Тајне чувене свастике: Симбол светла, таме, живота, Сунца и словенског бога Сварога VIDEO

Блиц
Тајне чувене свастике: Симбол светла, таме, живота, Сунца и словенског бога Сварога VIDEO

Ријеч свастика потиче од санскрита свастике, што значи "срећа" и "добробит". Свастика је еквилатерални крст са крацима искривљеним, под правим углом, на лијеву или у десну страну.

Назива се још и кукасти крст или тетра-гамадион. Представља свети симбол у будизму, хиндуизму и ђаинизму. У хиндуизму свастика има различита значења: срећа, Сунце, Брама или концепт самсаре.

Будизам, који се крајем првог миленијума значајно проширио у Југоисточној Азији дотичући Кину, Кореју и Јапан, заслужан је за ширење овог симбола. Сматра се да се употреба свастике од стране бон вјере у Тибету, као и санскритских религија као што су цао даи у Вијетнаму и Фалун Гонг у Кини такође може приписати ширењу будизма.

Први соларни симбол

Како наводи Бранка Вранешевић, доцент на катедри Историје уметности на Филозофском факултету у Београду, свастика представља један од првих симбола, соларних, који се јавио у културама скоро свих крајева свијета.

- Свастика се јавља од бронзаног доба до данас, те осим симболичног носи и врло снажно апотропејско и магијско значење. У античко време употребљавао се као амајлија, знак среће и добробити а у неким случајевима и као религијски симбол. Наиме, због свог вишеструког и изузетно разноликог значења (у зависности од културе у којој се јавила и развила, и чији утицај је примила) свастика је пронађена на бројним предметима личне употребе, на зидовима пећина, катакомби, кућа, грнчарији, стаклу, гробним вазама, новцу, печатима, и др. - истиче Вранешевић.

Најранији симбол свастике пронађен је у Украјини у Мезину, урезан у фигурици птице од слонове кости, а датира 10.000 година п.н.е. Сматра се да означава плодност.

Како каже доцент Вранешевић овај симбол је најраспрострањенији на територији данашње Индије, а пронађен је у најранијим културама југоисточне Европе – Србији (Винча) и Бугарској (пећини Деветашка), а до данас први пронађени пример свастике везан је за територије данашње Украјине.

Винчанска култура

Свастика се јавља у Винчанској неолитској култури на грнчаријама које су старе око 4000 година п.н.е. Свастика је сличан симбол такозваном коловрату који представља свети симбол у словенској култури. Означавао је бескрајни циклус рођења и смрти. Ријеч се и састоји из два дијела, коло које означава сунце и врат што значи окретање или покрет. Овај симбол су звали "мало Сунце" и означавао је Сварога, прво божанство Сунца, словенског бога ватре и неба, створитеља свега на небу и земљи. Свастика и коловрат константно су испреплетани и еволуирали су кроз историју. Постоји око 144 варијације овог симбола. Симбол свастике и коловрата се употребљавао у раној индо-европској астрономији. Представља интеракцију живота и смрти, свијетла и таме, па чак лажи и истине. Дрвени споменици словенске културе звали су се "идоли" и обично су представљали божанства и на већини ових монумената био је симбол свастике. Он се такође урезивао у надгробне споменике и представљао је вјечност и стални циклус живота и смрти. Свастика и коловрат су први пут објављени у књизи пољског сликара Станислава Јакубовског "Православни архитектонски мотиви" из 1923.године.

Овај симбол се састоји од двије, можемо да кажемо савршене геометријске слике: круга и крста по ријечима Бранке Вранешевић.

- Круг припада групи најраспрострањенијих облика који представља симбол Сунца, божанства, бесконачности, вечности и испуњења, те симболично означава васиону, планете али и Суштину. Крст је широке употребе и значења у готово свим цивилизацијама, културама и религијама, на свим континентима и у свим временима. Две прекрштене линије означавају и дефинишу суштину космоса, али и овоземаљског света, те ћемо често пронаћи да симболизују четири стране света, четири аспекта природе (сунце, ветар, земљу и воду), четири годишња доба. Будући комбинација ова два симбола, крста и круга, свастика прима њихово значење те се тако употребљавала као амајлија. Неке културе разликују значење свастике у зависности од тога на коју страну су краци окренути. Тако, компоненте свастике чији су краци усмерени на десно означавају светлост, ватру, живот, Сунце, док свастика чији су краци окренути на лево сматра се да представљају таму и смрт. На тај начин, свастика означава две супротности и два принципа - мушки и женски - наводи Бранка Вранешевић.

Нацистичко преузимња симбола свастике

Симбол доживљава препород крајем 19. вијека, након археолошког истражвања чувеног Хајнриха Шлиман. Он је открио на мјесту древне Троје овај крст. А повезао га је са сличним обликом који је пронађен на грнчарији у Њемачкој, за који се спекулисало да је религијски симбол далеких предака. Међутим, рад Шлимана убрзо је преузет од националистичког покрета, за које је свастика била симбол "аријевског идентитета" и њемачког националистичког поноса. Ова претпоставка Аријевског културног порекла њемачког народа је вјероватно један од главних разлога зашто је нацистичка партија формално усвојила кукасти крст као свој симбол у 1920. години. Према неким подацима, сматра се да су бивши балтички војници из I свjетског рата пренијели овај симбол на територије Финске, те су се ти бројни ветерани касније прикључили националистичком корпусу оформљеном да се супротстави тадашњој, посљератној, власти. У то вријеме, бројни антрополози су вјеровали да је овај симбол у ствари аријански и да је његова широка употреба везана за њихово насељавање односно расипање дуж Европе и Азије. Ту идеју ће, касније, пропаганда у вријеме Хитлера искористити.

Нацистичка партија, међутим, није била једина партија која је користила кукасти крст у Њемачкој. Послије Првог свјетског рата, један број десничарских националистичких покрета такође су користили овај симбол. Свастика је постала повезана са идејом расно "чисте" државе. До тренутка када су нацисти стекли контролу над Њемачке, конотација свастике су заувијек променила. Свастика ће постати најпрепознатљивији симбол нацистичке пропаганде, који се појављује на застави, као и на изборним плакатима, медаљонима и беџевима за војску и другим организацијама.

Међутим, од усвајања свастике као симбола њемачке нацистичке партије и Адолфа Хитлера, симбол данас углавном асоцира на фашизам, расизам, Други свјетски рат и холокауст. Данас свастика има негативан призвук нажалост управо због скорије историје и ненамјерне "злоупотребе" симбола, али да је он бас напротив имао изузетно позитивно значење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана