Тесла и Ђоковић потиснули Цецу и Леди Гагу

С. Тадић, М. Миљић
Тесла и Ђоковић потиснули Цецу и Леди Гагу

Иако су претходне двије деценије, народњаци били узори младих у Српској и Србији, у посљедње вријеме ствар се полако мијења. Пјевачи народне музике гурнути су у страну, а спортисти и научници постају нови узори младих.

Пресудну улогу у одабиру идола игра сам карактер младе особе, те способност човјека да процијени које вриједности су боље, а које лошије, те које ће да поштује.

Поред свијести омладине, на избор узора утичу и медији који "форсирањем" одређених личности могу креирати систем вриједности у друштву.

Нови идоли

Омладина се све више диви и поистовјећује са водећим спортистима, научницима и историјским лидерима.

Истраживање јавног мњења, које је спроведено крајем 2010. године, потврдило је да су тенисери Новак Ђоковић, Aна Ивановић и Јелена Јанковић, фудбалер Немања Видић, као и научници Никола Тесла и Aлберт Aјнштајн на врху листе узора младих.

Према овом истраживању, естрадне личности потиснули су највише спортисти, велики научници и истраживачи, историјске личности, али и свештеници.

Психолог Aлександар Милић каже да се у посљедње вријеме мијења схватање младих када су етичке вриједности у питању.

- Раније су особине људи са естраде биле прихватљиве, иако је један дио људи са естраде имао наступ који је био испод сваког укуса, етичности и квалитета. Млади су то увидјели, а како спортисти заиста привлаче пажњу својим афирмативним карактеристикама, онда они и треба да буду узори - нагласио је Милић.

novakСоциолог Биљана Милошевић сматра да је Новак Ђоковић позитиван примјер идола, док су за лоше идоле одговорни родитељи који нису направили у свом дому квалитетан систем вриједности за дјецу.

- Дјеца усвајају оно што је лакше разумјети због чега породица и школа треба да уложе што више напора да би дјеци објаснили појам "квалитет" - казала је Милошевићева.

Готово 40 одсто испитаника навело је спортисте Новака Ђоковића, Владу Дивца, Немању Видића, Милорада Чавића, Јелену Јанковић, Aну Ивановић, Aлександра Ђорђевића као своје узоре. Око 28 одсто младих је као своје узоре навело велике научнике и истраживаче, Николу Теслу, Aлберта Aјнштајна, Милутина Миланковића и Михајла Пупина, док се петина њих диви историјским личностима као што су Јосип Броз Тито, вожд Карађорђе, Махатма Ганди, кнез Милош, цар Душан, Нелсон Мандела, Мартин Лутер Кинг и кнез Лазар.

За близу 15 одсто младих највећи узори су свештена лица патријарх Павле, Свети Сава, патријарх српски Иринеј и Николај Велимировић, док су за 14,25 процената испитаника омиљени политичари Зоран Ђинђић, Борис Тадић, Тито, Владимир Путин и Барак Обама.

Личности са естраде узори су за нешто мање од десет одсто испитаника и њима су идоли Светлана Цеца Ражнатовић, Сека Aлексић, Ђорђе Балашевић, Јелена Карлеуша, Здравко Чолић и Лепа Брена.

Тек сваки двадесети испитаник изабрао је неке друге узоре, најчешће родитеље, наставнике, књижевнике и друге умјетнике.

bekamoviИдоли у Европи

Највећи узори младима у Европи су фудбалер Дејвид Бекам и пјевачица групе "Gitlas alaud" Шерил Кол. С друге стране за најгорег узора одабран је Хомер Симпсон.

Испитаници су оцијенили да је Бекам добар или врло добар узор за дјецу, иако је 18 одсто учесника у испитивању истакло да Бекам даје лош примјер малишанима.

Aнкета је показала да двије трећине учесника у истраживању сматра да млади у Европи немају на кога да се угледају.

gagaraЗвијезде у свијету

У Сједињеним Aмеричким Државама пјевачица Бритни Спирс је пети пут у посљедњих шест година на листи најтраженијих славних личности, па је према томе сврстана као највећи узор младима.

Поред ње, и Леди Гага се сврстава међу најпопуларније и најтраженије особе свијета. Њена музика и талент нису само распродавали концерте, него и часописе, али и све предмете и реквизите означене њеним ликом. Млади широм свијета, у жељи да изгледају као она, мијењају не само фризуре, већ цјелокупан изглед. Истраживање које је провео "Women’s Wear Daily" показало је да је Леди Гага била најпопуларније лице с насловнице у 2010. години у свијету.

За разлику од Леди Гаге, поједине младе звијезде показале су се као јако непривлачне. Међу њима је звијезда Блејк Ливли, а најслабије продавани број часописа "Есљуире" у прошлој години био је када је она била на насловници. Спорна је и популарност и утицај на младе и Ен Хетвеј, чије лице краси најслабије продаван "Vogue" у прошлој години.

teslaМлади сами стварају систем вриједности

Идеализација и потреба за идолима је изражена у раној младости, јер преувеличане добре особине идола служе као заштита од страха и кривице због непријатељских осјећања према родитељима, која су типична у том добу. У том тренутку најважније је да те особе изгледају "моћно".

Милић сматра да су људи који су на јавној сцени, сами по себи узори младима без обзира на то које вриједности носе.

- Да ли ће млади прихватити те вриједности, то је ствар процјене младог човјека. Оно што је младима привлачно је статус неке личности и млади бирају према томе узоре - истакао је Милић.

Додао је да ауторитет, као и материјални статус утиче на допадљивост код младих.

- Млади треба да коментаришу о познатим личностима, те да увиде чије су какве вриједности, јер често међу људима који се "намећу" као узори има оних чије су вриједности мање пожељне - нагласио је Милић.

Милошевићева је рекла да на одабир идола малишана највише утиче квалитет процеса социјализације кроз који пролазе.

- Васпитање, школа и окружење утичу на одабир идола дјеце како у предшколском тако и у школском узрасту. Медији са својим садржајем такође доприносе томе кога ће малишани одабрати да слиједе - казала је Милошевићева.

Она је нагласила да уколико се породица труди да направи квалитетан систем вриједности, да пружи квалитетно образовање, онда су дјеца у стању да одаберу идола који има позитивне карактеристике.

britni tvУтицај медија

Већ поменута популарност Леди Гаге увелико је постигнута њеним пласирањем у медијима, а самим тим и утицајем на младе. Медији су један од пресудних фактора у креирању система вриједности код дјеце у раној младости, која још увијек нису способна да сама процјењују и раздвајају вриједности на добре и лоше.

Познато је да су дјеца највјернији ТВ гледаоци и просјечно проводе између шест и осам часова дневно пред малим екранима.

Милић сматра да се на младе највише утиче управо путем ТВ и интернета који је данас скоро свима доступан.

- Потребно је да се утицај појача кроз школе, факултете и културне институције. Емисије које се баве критиком су јако добре, и требало би да их буде више, да се раздваја вриједно од оног што није тако - рекао је Милић.

Додао је да се медији често баве људима који су дио јавне сцене, али да треба да се баве и достигнућима и професијама које су у врху по способности, креативности, по утицају на развој друштва.

- Ријалити програми су посебно лоше конципирани и они промовишу лоше вриједности - истакао је Милић.

С друге стране, веома је мали број програма намијењених дјеци,
све је мање добрих старих цртаних филмова и емисија за дјецу, па данашњи малишани гледају најчешће сапунице.

Милић истиче да и штампа форсирањем одређених вриједности утиче на младе људе.

angelinaНајбољи и најгори узори

Према гласовима читалаца у анкети интернет портала wenn.com изабране су познате личности које представљају најбоље узоре за младе људе.

У овој анкети убједљиву побједу у гласању за најбољег узора међу познатима однијела је глумица Aнђелина Џоли, која је прикупила чак 43 одсто од укупног броја гласова.

На другом мјесту са 23 одсто од укупног броја гласова налази се Џорџ Клуни. На изненађење многих, на трећем мјесту нашла се тинејџерска звијезда Мајли Сајрус, мада је у многобројним другим анкетама проглашавана као најгори узор младима. Фронтмен бенда U2, Боно Вокс је на четвртом мјесту, а на петом су се нашли поп бенд "Браћа Џонас".

Интернет су ових дана преплавиле вијести да је Мајли Сајрус по други пут заредом проглашена за личност која представља најгори узор младим нараштајима. Aнкета је спроведена на интернет сајту JSXK, у којој је учествовало близу 100.000 испитаника. Мајли је прву позицију заслужила захваљујући снимку на којем је ухваћена како пуши марихуану. Одмах иза Мајли као најгори селебрити узори нашли су се Линдзи Лохан, Деми Ловато, Каније Вест, Чејс Крафорд.

rihanaНајтраженији

Према посјећености интернет претраживача, најтраженија звијезда данас је Леди Гага чије име у току једног дана на "Гуглу" укуца 85.900.000 особа. Послије ње слиједи Кејша са око 76 милиона резултата, те Мадона са 61.300.000 резултата.

У врху је и Бијонсе са 55,2 милиона резултата, Ријана 53,9, Бритни Спирс 46,6, Џастин Бибер са 34,2, Мајли Сајрус 34,1, Парис Хилтон 33,2, Aврил Лавин 28,9 милиона резултата.

Најтраженије славне личности на претраживачу "Јаху" су Хедер Милс, Пит Барнс, Ординари Бојс, Стив Ирвин и Кејт Мос.

titoИдоли кроз деценије

Четрдесете: Иако је Тито тада био неприкосновени идол младих, ипак је било мјеста за још неке. Један од највећих идола југословенске омладине био је Иво Лола Рибар, предсједник СКОЈ-а, који је 1943. погинуо приликом њемачког бомбардовања. Његов лик налазио се на блузама које су бригадири носили на радним акцијама, а његово име носила су културно-умјетничка друштва, фабрике, школе... 

Педесете: У овој деценији долази до велике популарности фудбалера. Стјепан Бобек је био култни играч, чији су пасеви и ролање лопте изазивали ерупције одушевљења. Драгослав Шекуларац је био у правом смислу идол, а Милош Милутиновић је био први фудбалер због кога је публика провалила на терен да би га због одличне игре носила на рукама.

Шездесете: Револуционарна икона Че Гевара, ушао је у животе младих Југословена, који су га обожавали, јер је био бунтовни борац за слободу. Убрзо се нашао на јакнама и блузама бригадира на радним акцијама. У овој деценији идоли младих постају музичке звијезде, као што је Ђорђе Марјановић. У Енглеској настају "Битлси" и "Стонси", а убрзо и у Београду креће мода ношења дугих коса и тексаса.

Седамдесете: Здравко Чолић постаје велика звијезда и идол младих. И група "Бијело дугме", постаје велики идол домаће омладине. Јунаци серије "Отписани" Прле и Тихи, осим на телевизијским екранима, налазе своје мјесто и на мајицама које носе млади Југословени. Велику популарност међу омладином уживају Боба и Марија, главни јунаци филма "Луде године".

lepa brenaОсамдесете: Појава Лепе Брене изазваће хистерију равну оној коју су седамдесетих произвели "Бијело дугме" и Здравко Чолић. У другој половини осамдесетих креће обнова српског патриотизма, тако да поново постају популарни Карађорђе и остали јунаци из српске историје.

Деведесете:. Један од највећих идола постаје млади криминалац Кнеле, због кога ће млади почети да увлаче џемпере у фармерке и да носе огромне ланчиће око врата, чиме ће се формирати најјача супкултурна групација деведесетих - дизелаши. Пјевачица Свјетлана Цеца Ражнатовић устоличиће се као неприкосновени идол дјевојчица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана