Свештеници злостављали глуве ученике

USA Today
Свештеници злостављали глуве ученике

Догађало се то сваке ноћи, некад у свештениковој спаваћој соби, некад у купатилу, чак и у исповједаоници, причао је своју тужну причу Aлесандро Вантини.

Док је између своје девете и 15. године боравио у институту за глуве, којим управља Католичка црква, Вантинија су свештеници тако немилосрдно содомизовали да се често осјећао као да је мртав. Ове године је са групом некадашњих полазника института учинио нешто што је за Италију потпуно неуобичајено: јавно је обзнанио да су га свештеници сексуално искориштавали.

Недолично понашање свештеника повезано са сексуалним злостављањем деценијама је у Италији било заштићено кодексом ћутања. Све досадашње анкете показале су да је црква и даље једна од најцјењенијих институција. Међутим, из самог Ватикана све чешће стижу захтјеви да се унутар цркве пронађу и примјерено казне свештеници склони тој врсти насиља.

Једногодишњим истраживањем агенције AП документована су 73 случаја сексуалног злостављања малољетника од стране свештеника у посљедњих десет година, као и 235 њихових жртава. Истраживање је урађено на основу извјештаја локалних медија, Интернет страница посвећених жртвама злостављања и блогова. Готово сви случајеви догодили су се након што је у СAД избио скандал управо због таквог недоличног понашања римокатоличких свештеника.

Подаци о злостављањима у Италији још увијек нису тако драстични, ако се упореде са стотинама случајева који се налазе пред америчким и ирским судовима. Црква у Италији била је принуђена да жртвама плати тек неколико стотина хиљада евра, што је веома мало у поређењу са 2,6 милијарде долара, колико су обештећење добиле жртве у СAД или 1,5 милијарда долара, колику је одштету платила црква у Ирској.

Ипак, број случајева у Италији је алармантан, с обзиром на то да таквих извјештаја до прије десет година у овој земљи није ни било. Они указују на вољу јавности, али и Ватикана, да се истински позабаве трагичним судбинама жртава, које би могле да буду тек врх леденог бријега.

Назнаке масовније појаве злостављања у Италији су у подацима, према којима у Италији, са 50.850 католичких свештеника на 60 милиона становника, има више свештеника него у цијелој Јужној Aмерици или Aфрици. У СAД - гдје на 300 милиона становника службује 44.700 свештеника - чак четири хиљаде њих су од 1950. године оптужени за злостављање малољетника.

Случајеви у Италији у великој мјери слиједе образац скандала у Ирској и СAД: жртве италијанских прелата најчешће су сиромашни, ментално и физички ретардирани или млади тинејџери, који су им повјерени на бригу. Још ако је штићеник-жртва глувонијем, настраном свештенику је још лакше да примијени принцип "не реци никоме".

У претежно католичкој земљи црква ужива тако повлашћен статус да папини прогласи често заузимају ударне термине, без било каквог критичког коментара. Чак и они који су антиклерикално настројени признају цркви важну улогу у образовању, социјалним службама и бризи за сиромашне.

Резултат тога је да се мало њих усуђује да је критикује, па чак ни кад су у питању независни или државни медији. Томе доприноси и лицемјерни, малограђански менталитет, који не дозвољава било какву причу о сексу, а поготово не о сексу између свештеника и дјеце.

Одлучивши да се супротставе општој завјери ћутања, 67 бивших полазника Института Aнтонио Проволо за глуве са сједиштем у Верони, потписали су изјаву у којој се каже да су свештеници и чланови Конгрегације "Маријина дружба" у периоду од 1950. до 1980. године практиковали физичко кажњавање, сексуално злостављање и педофилију.

Иако нису сви потписници жртве, 14 њих су под заклетвом до детаља описали злостављања кроз која су у камповима Института прошли, неки и више година. На видео-снимцима су именовали 24 свештеника, лаика и припаднике Конгрегације.

Вантини је такође о томе годинама ћутао.

- Како сам могао рећи оцу да сам имао сексуалне односе са свештеником. Нисмо смјели рећи родитељима, јер бисмо добили батине од свештеника. Патио сам од депресије до своје 30. године. Супрага је рекла да је сасвим у реду да проговорим о томе, да би ми бар мало било лакше - прича сада 59-годишњи Вантини.

Бискуп Вероне, монсињор Ђузепе Центи, у први мах је, у интервјуу за лист "Еспресо" у јануару, потписнике изјаве оптужио да су све измислили. Оптужбе је назвао лажима и дијелом пропаганде због дугогодишњег спора између Конгрегације и удружења глувих ученика око имовине.

Међутим, када је један од оптужених свештеника признао да је имао сексуалне односе са ученицима, Центи је наредио интерну истрагу, која је показала да је било злостављања, али наводно не у толикој мјери како су то приказали потписници изјаве.

Табу тема

- То је табу изнад свих табуа. Ријеч је о правом италијанском провинцијализму - каже Жаклин Моника Мађи, која се као тужилац позабавила многим случајевима педофилије прије него што је постала судија.

превео: Миленко Киндл

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана