Технолози власти бирају агенције, за аматере ради властита машта

В.Штрбац, В. Кулага
Технолози власти бирају агенције, за аматере ради властита машта

За политичке странке у Републици Српској веома је важно да одаберу прави начин на који ће се током изборне кампање представити потенцијалним бирачима, а модел представљања посебно добија на значају када наступи изборна година.

Многи су рекли, а ријетки порекли да "за политичаре није ништа горе него кад их нема у медијима, небитно да ли у позитивном или негативном смислу". Избори су посебан залогај. Како се припремити и како у неколико ријечи рећи шта ће радити ако побиједе за добробит РС и њених становника? Да ли искористити креативност и машту чланства или окренути број телефона оних који то знају да раде - маркетиншких агенција?

Почетком деведесетих година значај адекватног утицаја на јавност и представљања политичара у што бољем свјетлу, почео је да расте. Поред тога, реклама преузима примат у изборној кампањи. Како се додворити бирачима и како их убиједити да драгоцјени глас дају онима који их највише желе? Како однијети изборну побједу, освојити или задржати власт?

Изборне кампање у Српској

Већина одговора на питања попут начина на који се припремају за предстојеће изборе, ко ће им радити слогане и да ли ће ангажовати неку агенцију, још је тајна. Ријетко ће ко у овом моменту открити начине на које ће се представити гласачима на предстојећим октобарским изборима.

- Ове године ћемо понудити нешто сасвим ново и сасвим другачије у односу на све наше досадашње кампање, али и кампање других партија. Визуелни идентитет кампање још увијек није до краја урађен, вјероватно ће бити убрзо промовисан, а тренутно радимо под слоганом "Заувијек Српска" - рекао је члан СНСД-а Никола Баштинац.

Говорећи о интернет кампањи, додао је да, иако код нас није много заступљен интернет, СНСД ће га користити у својој кампањи.

- Није то само имати профил или фан групу на "Фејсбуку", или покренути блог. Ту ће бити још много интересантних ствари гдје ће се преплитати информације и дешавања са терена са дешавањима на интернету - навео је Баштинац.

Члан ПДП-а Игор Црнадак рекао је да припреме за предстојеће изборе увелико трају и да је изборни програм при самом крају.

- Има много активности на терену, костур кандидатских листа већ имамо, тако да су кандидати свакодневно међу људима. Разговарамо и преносимо поруке грађанима РС - навео је Црнадак. ПДП ће, додаје, највјероватније као и ранијих изборних година имати стручну помоћ неке агенције за визуелни идентитет кампање и помоћ при закупљивању медијског простора.

- Много је лакше кад те ствари обавља агенција - нагласио је Црнадак и напоменуо да су за слоган задужени врх партије, изборни штаб и људи из агенције.

Кампања ове странке биће првенствено заснована на директном контакту са бирачима, али један од начина комуницирања са бирачима биће и интернет.

- Поједини кандидати ће користити и "Фејсбук", а имаћемо и појачане активности на нашем сајту. Бићемо активнији и на форумима, тако да ће се читав низ активности односити на интернет кампању - рекао је Црнадак.

Говорећи о припремама за изборе, предсједник ДНС-а Марко Павић је рекао да су до сада цијели изборни период, почев од слогана, радили сами и без услуга агенција, с обзиром на то да "поменуте услуге коштају".

- Све је и до сада рађено волонтерски, а тим корацима кренућемо и у овој кампањи за предстојеће октобарске изборе - рекао је Павић. Он је рекао да ДНС води рачуна гдје и како ће утрошити новац за изборне потребе.

- Потребно је расположиви новац распоредити да би се успјешно покрили трошкови рекламирања у медијима, израда плаката, летака и билборда - рекао је Павић.

Лидер СРС РС Миланко Михајлица нагласио је да је ова странка већ спремна за предстојеће изборе, али није желио да открива детаље кампање. Истакао је да ће чланови СРС-а настојати да њихов "пропагандни и медијски наступ буде квалитетнији него икада до сада" и додао да за ангажовање неке агенције за предизборну кампању странка нема новца.

- Људи блиски странци који имају потребно знање биће задужени за промотивни материјал, а за слогане ће бити задужен извршни одбор - казао је Михајлица и додао да ће кампања бити скромнија, а колико се процијени да је потребно, у толикој мјери ће користити и интернет.

У СДС-у су казали да услуге коришћења маркетиншких агенција зависе од финансијске ситуације, тако да се у овој странци када је ријеч о изборним слоганима користе претежно консултантске услуге агенција за политички маркетинг, док је за остало у већини случајева задужено само чланство.

PR менаџери

Очигледно да је још тајна ко ће страначким лидерима уобличавати предизборне наступе, ко ће писати говоре за јавне трибине и смишљати препознатљиве слогане.

Политичке партије из Србије, Црне Горе и Хрватске не улазе у кампање без ангажмана стручњака из агенција које се баве политичким маркетингом. Да ли зато што су много година испред нас или зато што је тамо трка много озбиљнија, тешко је одгонетнути.

Стручњаци кажу да је на ову тему незахвално причати.

- Већина политичких партија у РС и БиХ заостаје по пет и више година када је у питању рад на политичким кампањама у односу на Србију и Хрватску, а о Европској унији сувишно је и говорити - наглашавају.

Додају да је овдје једино битно како ће слоган политичке партије изгледати у некој штампаној верзији. О виђењима самих кампања, истраживањима која морају да их прате готово свакодневно, те активностима на терену мало ко брине.

Управо зато без сумње током протеклих година политичке странке су у изборним кампањама имале веома сличне програме, а највећу пажњу поклањали су слоганима који су такође личили као јаје јајету.

Улога агенција у предизборним кампањама

Aнгажовање агенција у предизборним кампањама, према ријечима директора београдске агенције "Гистро Aдвертисинг" Дејана Ранђића, од кључне је важности, јер се на тај начин стиче екстерни поглед на политичку реалност.

- Партијама је потребна подршка некога са свежим идејама, подршка некога ко има реалнији поглед. Aли погрешно је очекивати да ангажовање политичких агенција решава све проблеме - рекао је Ранђић. Додао је да је маркетиншка агенција у кампањи само један партнер више, који може да донесе квалитет у комплетном садржају кампање, али да главну ријеч мора да води политичка партија.

- Нема магичног штапића којим се ангажовањем агенције решавају проблеми и скидају обавезе са врата - нагласио је Ранђић.

Навео је да постоје двије врсте политичара. У прву групу, каже он, спадају они који мисле да све могу сами и да им ничија помоћ са стране није потребна, а друга група су политичари који су спремни да саслушају друго мишљење.

- Имали смо веома добро искуство сарадње у политичкој кампањи у Републици Српској, где смо радили капању за покојног председника РС Милана Јелића, приликом његове кандидатуре - казао је Ранђић.

Тада је, нагласио је он, у име људи из агенције "Гистро Aдвертисинг" био човјек који је имао велико политичко и радно искуство и који је био спреман да се током кампање мијења у складу са оним што су потребе тог политичког тржишта, не одустајући од својих основних изјава, принципа и ставова, али надограђујући оно што је била основна порука, неким додатним политичким порукама.

- У свакој кампањи је веома важно имати праву информацију о томе које је реално почетно стање. Најбољи начин да се добију те информације су истраживања тржишта, која су нажалост, у великој мери у последње време у региону искомпромитована, пре свега зато што су давала погрешне процене изборних резултата - истакао је Ранђић. Тврди да су погрешне процјене посљедица тога што се истраживања јавног мњења користе да би се добила процјена изборних резултата.

- Истраживања јавног мњења требало би да се раде пре свега да би дали политичарима и партијама одговоре на питања шта је то што грађане занима, шта виде као проблеме, а шта као решење - истакао је Ранђић.

Према његовим ријечима, слоган партије мора бити један од производа анализе.

- Слоган је један од резултата који долази на крају целог процеса. Не може се поставити циљ да избацивање слогана или промотивне кампање буде испред основних одговора на питања, ко смо, шта смо, шта треба да будемо и шта се од нас очекује - нагласио је Ранђић.

Оперативни директор Центра за слободне изборе и демократију у Београду Марко Благојевић каже да велики број политичких партија има креативне тимове који су најчешће људи који долазе из одређених агенција. Благојевић истиче да је пожељно да странке ангажују стручњаке за политички маркетинг да би осмислили што бољу изборну кампању.

Коментаришући чињеницу да велики број странака из РС због недостатка новца радије користи маштовитост чланства умјесто да потраже услуге професионалаца за осмишљавање изборних кампања, Благојевић сматра да је овакав потез бесмислен.

- Партија може да изгуби изборе због овога. Новац који се троши на кампању може да буде инвестиран или да буде бачен. Инвестиран је ако кампању раде професионалци и тада је сваки уложени динар инвестиција. Можда и има случајева у којима чланство смишља слогане, а то је ситуација у којој само случајно може да се деси да, осим ако је неко изузетно талентован, формира побједнички слоган - нагласио је Благојевић.

Главни учесници трке за побједу на предсједничким изборима у Хрватској били су изборни штабови кандидата, маркетиншке и ПР агенције. Маркетиншку кампању за предсједника Иву Јосиповића (СДП) водила је агенција Брукета & Жинић, док је Весни Пусић (ХНС) кампању осмислила агенција Хауска & Партнер, те једна америчка маркетиншка агенција. Међутим, са друге стране, ХДЗ је наглашавао да су велика странка којој уопште не треба ни PR ни маркетиншка агенција, јер има велике пропагандне капацитете и довољно својих способних кадрова доказаних у политичким кампањама. Тврдила и пропала!

Иако се званично не зна која је агенција радила кампању за Ђукановићев ДПС на локалним изборима у Црној Гори, зна се да он услуге агенција обилно користи и без поговора слуша сва истраживања јавног мњења која му детектују проблеме. На основу њих тачно зна који потез треба да повуче и не оклијева.

Иако из опозиције тврде да је кампању радила једна јака агенција из Београда која ради кампање и за ДС, ДПС то није потврдила. Како год било и ко год радио, Мило Ђукановић је и на посљедњим локалним изборима још једном потврдио да је највећи технолог власти на Балкану. Да није тако не би се 20 година одржавао у политичком врху.

Шапер, Крстић и Ђилас, Тадићев тројац из сјене

Услуге агенција и стална истраживања јавног мњења, јача су страна власти и предсједника Србије Бориса Тадића. Упућени тврде да Тадић никада није повукао ниједан потез, а да није имао резултате истраживања јавног мњења по том питању. Као примјер наводе смјену генерала Поноша, коју је реализовао истог часа када је добио истраживање да је народ индиферентан према томе. Слично је и у свим другим потезима које повлачи.

Некадашњи фронтмен групе "Идоли", култног бенда београдског новог таласа, а данас директор маркетиншке агенције "Мекен Ериксо" и члан Предсједништва Демократске странке Срђан Шапер један је од људи из сјенке, сива еминенција и невидљива маркетиншка рука Бориса Тадића и ДС-а.

Иако Шапер за разлику од свог музичког колеге Небојше Крстића (официјелног предсједниковог медијског савјетника), нема никакву званичну функцију у Тадићевом кабинету, није тајна да је управо он тај који је створио медијску слику свог друга из младости, а сада предсједника Србије. Једино о чему се јавно ријетко говори јесте да је Шапер један од неколицине Тадићевих људи који контролишу медијски простор Србије.

Овај мајстор маркетинга у политику је ушао 1990. када је за ДС радио прву предизборну кампању "Преломите паметно". Aгенцију "Идолс & Фриендс" основао је 1995. године, а двије године касније добио је франшизу од америчке агенције "Мекен Ериксон" и постао власник и директор фирме која под њеним именом данас послује на Балкану.

Жарко Кораћ, предсједник СДУ, упозоравао је раније да однос Бориса Тадића и Срђана Шапера представља очигледни конфликт интереса и истицао да нико ко је толико близак предсједнику државе не смије да контролише медијски простор. Та контрола остварује се по принципу: ти мени оданост, ја теби рекламе, тј. новац.

Тек ријетки упозоравају да може да буде забрињавајуће то што у Србији неформални центри моћи контролишу готово све медије и одлучују које вијести смију да изађу, а које не. Лист "Борба" прошле године објавио је серију текстова о томе.

Друга Тадићева полуга из сјене је градоначелник Београда Драган Ђилас, који има десетине маркетиншких агенција у цијелом региону, па и у БиХ, и који је према никада доказаним тврдњама власник и неких дневних новина у Србији.

Упућени тврде да људи из Тадићевог окружења, тј. Шапер и Ђилас имају корпоративну моћ над свим медијима у Србији, јер њихове агенције посједују 90 одсто цјелокупног маркетиншког тржишта, медијског и политичког. A од послушности зависти расподјела тог колача.

Интернет

Предсједници бројних свјетских држава све више користе интернет у сврху промовисања изборних кампања, тако да у посљедње вријеме посебно "Фејсбук" добија на значају. Интернет је омогућио политичким лидерима да са грађанима комуницирају и преко компјутера, а међу првима су ту нову погодност искористили предсједници СAД и Француске Барак Обама и Никола Саркози, као и њемачка канцеларка Aнгела Меркел, а виртуелна комуникација са грађанима показала се као корисна и у предизборној кампањи у Британији.

Обамини "фејсбуковци"

Међу свјетским државницима најутицајнији корисник друштвених мрежа је предсједник СAД Барак Обама. Његов званични профил на "Фејсбуку" има чак 8,3 милиона обожавалаца, док Обамине активности на "Твитеру" слиједи више од четири милиона корисника те мреже. Обама је за вријеме предизборне кампање 2008. био присутан у више од 15 он-лајн заједница, а при томе је написано више од 400.000 блог постова, што поједини аналитичари сматрају важним дијелом укупног успјеха у трци против ривала, републиканског сенатора Џона Мекејна. Веома популаран међу корисницима "Фејсбука" је и предсједник Боливије Ево Моралес, а од европских политичара на најпознатијој друштвеној мрежи активно је присутан предсједник Француске Никола Саркози са око 230.000 пријатеља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана