Тајкуни и даље свете краве

Жаклина Мијатовић
Тајкуни и даље свете краве

НA Форбсовој листи најбогатијих људи у свијету за 2009. годину, број милијардера је смањен на 793 са 1.125 у претходној 2008. години. Односно, укупно богатство милијардера, које је прошле године износило 4,4 хиљаде милијарди долара, опало је на 2,4 хиљаде милијарди, односно за 45 одсто. Кључни узрок је свјетска економска криза на коју нису имуни ни богати.

Напротив, у зависности од посла, чак су и највише изложени. Тако је најбогатији Рус Олег Дерипаска такорећи преко ноћи изгубио око 35 милијарди долара, па му је преостало "свега" 4,9 милијарди. Притиснут дуговима према банкама и осталим повјериоцима, он је затражио помоћ државе, а предсједник Дмитриј Медведев је обећао подршку.

И на простору бивше Југославије, поједини тајкуни су затражили помоћ државе у повољнијим кредитима и разним другим олакшицама. Тако се незванично говорило да је најбогатији Србин Мирослав Мишковић скренуо пажњу властима да ако му не помогну, онда ће се 25 хиљада запослених у његовим фирмама наћи на улици, односно на терет државе. 

Aналитичари кажу да у Србији држава не контролише тајкуне, већ тајкуни контролишу државу. Ово је већ неколико година ноторна дијагноза, на коју указује и невладин сектор, али нико се због тога много не узрујава - ни партијски врх, ни државни тужилац, ни крупни бизнис зачет у вези са Милошевићевим режимом сумњивим првим милионом.

Оно што забрињава и на шта такође указује цивилни сектор јесте чињеница да се матрица односа између власти и крупног бизниса није промијенила одласком прошлог режима са сцене. Већ готово цијелу деценију након "октобарске револуције", власт Србије кроји законе, прописе и порезе по мјери тајкуна и њихових апетита, који су сада толики да ова друштвена каста има огромну политичку уцјењивачку моћ.

Само Милорад Мишковић запошљава више од 25 хиљада људи, па у сваком тренутку, а поготово у вријеме ове дубоке економске кризе, може пријетити великим таласима отпуштања, што би била смртна пријетња за власт и по власт.

Јавна је тајна да тајкуни финансирају и позицију и опозицију. То треба видјети као један од разлога што у страначким фризираним финансијским извјештајима њихових имена нема. То је недвосмислено прије неколико дана изјавио и сам замјеник премијера и министар полиције Ивица Дачић.

- У Србији се, каже Дачић, многи плаше да буду легални донатори или спонзори нашим странкама, иако је то у свијету нормално и уобичајено, зато што их је страх политичког реваншизма од других странака уколико њихова партија, за коју навијају, не дође на власт. Зато је то - како се изразио Дачић - црно тржиште, а дешава се и да многи бизнисмени помажу све странке како би се унапријед обезбиједили.

И у БиХ постоји нераскидива веза политичара и тајкуна изван очију јавности, који праве разне дилове на своју личну корист.

У БиХ, као и у осталим земљама у региону, нови богаташи помажу политичарима и обрнуто - за финансирање политичких кампања и помоћ да се одрже на власти, заузврат се добивају повољнији кредити или сличне повластице. Међутим, аналитичари сматрају да то није само због глобалне економске кризе, нити да постоји реална пријетња да би, уколико приватне фирме великих богаташа пропадну, дошло до битних социјалних потреса.

Држава нема интерес да помаже нове богаташе, већ појединце из политичког врха који су јако блиски са тајкунима. Ријеч је о узајамном односу, каже Aсим Метиљевић, новинар магазина "Слободна Босна".

- Тајкуни финансирају кампање и помажу на друге начине. Политичари се брину о њиховом развоју, повољнијем кредитирању и тако даље. Ту нема никаквог интереса државе. Дапаче, ту се интерес државе потире и афирмише се приватни интерес неодговорних политичара, које баш брига за интерес државе, већ воде рачуна о сопственом просперитету - наглашава Метиљевић. 
Aналитичари сматрају да црногорска влада до сада није привилеговала тзв. "тајкунске компаније", али ипак има случајева контроверзних мјера, које указују на посебан третман које имају неке компаније. Занимљиво је да је од три случаја у којима је Влада исказала интерес да обезбиједи одређену државну помоћ, заправо реализован само један пројекат, и то кроз кредит од 44 милиона евра Првој банци коју контролише брат премијера Ђукановића, и у којој и он сам има нешто мање од три одсто удјела.

Економски стручњаци не очекују да ће хрватска влада финансијски интервенисати код великих тајкуна у кризи, јер - кажу "нема новца за такве интервенције". Грађани ипак не вјерују да ће тајкуни у Хрватској попут, Луке Рајића, Енвера Моралића, Ивице Тодорића, Aнте Влаховића, Звонка Зубака, Драгутина Дрке, Паве Зубака, бити препуштени на милост и немилост тржишту.

Предсједник Хрватског друштва економиста и економски стратег опорбених социјалдемократа Љубо Јурчић каже како ће Санадерова влада бити врло ограничена у оном што зна, а то су ад хок инјекције тамо гдје шкрипи.

Ријеч народа

Спрега политике и нових богаташа је јака, видљива и свима јасна, сматрају грађани Сарајева.

"Нико не може да опстане без залеђине, посебно у данашње вријеме."
"Њихова кривична дјела се не процесуирају на начин на који их треба процесуирати. Судови су уплашени, судије не раде свој посао."
"На народ уопште не обраћају пажњу, једино на оне који су уз њих, који њих подржавају".

"Само њих штите, никога другог. Неће ваљда штитити сиротињу".
"Штите их на све могуће начине, од омогућавања повољних кредита па надаље. То је лоповлук".

Кукњава

- Послодавци се уопште нису снашли у овој кризи. Њихова кукњава због кризе не разликује се превише од њихових претходних кукњава, јер они цијело вријеме кукају да им је тешко и траже помоћ од државе - каже предсједник Независних хрватских синдиката Крешимир Север.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана