Свирају на концертима, у парламенту чувају дјецу

Маријана Миљић
Свирају на концертима, у парламенту чувају дјецу

Политичара је одувијек било разних. Неки су политичари добри и успјешни, неки лоши, једни су харизматични, други готово непримјетни. Једни су популарни, а за неке већина никада није ни чула. У сваком случају, њихов успјех зависи од њихових увјерења и способности.

Занимљиво је, међутим, да међу њима има и оних који се у медијима понекад нађу не због политике, већ због ствари које са политиком немају никакве везе, али су медијима по свему судећи веома занимљиве. И тако у новинама, на интернет порталима или на ТВ-у “освану” због својих необичних навика, поступака, одјеће, модних додатака, хобија... Таквих политичара има у готово цијелом свијету.

Лиција Ронзули

Посланик у Европском парламенту Лиција Ронзули у свим се медијима редовно нађе кад год засједа Европски парламент, али не због гласања или бурних расправа већ због тога што на сједнице обавезно доводи своју кћеркицу.

У Европском парламенту је, наиме, дозвољено доводити дијете на посао, а нико то не ради чешће од ње, па 18-мјесечну Викторију доводи са собом још откако је имала неколико мјесеци.

Ронзули активно учествује у расправама, обраћа се Парламенту, брине о кћерки и истовремено провјерава мобилни телефон. Малена Викторија никада не прави буку на сједницама парламента већ се игра, а на посљедњој сједници у Стразбуру је “активно” учествовала у расправи подижући ручицу и гласајући када то чини и њена мајка. 

Ронзули је прави примјер модерног мајчинства и жене која је у стању обављати више послова у исто вријеме. На сједницама изгледа потпуно сабрано и укључено, иако непрестано мора пазити на кћерку која јој сједи у крилу. 

Музичари

Да многи политичари изгледа сматрају да “ко пјева, зло не мисли” показује и то да је међу њима много оних који се активно баве музиком.

Најпознатији музичар на свјетској политичкој сцени свакако је Бил Клинтон, који свира саксофон.

Бивши амерички предсједник почео је да свира саксофон са девет година и често је истицао да му је музика помагала да изрази своја осјећања и научила га дисциплини и креативности.

Да има и оних који су популарнији као музичари, него као политичари, показује и Украјинка Руслана Лижичко. Руслана се годинама бави политиком и посланик је у украјинском парламенту, али се и активно бави музиком. Темпераментна пјевачица јавности је најпознатија као побједник на “Евросонгу” 2004. године у Цариграду, а од својих политичких амбиција не одустаје.

Најпознатији музичар међу политичарима са ових простора је Млађан Динкић. Лидер Уједињених региона Србије својевремено је свирао у групи “Монетарни удар” (кроз коју су прошли Горан Питић и Божидар Ђелић), а данас је придружени члан “Пилота” и компонује за многе извођаче.

“Ватрено крштење” имао је са Драганом Којићем Кебом на Будванском фестивалу 2005, када је за фолк пјевача компоновао пјесму “Сањам”, освојивши треће мјесто. Динкић је сарађивао и са Тијаном Дапчевић, Бобаном Рајевићем, Џенаном Лончаревићем...

Велики заљубљеник у музику је и Ненад Чанак. Лидер Лиге социјалдемократа Војводине је завршио средњу музичку школу - одсјек за флауту и клавир, а одлично свира и гитару. Свирао је са бендом “Шта” по војвођанским кафанама, компоновао је музику за многе радио-драме и филмове, свирао на албуму “Зашто да не” групе “Електрични оргазам”, а био је гостујући музичар и у бенду “Лав хантерси”. Занимљиво је и да је пјевао у дуету са Јеленом Карлеушом.

Мало је познато да се музиком бавио и шеф српског преговарачког тима за Косово Борко Стефановић. Он је био басиста новосадске панк групе “Генерација без будућности”. Некадашњи министар Горан Питић је за разлику од Борка Стефановића пјевао романсе, староградске пјесме и шансоне, а опробао се и у опери. Био је и члан ансамбла “Легенде”, у вријеме када је група тек основана, а у тој групи тврде да је био одличан пјевач.

Пољопривреда

Вјероватно најпознатији градоначелник у региону, градоначелник Јагодине Драган Марковић Палма осим политиком, бави се свим и свачим, а између осталог, спаривао је неудате и неожењене становнике своје општине.

Однедавно је Палма поново у жижи јавности јер се окренуо пољопривреди и сточарству, па тренутно гаји око 100 оваца и 30 јагањаца. Палма има 15 хектара земље и све прикључне машине, чак и коњска кола, а поред оваца, на фарми има и гусака и кокошака, око 40, а чува их, каже, највише због јаја.

Необични хобији

Многи политичари имају разне хобије - од скијања до печења ракије, а има и оних који се занимају несвакидашњим стварима.

Тако на примјер Бојан Костреш, замјеник предсједника ЛСВ-а, има један крајње необичан хоби, а то је прикупљање оловних војника. Данас има праву армију од више од 500 војника.

Ни Жељко Ивањи, посланик Г17+, нема ништа мање занимљив хоби - он је од своје младости пасиониран посматрач космоса. Занимљиво је да је он чак својим телескопом открио једну комету.

Посланик СНС-а Игор Бечић власник је велике колекције старог оружја и оружја из Другог свјетског рата која броји више од 50 комада трофејног наоружања, а у слободно вријеме воли да га изучава.

Минђуша

Предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда протеклих је мјесеци доспио у жижу јавности због чињенице да је изабран послије маратонских преговора о формирању Савјета министара, али и због тога што су га на тој функцији дочекала бројна питања која мора да ријеши.

Ипак, медијима у свој тој гужви није промакло да Беванда у лијевом уву има малену златну минђушу, о чему су се одмах расписали. Према новинским написима, Беванда је ратне 1992. године, с још четворицом пријатеља излазио из Мостара преко Горанаца који је био једини излаз. Ту су непрестано падале гранате и било је веома опасно, па су се петорица пријатеља договорили да ће онај ко изађе жив пробушити уво и никада неће скинути минђушу. Тако је Беванда и данас носи.

Иначе, није познато да иједан премијер у Европи, па и у свијету носи минђушу.

Све су то ситнице

Социолог Биљана Милошевић наглашава да свака функција у друштву има своје прописане кодексе којих се треба придржавати.

- Неке ситнице код политичара, када су у питању њихови хобији, нису застрашујуће у односу на неке искораке међу другим јавним личностима - рекла је Милошевићева.

Она је истакла да су политичари без обзира на то коју функцију обављају, ипак “обични смртници” и њихов живот тако треба и посматрати.

Према њеним ријечима, ниједан хоби политичара не би требало да изазове осуду.

- Када је човјек јавна личност, без обзира на то чиме се бави, он ће увијек било чиме привући пажње, како стилом облачења, тако појављивањем и на крају самим хобијем - рекла је Милошевићева.

Додаје да им никада не треба замјерити то што су посвећени астрономији или пак печењу ракије, јер то је њихов избор хобија и начин да се релаксирају.

Психолог Aлександар Милић напомиње да свака личност има своју упадљивост, односно обиљежја.

- Праву и позитивну пажњу на себе скрећу људи од знања у политици. Људи од етике, одговорности, културе изражавања и односа према другима - рекао је Милић и додао да су људи задовољни када виде овакав вид наступања код политичара, те да свакако ови политичари утичу на прави начин на становништво којем служе.

Додаје да поред тога има политичара који желе привући пажњу физичким изгледом и својим хобијима. Он сматра да је све то у реду, осим када политичари на себе не скрећу пажњу на негативан начин.

Aлексеј Митрофанов

Aлексеј Митрофанов један је од најдуговјечнијих, али и најнеобичнијих посланика парламента Руске Федерације. Некада је био десничар, а данас је љевичар, али истовремено има успјешну каријеру естрадног менаџера, чији је највећи пројекат свјетски популаран руски поп дует “т.A.Т.у.”.

Каријеру су му обиљежиле многе контроверзе, између осталог, кратки еротски филм “Јулија” у којем исмијава бившу украјинску премијерку Јулију Тимошенко и грузијског предсједника Михаила Сакашвилија.

Биби Хакмина

Посланик покрајинске скупштине у Чосту, на истоку Aвганистана Биби Хакмина постала је позната у свијету јер живи као мушкарац. Себе зове “краљем жена”, а мушкарци је уважавају. Носи традиционалну мушку одјећу - широке хлаче и кошуљу која сеже до кољена. На глави носи турбан. Каже и да се осјећа као мушкарац јер има мушке навике, а са собом редовно носи оружје.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана