу, због којег је у суштини и основан "Балкан филм".

* ГЛAС: У "Непријатељу" тумачите улогу Дабе за коју сте добили и награду на фестивалу у Херцег Новом? Шта за Вас значи то признање и награде уопште?

СТAНИЋ: Мени је изузетно значајна та награда, јер је штампа у Црној Гори објавила вест да је Тихомир Станић из Бањалуке и Републике Српске добио награду. Тако се афирмише кинематографија Републике Српске. Битно је да истакнем да свих наших пројеката, а самим тим ни награда, не би било да иза нас није стало Министарство просвјете и културе Републике Српске. Тако да је ова награда и све друге које сам добио нека врста потврде да сва подршка коју сам добио и од ресорног министарства и од Владе Републике Српске, локалних заједница где смо снимали, има смисла и да се то на неки начин враћа и да наш труд није узалудан. Нарочито су нам важне међународне награде које су добили филмови "Турнеја" и "Неке друге приче". Такође ми је драго што због тих резултата привлачимо велике компаније, као што су "Цептер" и "m:tel".

* ГЛAС: У филму "Фалсификатор" ћете тумачити главну улогу. Играли сте и у представи "Фалсификатор". Шта за Вас значи та прича?

СТAНИЋ: Та прича има доста анегдота, а као модел за главног јунака приче ми је послужио мој отац, који је био сеоски учитељ. Он је веровао да је свако ко је бар једном дошао у школу заслужио да добије пролазну оцену. Желео сам да снимим причу о његовој судбини, о човеку који је градио школе и уз разне акције помагао развој села. Стицајем околности, због неких сведочанстава које је поделио, био је у затвору са усташким терористима. Посје је завршио у болници у Загребу, где је и умро. Уочи протеклог рата већина школа које је изградио остале су напуштене и без деце. Та прича говори о судару тих светова, једном који гради и другом који руши и разграђује. Све то била је и тема филма који сам хтео да снимим. Испричао сам то Горану Марковићу, коме се та прича допала и замолио ме је да му уступим ту идеју, што сам и учинио. Горан је прво написао позоришни комад, онда и сценарио. Ми ту представу коју је продуцирао "Гете институт" у сарадњи са Београдским драмским позориштем још увек играмо и гостовали смо с њом по целој Европи. Тако да верујемо да ће тај филм, који почиње да се снима 22. октобра у Шешковцима, исто тако бити примљен као и представа. Надам се да ћемо успети испричати, кроз причу о једном човеку, причу о распаду бивше државе.

* ГЛAС: Каква је Ваша слика кинематографије Републике Српске?

СТAНИЋ: За кратко време смо и ми са "Балкан филмом" и "ВизAрт" продукција са својим филмовима успели да се наметнемо и постанемо неизбежни, у региону сигурно. Изазивамо пажњу, нуде нам се разни пројекти, тако да смо на неки начин постали незаобилазан фактор као представници кинематографије Републике Српске, али и квалитетних копродукција које смо реализовали. Нашем квалитету свакако иду у значај и прилог награде које смо освојили са "Непријатељем, "Турнејом", па филм "Мотел Нана". Генерално гледајући, напредујемо као кинематографија, јер смо засути понудама са свих страна.

* ГЛAС: Ова година је у знаку 50 година од додјеле Нобелове награде. Будући да сте тумачили лик Aндрића и да неописиво личите на овог писца, шта је оно чиме сте фасцинирани када је ријеч о Aндрићевом дјелу?

СТAНИЋ: Већ дуги низ година бавим се Aндрићевим ликом и делом кроз моју професију. Појавио сам се као Иво Aндрић у неколико филмова и драма, али сам пре неких 12 година на наговор Видосаве Грандић из Бањалуке научио напамет и приредио из прва четири поглавља из романа "На Дрини ћуприја" причу коју и у лику Иве Aндрића приповедам. Са том причом сам обишао цели свет. У његовом делу фасцинира ме савршенство реченице и мудрост његове мисли. Хируршка прецизност. Ту причу сам говорио у небројено много светских и наших градова и разним генерацијама људи. Фасцинантна је та његова мисао, која привлачи пажњу свих узраста, свих образовних и социјалних структура. Оно што је мени прелепо у његовом делу, је да читам поново и оно што знам напамет. Његова реченица је магична и начин на који пише.

* ГЛAС: Шта мислите о градњи Aндрићграда у Вишеграду, чији је идејни творац Емир Кустурица?

СТAНИЋ: То је грандиозна идеја, којој се дивим, а Емир Кустурица се својим делом давно уписао у незаборавне великане попут Aндрића. Та цела идеја и подршка коју је добио у Републици Српској и цела изградња тог комплекса је цивилизацијски грандиозан пројекат. Радујем се његовој изградњи и надам се да ћу имати прилику да у том Aндрићграду наступам као Иво Aндрић и да говорим на памет његову литературу.

* ГЛAС: У чему је највећа вриједност овог пројекта?

СТAНИЋ: Осим културолошког значаја и осим чињенице да народ који препознаје своје песничке, књижевне и уметничке великане и који зна да их идентификује и поклони им пажњу, сигурно има будућност. С друге стране то је велики архитектонски и грађевински подухват, то је туристички изузетно занимљиво. Мислим да ће то врвети од посетилаца и да ће се ту месецима унапред резервисати смештај и да ће то бити незаобилазна тачка на путу, не само људи из региона, него и из целог света. Велика вредност Aндрићграда је та што је везана за име редитеља Емира Кустурице, који је већ деценијама слављен као један од најзначајнијих филмских стваралаца.

* ГЛAС: С обзиром на то да радите и у Републици Српској и у Србији, како на филму, тако и у позоришту, каква је по Вашем мишљењу културна сарадња Српске и Србије? Може ли се више учинити на том плану?

СТAНИЋ: Најреалније речено, у мом случају је то сарадња са самим собом. Када сам радио као уметнички директор Народног позоришта Републике Српске, стално сам истицао и промовисао наше уметнике који су жељни посла и рада. Овде дефинитивно постоји могућност, шанса и ентузијазам да се крене из неких исконских почетака и сматрам да ова средина много више даје "ветар у леђа" уметницима, јер су друштвене околности такве. Сада се много више цене уметници из Републике Српске у Србији него што је то било пре, али наравно да сарадња увек може бити већа и боља.

Сатисфакција

* ГЛAС: Која је Ваша лична сатисфакција у послу који обављате?

СТAНИЋ: Неупоредиво веће задовољство имам кад присуствујем премијери филма у Шамцу, Козарској Дубици, Приједору и другим мањим срединама, гдје љубитељи филма нису годинама ништа гледали на великом платну, него када одем на велике светске фестивале. Најузбудљивији тренуци су ми када на најавној шпици видим Министарство просвјете и културе РС, град Бањалука, општина Козарска Дубица, Добој, Шамац. Кад видим да то што смо овде уз велике пионирске напоре урадили буде препознато и награђено на угледним светским фестивалима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана