Шумски пожари производе рекордне емисије угљеника

Срна
Foto: Танјуг

БРИСЕЛ– Шумски пожари у Шпанији и Мароку произвели су више емисија угљеника у јуну и јулу ове године него у истом периоду било које године од 2003, саопштила је Служба ЕУ за праћење атмосфере Коперникус.

Шумски пожари захватили су дијелове јужне Европе и сјеверне Африке, у којима је више стотина људи изгубило живот, а хиљаде су приморане на евакуацију. Пожари су изазвали избацивање облака загађења штетног по здравље и емисију гасова са ефектом стаклене баште.

Пожари у Шпанији произвели су 1,3 милиона тона емисија угљеника од јуна до 17. јула, што је највећи износ за период јун-јул у било којој години од почетка прикупљања података 2003. године.

Са више од 30 пожара који бјесне од уторка, Шпанија је већ оборила свој претходни рекорд од 1,1 милион тона емисија угљеника у периоду јун-јул 2012. године.

"Емисије за Шпанију већ су сада веће у поређењу са претходних 20 година", рекао је за Ројтерс истраживач ЕУ Марк Парингтон.

Мароко је, такође, поставио нови рекорд од 480.000 тона емисија угљеника од шумских пожара у јуну-јулу ове године, што је највише у било ком периоду од јуна до јула у посљедње двије деценије.

 

Програм Коперникус у својим подацима броји сав угљеник који се емитује из пожара, укључујући гасове са ефектом стаклене баште, угљен-диоксид и метан.

Климатске промјене погоршавају вруће и суве услове који подстичу пожаре да се шире брже и дуже горе - што значи да избацују више гасова са ефектом стаклене баште који загријавају планету и загађиваче ваздуха који изазивају кардиоваскуларне и респираторне проблеме.

"У зависности од тога у ком правцу вјетрови дувају, то може заиста да деградира и утиче на квалитет ваздуха који потенцијално утиче на десетине, стотине хиљада људи", рекао је Парингтон.

Шумски пожари су 2021. године емитовали 1,76 милијарди тона угљеника широм свијета, пошто су интензивни и дуготрајни пожари захватили регионе, укључујући Сибир, САД и Средоземље.

Француска се приближава рекордној емисији усљед шумских пожара. Пожари у Француској емитовали су 344.000 тона угљеника у периоду јун-јул ове године, што је највише од јуна-јула 2003. У другим земљама, попут Португалије, емисије шумских пожара су нешто ниже.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана