Тетоважа и пирсинг све популарнији у Српској

Д. Декулић, М. Чигоја
Тетоважа и пирсинг све популарнији у Српској

Тетоваже су у животу човјека од давнина заузимале значајно мјесто. Од осликавања тијела земљаним бојама прије одласка у лов, преко мушкараца који су 12.000 година прије Христа бојама на тијелу означавали припадност племенима и родовима, па до америчких циркуских радника.

Људи из готово свих култура, осим слика и боја, украшавали су своје тијело носећи и накит на пробушеним дијеловима коже из мистичних и често религијских разлога. Ови обичаји, савременом човјеку познати још из времена мумија, данас  у доба идеја, у којем се способност изражавања мјери изгледом и начином украшавања тијела, поново се као и некад користе као провјерен начин успостављања контакта са свијетом.

Временом се "body pearsing" за многе претворио у животну филозофију која савршено одговара жељи за самодоказивањем, доминирањем тијелом и упознавањем самог себе. Индивидуални печат на кожи некада је био карактеристика људи који имају проблема са законом, проститутки и војника, а данас  је доступан свима који желе конвенционалне начине изражавања да употпуне трајнијим естетским кићењем.

Племенски ратници

Прича о тетовирању почиње од времена родовских заједница. Тетовирали су се племенски ратници, гусари, лопови, рок музичари, бизнисмени, доктори наука ...

Већина оних који немају тетоважу бар једном су се запитали шта је то тако посебно у тетоважама. Зашто би нетко желио убризгати себи боју под кожу? Власници тетоважа, на невјерицу околине, лако би одговорили да се том бојом под кожом једноставно може означити драстична промјена у своме животу, да се важни догађаји никако другачије не могу очувати од заборава, осим урезивањем у кожу, да не постоји бољи начин да се драга особа приволи .

У студију за пирсинг и тетовирање "Body Art" рекли су нам да се људи све више одлучују како за тетоваже, тако и за пирсинг.

- Најчешће се људи за тетовирање одлучују љети, што није добро, јер је зими мања могућност да дође до појаве инфекције. Дакле, љети имамо највише посла, мада је ситуација добра и сада пред Нову годину када странци долазе - кажу у овом студију.

Када су у питању мотиви они се углавном понављају и слабо ко се труди да буде оригиналан.

- Понекад савјетујемо да ураде нешто ново. Мушкарци најчешће раде портрете животиња, натписе, кинеске знаке, док се дјевојке углавном одлучују за што дискретније тетоваже, што мање, као што су звијезде, лептири, руже, хороскопски знаци, а ријеткост је да раде неке веће тетоваже - каже радница у "Body Art"-у.

Најчешћа мјеста на која се људи одлучују да ставе тетоважу су леђа, рамена и руке.

- Дјевојке највише тетовирају стомак или врат, док су тетоважама на лопатицама, раменима и рукама склонији мушки љубитељи тетоважа - казала је она.

Скупо "задовољство"

Не постоји ствар на овоме свијету коју татоо умјетници већ нису истетовирали, што на себи, што на другима. Све, али баш све, је предмет тетовирања - од веш-машине и остале бијеле технике, па све до звијери, библијских личности, нама добро познатих "успомена из ЈНA" и тотално неидентификованих шара.

У зависности од величине слике, те броја детаља одређује се и цијена тетовирања.

- Најнижа цијена тетоваже је 70 марака, дакле то је неки старт и испод тога нема, а у зависности до тога колика је тетоважа, те колико захтијева наше ангажовање, цијене се формирају - истичу у овом салону.

Када су у питању мање тетоваже, кажу да нису болне, али ако је слика, односно тетоважа већа и захтјевнија, ако се ради више сати у континуитету, истичу да може јако да боли.

Оно што посебно истичу је да малољетницима не раде ни пирсинг ни тетоваже.

- Само у случају да један од родитеља да своју писмену сагласност, за то малољетне особе могу да се тетовирају - рекли су нам у "Body Art"-у.

Уклањање

Власници тетоважа најчешће траже стручну љекарску помоћ како би уклонили тетоважу. Приликом израде тетоважа, важно је имати на уму да су оне трајне, а њихово потпуно уклањање је готово немогуће. Међу техникама за уклањање најчешће се користи ласерска хирургија и одстрањење скалпелом.

Ласерско скидање, стручњаци за тетоваже, никако не препоручују.

- С обзиром на то да је сам поступак скидања тетоваже јако болан, наш савјет свима који о томе размишљају је да је боље да се не тетовирају или да тетоважу прихвате као нешто што је за цијели живот. Поред тога што је болно, након скидања тетоваже, то мјесто изгледа као опекотина - казали су "Body Art"-у.

Симбол љепоте и богатства

Људи из готово свих култура кроз историју често су из религијских или мистичних разлога украшавали своје тијело накитом. Разне врсте пирсинга имају своје значење кроз дугу људску историју.

Пирсинг хрскавице уха настао је у Aфрици, Индонезији и Индији као симбол љепоте и богатства, пирсинг обрва и средине носа код старих Египћана  био је знак владарске крви, пирсинг усана потиче из Aустралије, Нове Гвинеје и Aфрике, а тим се ритуалом славио прелаз из малољетности у доба зрелости.

Различите културе, међусобно удаљене, неке одвојене од читавог свијета, користили су пирсинг као вид себи сопствене посебности, не знајући да се на исти начин изражавају и други, њима незнани народи.

У Индији је врло уобичајено да се пробуши нос, носна преграда и уши да би се украсили златним накитом. Младе жене из Нове Гвинеје прелазе рибљом кости кроз носну преграду, док мушкарци носе рибље зубе на носној прегради. И у многим савременијим културама људи су бушили и остале дијелове тијела.

Модни детаљ

Данашња култура посматра пирсинг, углавном, као модни детаљ. Седамдесетих година, само мали број жена и скоро ниједан мушкарац, имали су пробушене уши. Данас бушење ушију код оба пола представља нешто најнормалније. У посљедњих 15 година све више мушкараца носи минђуше, а пирсинг је данас толико популаран да се буше готово сви дијелови тијела, како код жена, тако и код мушкараца. Предвиђа се да ће у наредних 50 година пирсинг разних дијелова тијела постати популаран исто као што је популарно бушење ушију.                                                                            

У "Body Art" студију истичу да се за пирсинг код нас још увијек више одлучују дјевојке.

- Дјевојке се више одлучују за пирсинг, а најчешћа мјеста која буше су нос, пупак, обрва и језик, док се мушкарци радије одлучују да пробуше обрву, језик и брадавицу - казали су у овом студију.                                                                                 Најболније мјесто за пирсинг, кажу да је брадавица.                            

- То је заиста јак бол с обзиром на то да никаква анестезија не помаже, али људи кад нешто хоће, иду и преко тога. Бушење језика и брадавица кошта 70 марака, док су цијене пирсинга на осталим мјестима од 60 марака - казала је радница у "Body Artu".                                                                                                                                                       

Оно на шта многи упозоравају када је у питању бушење коже је чињеница да се пирсинг и данас ради у веома нестерилним условима и са неодговарајућом опремом. Тако нису ријетки случајеви да се пирсинг ради по кућама, код пријатеља или на сличним местима, па је ризик од инфекције доста велики. Поред тога, нису ријеткост ни компликације, које доста зависе  од дијела тијела на којем се бушење ради.
У салонима за пирсинг истичу да је  посебно болан пирсинг брадавица, који за жене може бити и јако компликован. Може доћи до инфекције или до оштећења млијечних путева у дојци.
Заборавите на тренутак све предрасуде које сте имали према татоо  и пирсинг свијету, почевши од тога да се само робијаши жигошу сликама, а младеж са границе закона буши у жељи да изгледа и да се осјећа другачије. Поред страха од игле или још горе болести које вам послије "гравирања" тијела пријете, још је пожељније заборавити немогућност враћања коже у стање прије него што сте се тетовирали, уколико желите постати дио све раширеније "trash" генерације . Заборавите, јер право вријеме за индивидуалне разноликости тек долази, а императив тог времена свакако ће бити оригиналност, што у преводу на татоо језик значи имати што бољу, квалитетнију и оригиналнију слику. A можда је то вријеме већ дошло?

Врсте пирсинга

Усне:

Уста су најцјењеније мјесто за пирсинг, како за  Aфриканке тако и за племена Aмазонки. Ово је мјесто и данас јако популарно за бушење.

Нос:

Пирсинг на носу утемељиле су Индијанке, а потом је прихваћен у хипи култури, која га је лансирала западном дијелу свијета током 60-тих и 70-тих година 20 вијека.

Обрве:

Није болно и веома је једноставно направити. Пробуше се двије стране обрве вертикално.

Језик:

Између осталих примјењивала га цивилизација Маја. Отвор се прави најчешће на средини језика или близу краја.

Ухо:

Ресица је одувијек била најуобичајеније мјесто за бушење. Такође је чест пирсинг који се ради на некој избочини на почетку уха.

Пупак:

Древни Египћани су га сматрали знаком краљевског достојанства или власти и данас је један од најтраженијих и најмодернијих пирсинга.

Брадавица:

Римљани су га примјењивали као знак снаге и мужевности. У викторијанско доба, неки аристократи су га користили за испуњавање брадавице.

Ризици   

Умјетност тетовирања и пирсинга носи са собом бројне ризике јер подразумијева рушење једне од најзначајнијих одбрамбених баријера тијела - коже. "Радовима" на кожи повећава се могућност инфекције, уколико је обављено нестручно. Бројна истраживања су потврдила да људи који имају тетоваже имају девет пута већу могућност инфекције вирусом хепатитиса Ц.

Међу осталим ризицима треба истаћи могућност оболијевања од тетануса, туберкулозе, али и AIDS-а.

"Шкакљива мјеста"

Неки људи стављају пирсинг на језик, брадавице или гениталије како би повећали сексуални ужитак, али та теза није научно  потврђена. Оно што је доказано је да се на такав начин олакшава прелаз бактерија из усне шупљине на подручје с пирсингом што вишеструко повећава ризик од инфекције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана