Свјетски дан дивљих врста: Уништавање станишта катастрофално за планету

Анадолија
Foto: Илустрација

ЈОХАНЕСБУРГ - У свијету се данас обиљежава Свјетски дан дивљих врста с циљем едукације јавности о свеукупној разноликости биљних и животињских врста на Земљи и подизања свијести о потреби њиховог очувања.

Једну од највећих пријетњи опстанку биљних и животињских врста у данашње вријеме представља њихово неконтролисано и прекомјерно искориштавање и узимање из природе за потребе међународне трговине.

У октобру 2022. године Свјетски фонд за природу (WWF) је објавио најновији Извјештај о стању планете према којем је популација дивљих врста смањена за 69 посто у мање од 50 година.

Из WWF-а упозоравају да континуирано прекомјерно искориштавање и уништавање природних станишта доводи до губитка дивљих врста, што утиче на друштвене и економске ризике, односно има катастрофалне посљедице за планету Земљу.

Генерална скупштина Уједињених нација је у децембру 2013. године прогласила 3. март Свјетским даном дивљих врста. Од тада се овај дан обиљежава сваке године у цијелом свијету с циљем едукације јавности о свеукупној разноликости биљних и животињских врста на Земљи, те подизања свијести о потреби и важности њиховог очувања, као и све раширенијем проблему илегалне трговине дивљим врстама.

Овај датум је изабран за обиљежавање јер је на тај дан 1973. године потписана Конвенција о међународној трговини угроженим врстама дивљих животиња и биљака – CITES.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана