Све више боловања због синдрома сагоријевања на послу: Ако је шеф лош, радник је болестан

ГС
Све више боловања због синдрома сагоријевања на послу: Ако је шеф лош, радник је болестан

Бурноут и психичка исцрпљеност играју све важнију улогу у радном свијету. Многа предузећа са забринутошћу гледају на све више боловања узрокованих овим синдромом. Синдром бурноута или како се службено назива, сагоријевања на послу, је у њемачким предузећима и јавним установама све већи проблем.

Како је једна, недавно објављена студија показала, 39 посто послодаваца и менаџера послова сматра да ће синдром бурноут у будућности играти све већу улогу.

У испитивању здравственог осигурања Техникер Кранкенкасе (ТК) произлази да чек 70 посто испитаних на водећим позицијама бурноут за неколико година види као велики проблем у свом предузећу или установи. – Узастопне кризе, прилагођавање не нове услове на тржишту те изазови дигитализације су најчешћи разлози за бурност.

Добра структура подузећа јача осјећај заједништва

У порасту је већ годинама број боловања узрокованих бурноутом. У 2022. је у просеку 1,95 дана боловања проузрочено бурноутом. 2012. је та вредност износила 1,45 дана.

Према мишљењу ТК једноставне краткорочне мере попут понуде курсева јоге на радном месту, за чим посежу неки послодавци, неће решити проблем. – Оно што нам је потребно је побољшање комуникације унутар предузећа што код запослених повећава осећај сигурности, каже Wалкенхорст из ТК.

Притом важну улогу игра водеће особље.

– Добра структура подузећа јача осећај заједништва свих запослених, другим ријечима: Лоше вођство чини запослене болеснима, каже стручњакиња за медицину рада Валкенхорст.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана