Свијет се приближава тоталном сукобу између суперсила

Танјуг
Свијет се приближава тоталном сукобу између суперсила

ВАШИНГТОН - Свијет се приближава тоталном сукобу између суперсила, оцијенио је стручњак за међународну политику Дејвид Игнатијус у ауторском тексту за Вашингтон пост.

Он је подсјетио да је амерички предсједник Џозеф Бајден прошле недјеље "умјесто да ризикује одмазду Русије" избјегао захтјев украјинског предсједника Володимира Зеленског да употријеби америчке ракете за гађање циљева дубоко на територији Русије.

"Украјинске присталице ругају се Бајденовом опрезу, тврдећи да је то знак слабости. Али ова критика је преоштра. Не би требало да желимо усијану главу у Бијелој кући. Избјегавајући ризик од ескалације, Бајден је послушао савјете својих обавјештајних савјетника и испунио обавезе било ког предсједника да смањи  опасност од нуклеарног рата", наводи се у тексту.

По његовом мишљењу, Бајден би требало да предузме друге агресивне кораке да подржи Украјину, чак и ако одбије да изврши ударе дугог домета помоћу ракета "ATACMS".

"Посјета Кијеву овог мјесеца изазвала је забринутост да уморна Украјина почиње да се повија под притиском овог ужасног рата. Политичка база Зеленског се распада, а продужени рат до исцрпљивања ће распарчати Украјину. Сједињене Америчке Државе и њени савезници морају да помогну Кијеву да ускоро постигне праведан мир, чак и ако то није потпуна побједа, коју Зеленски тражи", напомиње експерт.

Он је такође навео да Русија све више сигнализира да су ракетни удари дугог домета "црвена линија". 

Путин је најавио промјену нуклеарне доктрине како би се напади ненуклеарне државе коју подржава нуклеарна држава сматрали "заједничким нападом на Руску Федерацију".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана