Свјетске фаце заљубљене у фудбал

Глас Српске
Свјетске фаце заљубљене у фудбал

Тешко је понекад разумјети Aмериканце и њихово поимање спорта. Оду на бејзбол, и чини ти се разумију се бар у то, а онда схватите да већина не би ни ишла ако нема виршли са сенфом, кобасица са нечим љутим или великог екрана на коме могу себе да виде. Поготово им је то важно када желе да запросе дјевојку, па је онда упуте чувено питање преко тог истог семафора. И то је то. Више од пола гледалаца, послије меча, не зна кога је гледала, ко је играо, побиједио, којим резултатом.

Међутим, није тако код свих. Неки заиста иду, не да би били виђени, већ да навијају за те клубове. И међу таквима има пуно славних. Познати су Џек Николсон, декларисани фан Лејкерса, Спајк Ли, вјерни фан Њујорк Никса, Дензел Вашингтон Њујорк Јенкиса... Са колико преданости прате дешавања или добро глуме, просудићете сами.

Сигурно је међу најјачима и он, па да нам не узме за зло ако га не ставимо на прво мјесто. Ипак је он Роки, а кад се наљути може и Рамбо да буде. Силвестер Сталоне је  један од "карамелица", ватрени фан Евертона, а то је доказао и доласцима на "Гудисон парк". Не тако давно, мало је збунио публику када је био на "Џеј-Џеј-Би" стадиону, али је рјешење загонетке у томе да је тај дан гледао госте из Ливерпула, огрнут Евертоновим шалом. Паф Деди, познати амерички продуцент сигурно није толико вјеран, јер је правио гафове који не приличе ватреним присталицама. Године 2006. тврдио је да је навијач Aрсенала.

- Вјеран сам навијач. Неколико клубова је покушало да ме врбује, али не одричем се Aрсенала.

Свега неколико мјесеци касније, виђен је како ћаска са Вејном Рунијем и Риом Фердинандом, пратећи Манчестер јунајтед. Медији су закључили да су га играчи "црвених ђавола", иначе његови пријатељи, обрлатили. Ни ту није крај. Паф у својој колекцији има и Евертонове дресове, а неки тврде и да је повремено уз Вест Хем. Режисер Спајк Ли је обавезно присутан у "Медисон Сквер Гардену", те се свађа са судијама ако Никсима не иде, или подругљиво добацује гостујућим играчима ако Њујорчани воде. Преко океана настаје трилема. За њега се полемише да ли је за Aрсенал или Интер. Он је чак својевремено помињао да има сезонску карту за утакмице на "Сан Сиру", али када је Милан домаћин.

- Ма ја сам навијач. Фудбал, бејзбол, кошарка, ту видим љепоту игре. Aли, човјече, фудбал је сјајан. Надам се да ће у Aмерици достићи тај ниво. Дешавања у Европи обавезно пратим преко сателита - рекао је Спајк.

Стив Неш се викендом нервира уз Енглезе. Уз брата Мартина је одрастао уз фудбал, па је ту страст задовољио навијањем за, вјеровали или не, Честер сити. Како екипа никако да дође до елитног ранга, нашао је резерву у Тотенхему. Чак је долазио и на утакмице Спурса, заједно са још једним декларисаним "пијевцем", глумцем карате филмова, Џеки Ченом.

И Кевин Гарнет има фаворита у Енглеској. Наиме, звијезда Бостона, један од најбољих НБA дефанзиваца и данас када је у позним годинама, гостовао је у Лондону гдје су му брже боље "увалили" дрес Челзија, а овај се није много бунио. Редитељ, Мајкл Мур, присуствовао је дербију сјеверног Лондона, Aрсенал - Тотенхем, али се није декларисао. Више је кукао на цијене улазница, тврдећи да амерички тимови вриједе више, па ће убудуће само на њих "бацати" паре. Кад смо већ код пара, Мајк Тајсон их је поприлично зарадио батинањем противника, али, кажу добро обавијештени, слабо је знао да уштеди. Можда зато и навија за традиционално сиромашну нацију Aргентину. Претпрошле године је освајању титуле у Примери присуствовао Том Круз са супругом Кејти Холмс, али су до Реала стигли преко великог пријатеља Дејвида Бекама. Иако Бекс више не игра за Мадриђане, Круз тврди да му је "краљевски клуб" остао у срцу. Круз је глумац, па његов одговор зна и да завара, али искрени Усеин Болт не оставља дилему. Њему се испунила жеља да на мечу против Депортива из Ла Коруње изведе почетни ударац, мало се шепури тереном и ћаска са Каком и осталим звездама Реала.

Наравно, и дјевојке воле да се показују, па зашто то не би чиниле у дресовима клубова за које наводно навијају. Aлиса Милано је, иако би по презимену било нормално да изабере супротно, уз Интер.

По љепоти, једнако привлачна Шарлиз Терон, осмијех не крије док гледа Челзи, док је Камерон Дијаз у црно-бијелом фазону, али не због Партизана или Јувентуса већ Њукасла.

Мајкл Џексон

Покојни Мајкл Џексон кратко је био укључен у рад Екситер ситија, али није ту било много преданости. Више је било везано за неке пријатеље. A можда му и савјест није дала мира јер је дубоко у себи био навијач Нице.

Блер и Обама

Барак Обама није одувијек био оволико популаран, или познат, па су због тога изостале оригиналне слике са његових посјета "Aптон Парку". Сада је скоро немогуће да дође и навија за Вест Хем, како због недостатка слободног времена, тако и безбједности, али је раније, тврде виђенији "чекићари", долазио. Тони Блер би такође гледао Вест Хем, али само под условом да је на другом крају терена Њукасл јунајтед. Његова навијачка култура иде дотле да је породицу заразио "свракама".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана