Сулејман Тихић: Тадић ми је рекао да је Силајџић проблем

Жељка Домазет
Сулејман Тихић: Тадић ми је рекао да је Силајџић проблем

Нажалост, више је предсједник Тадић у БиХ, него што су званичници БиХ у Србији. Тадић ми је рекао, када сам био у Београду, да је проблем Силајџић. Тадић је са своје стране нудио да се сусретне, али са друге стране није било позитивног одговора, ни позива из Сарајева из Предсједништва БиХ. То није добро.

Рекао је то у интервјуу "Гласу Српске" лидер Странке демократске акције и предсједавајући Дома народа Парламента БиХ Сулејман Тихић.

Увјерен је да ће СДA задржати позицију најјаче политичке странке у БиХ.

- Наш циљ није да будемо најјачи, него убједљиво најјачи. У РС ће побиједити СНСД - каже Тихић.

*  ГЛAС: Како оцјењујете тренутну политичку сцену у БиХ?

ТИХИЋ: Једноставно речено, ситуација је сложена и то са тенденцијом усложњавања без икакве спремности политичких лидера да воде дијалог, чине компромисе и договарају се. У суштини у БиХ се у протекле четири године све одржава на принципу политичких сукоба, а не договора.

* ГЛAС: С ким се у БиХ најтеже договарате?

ТИХИЋ: Тешко је експлицитно рећи с ким је тешко постићи договор. Све, наравно, зависи од питања која су на дневном реду. Некада се са неким тешко договара о неким питањима, а о другим лакше. Проблем је што су избори 2006. године успоставили да на бошњачкој и на хрватској страни не постоји један партнер који може сам разговарати у име бошњачког и у име хрватског народа и правити договор, док на српској страни постоји. Aко се било ко појединачно покушава договорити, што сам ја чинио кроз "прудски процес", ако немам подршку друга два лидера, договор не може добити пролаз у Парламенту БиХ. Неки проблеми стоје од 2006. године до данас и на њих се годинама додају нови. Нису ријешена питања државне имовине, Устава, пописа становништва и низ законских пројеката који треба да добију подршку Парламента. На сцени имамо максималистичке и минималистичке позиције, без спремности да се приближе.

* ГЛAС: Шта очекујете од идућих избора и кога видите као позицију и коалицију на политичкој сцени?

ТИХИЋ: Очекујем да ће грађани препознати једну умјерену и реалну политику и да ће таквим политичким снагама дати подршку јер овај протекли период од четири године протекао је као четири изгубљене године за БиХ и њене грађане. Показао је да политике искључивости не воде рјешавању проблема. Политике "све или ништа" нису добре за БиХ.

* ГЛAС: Како се договарате са лидерима бошњачке политичке сцене, Харисом Силајџићем и Златком Лагумџијом?

ТИХИЋ: Лагумџија је опозиција и са њим нема посебних договора. Он се углавном понаша као опозиција која је против свега, није конструктивна опозиција и ту не може бити посебних договора. Са СБиХ се углавном договарамо на нивоу федералне Владе и Савјета министара и између мене и Силајџића нема неких посебних договора.

* ГЛAС: Шта сте толико замјерили Фахрудину Радончићу па сте одлучили да не дајете изјаве за медије чији је он власник?

ТИХИЋ: Ријеч је о потпуно два различита концепта и два различита гледања на политичку ситуацију у БиХ, као и друштвене вриједности за које се залажемо он и ја. СДA је за толерантнији и умјеренији приступ рјешавања проблема и градњу мултиетничког друштва у коме ће се уважавати разлике које треба да буду предност БиХ, а не разлог за сукобљавање. Вођење националистичке и искључиво националне политике са било које стране не доприноси напретку БиХ него доводи до већих подјела. Национализам, ако се појављује на једној страни, за посљедицу има јачање национализма на другој или трећој страни. Радончићева странка неће остварити неки значајнији резултат и неће бити међу прве три бошњачке странке.

* ГЛAС: Недавно Вас је позвао предсједник Србије Борис Тадић да се састанете у Београду. О чему ћете разговарати?

ТИХИЋ: Свакако ћу отићи да разговарам са Тадићем почетком маја о међусобним односима двије земље, а о томе има много тема. Са Тадићем имам коректне и пријатељске односе. Могло се далеко више у протеклом периоду постићи на рјешавању спорних питања између двије земље и унапређењу односа БиХ и Србије. Усвајање Декларације о Сребреници је важан корак за добре односе.

* ГЛAС: Чини се да су међународни званичници гласније поздравили усвајање Декларације о Сребреници у Парламенту Србије него што су то учинили званичници БиХ?

ТИХИЋ: Наш је став да је усвајање Декларације важан корак у суочавању са истином, не само када је ријеч о Сребреници него и о ратним збивањима у БиХ. Сигурно је да ће то допринијети и усвајању једне такве декларације и у БиХ, а утицаће на промјену свијести и унапређењу односа између БиХ и Србије. Декларација не може да врати настрадале и донекле разумијем реакције појединих удружења којима то није довољно. Но, од Декларације се није могло много више ни очекивати. Декларација је први и важан корак, али би било важно да буде ухапшен Ратко Младић. СДA има позитиван став о Декларацији. Непомињање геноцида не умањује њен значај, јер помињање пресуде Хага је довољно.

* ГЛAС: Тадић је чешћи гост у БиХ него што су званичници државног нивоа БиХ гости у Србији.

ТИХИЋ: Нажалост, више је предсједник Тадић у БиХ него што су званичници БиХ у Србији. Добро је да Тадић долази у БиХ, али би најбоље било да долази у Сарајево и да разговара са Предсједништвом БиХ и да се чешће разговара. Посљедњи пут је Тадић био у Предсједништву када сам ја био члан Предсједништва. Штета је што су се ти односи за посљедње четири године свели само на односе између Србије и Републике Српске, а не БиХ и Србије.

* ГЛAС: Да ли је проблем у бошњачком члану Предсједништва Харису Силајџићу?

ТИХИЋ: То исто ми је предсједник Тадић рекао када сам са њим разговарао у Београду. Он је са своје стране нудио да се сусретне, али са друге стране није било позитивног одговора ни позива из Сарајева из Предсједништва БиХ. То није добро.

* ГЛAС: БиХ је прије избора требало да усклади Устав са Европском конвенцијом о људским правима, а то није учинила. Шта се може догодити због тога?

ТИХИЋ: Сматрам да неће доћи до суспензије Споразума о стабилизацији и придруживању, али може бити посљедица када је ријеч о Савјету Европе. О томе какве су то посљедице у овом тренутку тешко је спекулисати. Међутим, очигледно је да до идућих избора неће доћи до договора на том плану. Са садашњим лидерима и тренутним односима не постоје никакве шансе. СДA је била дио рјешења и "бутмирски пакет".

* ГЛAС: Постоје ли шансе да у БиХ дође до договора о попису становништва?

ТИХИЋ: У склопу "прудског процеса" залагао сам се за попис становништва и сада чинимо све да до договора дође. Били смо близу рјешења и договора о попису и остала су два питања. Надам се да ће и ова два спорна питања бити ријешена и да ћемо имати попис 2011. године.

* ГЛAС: Једно од питања које БиХ треба да ријеши је и питање државне и војне имовине. Како видите то рјешење?

ТИХИЋ: То до избора неће бити ни разматрано, а поготово неће бити ријешено. Државна и војна имовина се рјешавају на исти начин. У склопу "прудског процеса" направили смо принципе и нацрт закона, али је касније лидер СНСД-а Милорад Додик од тога одустао. Тај приједлог је реално рјешење и компромис између двије крајности које су биле на сцени прије тога. Утврдили смо средње рјешење - да све пређе на државу која ће задржати оно што јој је потребно, а остало да се да у власништво ентитета. Када престану политике искључивости и тврдоглавости ово рјешење ће бити усвојено.

* ГЛAС: Прије Конгреса СДA странку су потресале подјеле и струје одане Вама и оне која је одана Бакиру Изетбеговићу. Да ли данас постоје те двије струје?

ТИХИЋ: Ми смо највећа странка у БиХ и у странци постоје различита мишљења и различите варијанте и приступи рјешавању проблема. Тако ће то увијек бити, јер у странци нема једноумља. Побиједила је умјерена политика која значи дијалог, договор и компромис, односно европски пут. У генералној политици постоји јединство и нема струја које могу утицати на генералну политику.

* ГЛAС: Ко ће, према Вашој оцјени, побиједити на изборима?

ТИХИЋ: Увјерен сам да ће СДA задржати позицију најјаче политичке странке у БиХ. И на прошлим изборима смо имали 100.000 гласова више од друге по реду странке, од СНСД-а који је био други. Наш циљ није да будемо најјачи, него убједљиво најјачи као што смо били 2002. године и да имамо капацитет да се можемо договарати и договоре реализовати што сада не можемо. У РС ће побиједити СНСД, а међу Хрватима такође мислим да ће побиједити ХДЗ БиХ. Чини се да ће на сцени поново бити исти политички актери.

Сарајево

* ГЛAС: Сарајево, главни град БиХ само је декларативно мултиетничко, јер у њему не живи највећи број пријератних становника Срба и Хрвата. Шта би, према Вама, требало учинити да тај град и друга два народа прихвате као свој?

ТИХИЋ: Сарајево је по демографској структури изгубило карактер какав је имало прије рата. Оно је по начину живота, обиљежјима и размишљањима мултиетнички град. Да би се демографска структура поправила, сматрам да треба спојити Источно Сарајево и Сарајево, јер је највећи број Срба који су живјели у Сарајеву прешао у Источно Сарајево. Формирањем Сарајева са територијом десет предратних општина могло би се постићи добро рјешење и на тај начин би га сви доживљавали истински као главни град, а то је у интересу свих грађана и једног и другог Сарајева.

Кандидатура

* ГЛAС: Да ли ћете се кандидовати за члана Предсједништва БиХ?

ТИХИЋ: Ја се највероватније нећу кандидовати јер нисам заинтересован, али не искључујем ту могућност. Ко ће бити кандидат СДA за члана Предсједништва одлучиће органи странке јер имамо доста чланова који могу да носе ту функцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана