Сунцобрани, лежаљке и паркинг изазов за новчаник туриста

Д. Келеч, М. Миљић
Сунцобрани, лежаљке и паркинг изазов за новчаник туриста

Сезона годишњих одмора је у пуном јеку, а становници Републике Српске сваки тренутак користе да смисле како најбоље и најповољније да проведу одмор.

Иако је многима сан да се "докопају" мора, већина их ни не слути да тек тада почињу праве финансијске муке.

Цијене превоза, смјештаја, виза падају у други план пред изазовима приморских трговаца, који ће све учинити да се са одмора вратите што празнијих џепова.

Улазнице за плажу, паркинг мјеста, лежаљке и сунцобрани, те сувенири постају прави изазив за новчаник сваког туристе.

Aко се не направе "паметне калкулације", одлазак на море за многе становнике Српске могао би да постане недостижан.

У туристичким агенцијама кажу да цијене апартмана на појединим дестинацијама достижу и до 200 марака по дану, док за храну и остале намирнице треба издвојити више од 500 марака.

Према истраживањима, једна четворочлана породица за доручак на мору треба да издвоји око 30 марака, цијене ручка и вечере у просјеку се крећу око 50 марака, а када се томе дода воће, сладолед, вода или сок, потребно је издвојити додатних 20 марака дневно.

Осим тога, за једно љетовање потребни су купаћи костими, пешкири, као и остала опрема за плажу, душек, сунцобран и млијеко за тијело са заштитним фактором.

Дестинације

Референт продаје у бањалучкој туристичкој агенцији "Цептер паспорт" Сања Видовић рекла је да је ове године најскупља Хрватска, за коју је потребно око 1.000 марака по особи за десетодневни одмор, док је најповољнији Египат и Црногорско приморје.

- Највеће интересовање међу становницима РС влада за Египат, гдје десетодневни одмор са аеродромском таксом и визом кошта 516 марака - истакла је Видовићева.

У туристичкој агенцији "Ушће травел" из Требиња рекли су да је за двокреветну собу у Бару на Црногорском приморју потребно издвојити око 45 марака по особи на дан, док су у Херцег Новом или Будви цијене у јеку сезоне двоструко веће.

У бањалучкој туристичкој агенцији "Смиљић" кажу да су становници највише заинтересовани за Црну Гору, Египат и Грчку.

Цијене на Црногорском приморју

За оне становнике Српске који ће током одмора боравити у Црној Гори важно је да знају да је за одмор најскупља Будва, Свети Стефан и Котор, док су цијене у мјестима попут Игала, Бара и Улциња доста ниже.

Ипак, за све оне који желе да уштеде током одмора, бар на храни, цијене у маркетима и драгсторима су сличне на цијелом Црногорском приморју.

У туристичким агенцијама подсјећају да се у Црној Гори сва плаћања обављају у еврима, за који треба платити 1,95 марака.

- За килограм парадајза у некој од продавница на црногорској ривијери потребно је издвојити 1,54 евра, за килограм наранџи 1,45 евра, док зелена салата кошта 0,75 евра - кажу у агенцијама.

Килограм свињског меса од бута може се купити за 5,50 евра, свињског врата 4,60, килограм мљевеног мијешаног меса 5,40 евра, а пилетине за 2,50 евра.

У ресторанима цијене хране много су веће.

- Најјефтиније јело кошта 2,50 евра. Свињско печење у просјеку може се добити за 13 евра по килограму, а комплетан ручак (предјело, супа и главно јело) у појединим ресторанима за само три евра. Aко се преплатите на три оброка дневно коштаће вас осам евра. Пиво домаће производње 0,33 литра кошта 2,5 евра, а страно од 3,5 до четири евра.

Најскупље на плажама

На Црногорском приморју цијене на плажама доста су више него у драгсторима и пијацама које су удаљеније од плаже.

У Будви цијене су различите од плаже до плаже, односно од локала до локала. За улазак на плажу платићете од два до три евра. Коришћење лежаљке је између три и пет евра, а сунцобрана од пет до седам евра. Знатно је јефтиније ако изаберете неку плажу изван главних туристичких мјеста (Будве, Петровца, Бечића), али то захтијева превоз аутомобилом.

На пумпама у Црној Гори цијене горива незнатно варирају од пумпе до пумпе. У просјеку безоловни бензин кошта 1,27 евра, супер 1,40 евра, а евродизел 1,28 евра. Aуто-гас може се наћи на скоро свим пумпама и кошта 0,67 евра.

Обезбијеђених паркинга има свуда и најбоље је њих користити за краћа задржавања. Цијена паркирања за један сат поред хотела "Aвала", дакле испред самог Старог града, износи 0,7 евра у времену од шест до 22 часа. Од 22 часа до шест ујутру цијена је 1,20 за сваки час. Постоје и паркинзи гдје је први сат бесплатан.

Љетовање у Хрватској

Становници Српске који ове године одлуче да оду на одмор у Хрватску мораће да понесу неколико хиљада куна, како би могли да се одморе и приуште себи ситна задовољства. На сваком ћошку у туристичким мјестима налазе се мјењачнице, гдје туристи из РС могу да замијене свој новац у куне, а ове године вриједност марке износи 3,7 куна.

На плажама у Задру и Шибенику туристи који желе да уђу на неку од уређених плажа морају да издвоје од десет до 25 куна, док се на неуређеним, односно "дивљим плажама", улаз не плаћа.

Aко сте на љетовање у Хрватску кренули са аутомобилом, за улазак аутомобила на паркинг потребно је да издвојите десет куна за неуређене плаже, а на уређеним плажама од 30 до 100 куна. Лежаљке и сунцобрани на плажама коштају од 20 до 30 куна. Да бисте као турист посјетили неки од музеја у овим туристичким мјестима, морате да издвојите од 13 до 30 куна за улазницу.

Цијене пића у кафићима крећу се од шест до 15 куна за кафу, а за сокове од 15 до 20 куна. Пице коштају од 35 до 60 куна, а само један комад пице на плажи може се купити за осам до 12 куна, у зависности од тога за коју се пицу туриста одлучи.

Цијене сендвича на плажи се крећу од 12 до 20 куна, док се пите могу купити од десет до 15 куна.

Једна кугла сладоледа кошта шест куна, док кувани и печени кукуруз који мјештани неуморно разносе по плажама, кошта десет куна.

Вечера, вино и сувенири

Најјефтинија боца вина у ресторану на Хрватском приморју кошта 120 куна, док скупља вина коштају и по неколико хиљада куна.

Вечера за једну особу кошта најмање 40 куна и то без пића, за које додатно треба око двадесетак куна.

Туристи који крену са Хрватске ривијере као успомену на незаборавно љетовање најјефтиније сувенире могу да купе за 20 куна, док разгледнице коштају од 2,5 до три куне.

Сличне цијене су и на Макарској ривијери, гдје је за паркинг потребно издвојити осам до 20 куна за сат.

Цијене пића су различите од локала до локала, тако да кафа кошта од шест до осам куна, сокови су од 15 до 25 куна. Пице коштају од 35 до 60 куна, док је цијена једног комада пице од осам до 12 куна. Сендвичи су од 12 до 25 куна, пите од десет до 15 куна, док сладоледи коштају седам куна по кугли.

Сунцобрани и лежаљке на плажама у Макарској коштају од 20 до 30 куна. На неуређеним плажама улаз се не плаћа, док је улазак на неку од уређених плажа од 12 до 25 куна по особи. Паркинг и улазак аутомобила на неуређене плаже кошта од осам до десет куна, док је на уређеним плажама и у граду цијена паркинга од 30 до 60 куна, у зависности од локације.

Међутим, ако сте пустоловног духа и желите да обиђете више мјеста током свог одмора, онда је један од начина да се нађе смјештај - камповање. У већини туристичких мјеста постоји низ локација на којима се може уживати у нетакнутој природи. Ипак, ако се љетује са великом групом пријатеља забава је загарантова, а уједно се могу и подијелити трошкови.

Трикови за уштеду 

Осим резервације смјештаја или карата, једна од опција за уштеду је и одлазак на љетовање ван сезоне, односно у септембру, када су цијене знатно ниже.

- Важно је да се на путовање крене средином седмице, како би се избјегле гужве, а тада су јефтиније и карте за превоз - препоручују у већини туристичких агенција у Српској.

Хотели са пет звјездица не морају да буду једина гаранција пријатног одмора, јер уз добру препоруку или информацију на форумима и преко Интернета могу се пронаћи хотели ниже категорије који пружају одличну услугу за повољнију цијену.
Осим информација које можете да пронађете на интернетским страницама, локално становништво може вас обавијестити гдје можете јефтино и квалитетно јести и шта је у неком мјесту занимљиво.

Европске плаже

У туристичким агенцијама кажу да су цијене на плажама у Италији ове године више него раније. Сунцобран и лежаљка за двије особе коштају око 35 евра. Од Италије је скупља Француска, гдје дан на плажи за двоје кошта 40 евра.

У Грчкој се за сунцобране и лежаљке морају издвојити 22 евра по дану, у Шпанији 24, а Турској 25 евра.

Трошкови

Према истраживању агенције GFK, које је спроведено у 16 европских земаља, туристи ће ове године трошити мање него ранијих година због опште економске кризе која не попушта у већини земаља.

Према овом истраживању, петина оних који се одлуче да оду на одмор, потрошиће минимално 500 евра. Око трећина испитаних на одмору ће потрошити максимално 1.000 евра по особи, док ће тек један од десет испитаних трошити између једне и двије хиљада евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана