Сви чекају гласање о повјерењу

Коријере дела сера
Сви чекају гласање о повјерењу

У септембру, када се посланици окупе на једној од сједница италијанског парламента, на дневном реду ће бити гласање о повјерењу Влади Силвија Берлусконија, и то по четири тачке: правосуђу, порезима, федерализацији и јужној Италији.

Берлускони ће бити у прилици да провјери да ли његови политички савезници подржавају или одбијају програм Владе. Како је недавно изјавио, "видјеће се да ли ће посланици поштовати вољу гласача, и у том случају ћемо наставити да остварујемо планове, или само желе да заталасају политичку сцену, а у том случају идемо директно на гласање."

Послије дана разочарања и љутње премијер је показао одлучност и окупио себи вјерне, одабравши тако да настави гдје је стао иако пред собом има двије могућности.

Према изворима блиским премијеру, рашчишћавање терена и нови почетак је опција која "није у потпуности одбачена", а друга могућност су - избори.

За Берлусконија је дошао тренутак провјере да ли још има потребну већину. Његова идеја је да писменим путем у савјету министара, гдје има и сљедбеника његовог супарника, предсједника Доњег дома парламента Ђанфранка Финија, изложи основне правце рада његове владе, а то су економија, правосуђе на свим нивоима, југ Италије и питање федерализма.

То је програм на којем ће Влада Италије и покушати да добије изгласано повјерење, а којег ће Берлускони понудити на коначно изјашњавање посланицима оба дома парламента.

Званичници Берлусконијеве странке "Народ слободе" (PDL) изнијели су просту рачуницу: ако би Финијеве присталице гласале у корист Владе, или би се подијелиле јер Финија подржава не више од 15 посланика, Влада би остала у седлу и можда чак успјела да добије гласове и у редовима опозиције. Хришћански демократи (UDC), а још вјероватније Aлијанса за Италију (API) могли би бити привучени у Берлусконијев табор јер је сенатор Гетано Каваљарело (PDL) за септембар заказао конференцију која ће се бавити правним питањима и грађанским правима, најважнијим ставкама програма поменуте двије странке.

Друга опција су избори, са свим неизвјесностима које са собом носе.

Берлускони је свјестан да сепаратизму склона Сјеверна лига, иначе партнер у Влади, жели одржавање пријевремених избора. Стратези PDL-а кажу да Босијевим "сјеверњацима" популарност из дана у дан расте, па би им сваки излазак на биралишта добро дошао.

Ђулио Тремонти, министар економије, недавно је рекао да ће Италија вјероватно пребродити ову политичку кризу јер је осјетан економски опоравак, а влада која неометано обавља свој посао је најбољи замајац економији.

Реалне процјене могућих резултата избора кажу да би савез PDL - Сјеверна лига задржао сигурну већину у Заступничком дому, међутим уз три алијансе нико не би имао потребну већину у сенату.

Силвио Берлускони страхује да у том случају не би био поново именован за премијера, а да би Сјеверна лига потражила неке друге савезнике.

Међутим, шта год да се догоди, избори су једна од прилично реалних опција. Берлускони ће морати да поднесе експозе у оба дома парламента, а његова странка се мора реорганизовати у дисциплиновану ратну машинерију, која зна шта ради сваки вијак.

Три досадашња координатора странке остаће на досадашњим положајима. Берлусконијеви покушаји да их замијени због наводног недостатка сагласности у битним питањима глатко су одбијени. Ипак, њима ће у сљедећем периоду помагати Aнђелино Aлфано, Маријастела Ђелмини и Ђорђа Мелони, премијерове узданице које ће имати задатак и да поправе медијски нарушен углед странке.

Прељуба

У међувремену остаје да се види шта ће донијети будућност, између осталог и по питању Ђанфранка Финија. A све је много озбиљније него откривена прељуба Финијеве партнерке јер Берлускони сматра да је "Фини, а не његова супруга, одговоран Италији, а то му неће бити нимало лако".

превео: Миленко Киндл

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана