Све благодети и уживања конзумирања чоколаде

Глас Српске
Све благодети и уживања конзумирања чоколаде

Чоколада садржи велики број хемијских састојака: фенилетиламин, који дјелује на крвни притисак и ниво глукозе у крви, магнезијум, који смирује нервну напетост, док гвожђе помаже код благе анемије

Чоколада је посластичарски производ који се прави од какаоа, масти, заслађивача и других додатака. Најчешће се производи у облику таблица. У неким државама, посебно у Мексику, доста се користи у облику пића на води или некој другој течности.

Црна чоколада садржи биљне протеине, какао путер липиде, млијеко (у праху), калцијум, какао масу, потасиум, магнезијум, фосфор. Какао зрно има велику енергетску вриједност. Садржи и алкалоиде, теобромин, који стимулише бубреге и кофеин, који стимулише мозак, а једна чоколада садржи четвртину количине кофеина који се налази у једној шољи кафе.

Црна чоколада садржи већи проценат какао зрна, а остали састојци су шећер, ванила и соја лецитин. Сматра се најквалитетнијом и најздравијом врстом чоколаде. Млијечна чоколада садржи исте састојке као и црна, али се додаје и млијеко у праху, чији квалитет заједно са процентом какао дијелова одређује квалитет, док бијела чоколада садржи све састојке као и млијечна, осим што има и какао путер, а не какао масу.

Чоколада садржи велики број хемијских састојака: фенилетиламин, који дјелује на крвни притисак и ниво глукозе у крви, магнезијум, који смирује нервну напетост, док гвожђе помаже код благе анемије.

Према резултатима свјетских истраживања доказано је да је црна чоколада, која садржи 60 одсто какао дијелова, веома јак антиоксиданс, будући да садржи полифенол и флавоноид, тако да чисти организам од слободних радикала. Чоколада је уједно и веома калорична, има висок проценат масти и шећера, а сматра се да може бити узрочник мигрене.

Многи кажу да је чоколада, послије дијаманата, најбољи пријатељ сваке жене. Врхунска чоколада коју праве врхунски стручњаци има и цијену, која није једнака дијамантима, али се од ње ипак добија блага вртоглавица. Ријеч је, наиме, о најбољим и најскупљим чоколадама на свијету, међу којима доминира "Chocopologie", а пола килограма ове чоколаде кошта готово три хиљаде долара.

"Nokа" прави најбољу тамну чоколаду захваљујући избору најбољег какаоа са плантажа у Венецуели, Обали Слоноваче, Тринидаду и Еквадору. Оно што је посебно код ове чоколаде јесте да не додаје никакве адитиве нити арому ванилије, а пола килограма кошта 854 долара.

За оне који воле да једу злато, чоколада "делафи" је прави избор. Умјесто да чоколаду праве са љешницима или бадемима, на сваку куглицу ове чоколаде ручно се додаје јестиво 24-каратно злато. Од осталих састојака у чоколади има шећера, уља кокоса, какао маслаца, млијека у праху и ваниле, а пола килограма кошта 504 долара.

Какао

Чоколада "Rikhart" можда јесте четврта најскупља кафа на свијету, али је направљена од 70 одсто Криоло какаоа из Венецуеле, који сматрају најквалитетнијим какаом за чоколаду на свијету. Зрна какаоа су фино уситњена, тако да дају јединствени укус чоколади, а пола килограма кошта 120 долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана