Сукњу продужи, штиклу смањи

Марина Чигоја
Сукњу продужи, штиклу смањи

Женственост давних времена поново је у тренду. Модели који подсјећају на тридесете али "иду" и до четрдесетих, педесетих, па и шездесетих година прошлог вијека - секси, али не вулгарно, женствено, али не "уштогљено" инспирација су већине модних креатора за ову, али и предстојеће сезоне. Ретро је тако поново постао хит.

Дизајнери истичу да се, посебно у овим тешким временима људи враћају озбиљном изгледу. Хватају се за истинске класике, који су кроз историју доказали своју вриједност.

- То су модели који се могу носити у готово свим приликама - каже Сабине Штрајте, уредник у њемачком модном часопису "InStyle".

Класични модели ретро стила који је сада актуелан, осликавају контуру тијела, сукње или хаљине иду преко кољена, а боје су нешто тамније. Посебну улогу имају модни детаљи.

Према ријечима модног дизајнера Давора Сладаковића тренд се јако ослања на актуелну свјетску ситуацију.

- Када су, рецимо, актуелни ратови може се примијетити да се и на модним пистама појављују униформе, маскирне шаре, дакле све оно што ће помоћи комерцијалним маркама да се лакше продају. Тако и овај пут, на жалост, главна тема је свјетска економска криза и диктатори тренда су се мудро одлучили да поново форсирају ретро стил, што, по мом мишљењу, није лоше, јер враћајући се на нешто што је било, ми можемо много тога и да унаприједимо. То се односи на сваку област, а поготово на моду. Као дизајнер знам да је јако тешко и дупло већи посао нешто редизајнирати, него дизајнирати ново, да би се то поново људима свидјело - казао је Сладаковић.

Када су у питању боје, рекао је да је ту стандардно заступљена црна "без које се не може" до сиве која је "ове године доста исфорсирана".

- Када сам био на сајму трендова у Паризу пред крај прошле године она је била присутна у доста нијанси. Тамо је тада била приказана тема као што је алхемија или неке бајковите теме које захтијевају велику креативност. Материјали се драстично разликују на додир, јер на око примјећујете материјал који је јако груб, несаломљив али на додир је јако мекан и угодан - истакао је Сладаковић.

Пун погодак, за мушкарце, када су модни трендови у питању, према његовом мишљењу, су тридесете године.

- Поново долазе до изражаја трегери, враћају се шешири, али уз неки додатак који не одговара том времену, на примјер, за мушкарца су предвиђене јако велике торбе - казао је Сладаковић.

С друге стране, за жене је исфорсирано тзв. пословно облачење, сукње су на кољену или испод кољена.

- Поново се враћају хаљине, дакле, ништа нападно, штикле се мало смањују, и женска силуета се доводи у један ненападнији изглед. Опет је присутна сива и црна боја, нешто мање има земљаних боја као што је зелена и браон - рекао је он.

Шминка такође прати стајлинг који није нападан, са превише боја.

- Долази до изражаја и мејкап који није нападан и који би одговарао женином природном тену. Очи се истичу добрим маскарама. Коса се мало скраћује, мада сам ја велики противник тога и сматрам да је коса нешто највредније у модном смислу на жени, само је битно да она буде што природнија, што равнија - рекао је Сладаковић.

Када је у питању накит он је рекао да већ дуго није актуелно злато и драго камење.

- Више је актуелан накит који је уникатног карактера, који се ослања на природне материјале попут дрвета, коже, разних каменчића који нису из неког претјерано скупог миљеа. И мушкарцима се све више препоручује да носе накит и то је чак и код наших мушкараца постало доста заступљено. Сат је незаобилазан модни детаљ сваког мушкарца, а присутне су и наруквице које означавају или вјерску или неку другу присутност - казао је Сладаковић.

Јако велике торбе и за мушкарце и за жене хит су ове сезоне. Када су у питању мушкарци, према Сладаковићевим ријечима, то код нас то вјероватно још увијек неће бити прихваћено.

- Женске торбе су, такође нешто веће, јер жене сваким даном у њима носе све више ствари. Оне долазе у мало једноставнијем облику, нису више претјерано накићене, али у одређеним дијеловима, тамо гдје су ручке и даље су нешто "богатије" са детаљима. За елегантне прилике, уз неку елегантну хаљину онда су свакако и даље неизбјежне мале торбе -  нагласио је Сладојевић.

Цијене торби и цекера у бутицима се крећу од 15 па до 70 или осамдесет марака. Наравно, за оне са мало дубљим џепом продавци су припремили и оне мало "ексклузивније" моделе чија цијена иде преко стотину и више марака. Када је у питању обућа понуда је такође разноврсна.

- Имамо и "јапанки", папуча и са штиклом и са платформом и то су углавном модели који су и најтраженији. С обзиром на то да сада имамо и снижења њихова цијена се креће од 35 па до 190 марака - истакли су у једном бутику.

Према Сладаковићевим ријечима, тренд није оно што се мора слијепо поштовати, али то не значи да га треба потпуно укинути.

- Увијек треба искористити основне сегменте тренда и при том чувати свој стил. Треба знати изабрати боје које некоме стоје, јер она која му не стоји, ма колико да је у тренду не треба да је носи. Код нас људи много издвајају за гардеробу, али и често промаше - истакао је Сладаковић.

Једноставан дизајн, а добар квалитет купаћих костима нуде спортски брендови, али и модне куће које производе доње рубље. Уз ултра модеран бикини обавезно у понуди иду и хаљиница за плажу, папуче, цегер и пешкир.

- То је већ "ризичнија" модна област у којој људи више откривају своје тијело и треба им много више вјештине да би то на прави начин показали. Када су млађе особе у питању они тешко могу погријешити, тако да они могу пратити разноразне кројеве, док озбиљнија популација мора да води рачуна о кроју јер погрешан купаћи костим може да да потпуно погрешну слику - истакао је Сладојевић.

У бутицима истичу да су ове сезоне модерни жути, зелени и костими у боји цикламе са троуглићима и гаћицама које се везују на куку, као и једнодијелни модели са дубоким изрезом на предњем дијелу и потпуно голим леђима.

"Римљанке" - модерне и удобне

Модни дизајнери за ово љето, када је обућа у питању, препоручују сандале које потпуно откривају стопала, а међу њима се посебно истичу такозване "римљанке".
Популарне "римљанке" поново освајају модно тржиште а ове сезоне одликују се нешто другачијим и модернијим дизајном.
Посебну пажњу привлаче "римљанке" са високим потпетицама и каишићима испреплетаним у различитим варијантама. Најпопуларније су оне у браон, љубичастој и пинк боји.

Сладаковић истиче да је обућа јако стара, која је претрпјела "море" промјена и поново се на неки начин враћа свом изворном изгледу.

- Aли, видим да су сада јако заступљене и платформе, што ми се никако не свиђа, јер је обућа темељ наше физичке појаве и ако ту нешто не ваља, горе можемо бити беспријекорни, пало је све у воду. Мислим да се то неће задржати дуго, јер све што деформише женску љепоту не може дуго трајати, а мислим да то није добро за љепоту женске ноге. Ја сам поборник тога да штикла свакако остане увијек ту и видим да се она вратила у млађу популацију. Мислим да су оне погодак и уз лежернију и уз елегантнију комбинацију - нагласио је он.

Глумица Сандра Љубојевић каже да углавном носи оно што јој се свиђа али да, иако не пати од тога да гардероба буде "маркирана" и у тренду, за неку квалитетну "крпицу" не жали новац.

- Најважније ми је да то буде квалитетно и не жалим новац за неку ствар за коју знам да ће ме добро послужити. Ипак, нисам жртва моде и не купујем нешто само зато што то носи нека свјетска звијезда - каже Љубојевићева.

Као и већина припадница љепшег пола, и она највише новца издваја за ципеле и торбе.

- То је нешто што може дуго да траје и да притом лијепо изгледа, док накит слабо носим. Ретро је увијек у тренду, све се некако враћа али са примјесама нечег модернијег, увијек је мало другачије, и ја се проналазим у том стилу - казала је Љубојевићева.

Мода и здравље

С друге стране, доктори упозоравају да у врелим љетним данима  много пажње треба посветити избору гардеробе и обуће. Они истичу да се оно што је модерно и оно што је здраво сигурно може ускладити.

- Људима свакако савјетујемо да носе лепршавије и природне материјале, који не поспјешују знојење. Када су боје у питању, оне би требало да буду свјетлије. Одјећа не треба да буде припијена уз тијело и велики дио коже би требало да буде прекривен због УВ зрачења - истакла је др Санела Тепшић, специјалиста породичне медицине.

Такође, како истиче, обавезно треба користити креме против УВ зрачења.

- Креме би требале бити са минималним фактором 20 или 30, за дјецу и већим. Отворене ципеле, по могућности од природних материјала и са ниским петама, како би кичма имала правилан положај  свакако препоручујемо - казала је Тепшићева.

Купаћи костим

Стилисти али и продавци истичу да није толико важно да ли је купаћи модеран, већ да ономе ко га носи добро стоји.

- Приликом одабира немојте се поводити за модним трендовима.  Боје, дезени и кројеви су мање важни када се скинете на плажи или крај базена. Битно је да вам купаћи костим добро стоји, да истиче ваше квалитете и прикрива мане - кажу они.

Aко спадате у мршавице не морате много да бирате - вама вјероватно све лијепо стоји, а нарочито класичан дезенирани бикини, као и све врсте шљаштећих материјала.
Мале груди можете визуелно повећати корпама. Дезени ситнијих детаља ће постићи исти ефекат.

Танке бретеле везујте око врата како бисте приближили груди и оптички их увећали. Велике груди захтијевају горњи дио са ширим бретелама.

Једнодијелни модели би требало да имају дубоки изрез.
- Једнодијелни костим, тамније боје са што већи отвором на леђима пристаје особама које имају који килограм више, нарочито у предјелу стомака - каже Сладаковић.

Наочари

Сладаковић истиче да су наочари занимљив модни детаљ, могу много тога да на нама поправе, али су и важне за здравље. Он каже да је најбоље направити неки контраст између облика лица и наочара.

- Најважније је изабрати прави облик и величину. Посљедњих година оне су дошле до толике величине да су људи личили на муве, па је тај тренд морао мало да се заустави. Ретро стил преферира средњу величину, дакле нешто између оних минијатурних и оних огромних - нагласио је он.

Уз "округло лице" добро иду рамови који ће га "издужити" - већи четвртасти оквири, док округли не долазе у обзир.

"Овално лице" је најзахвалније јер му пристаје већина оквира, мада би требало обратити пажњу на то да рам има благо заобљене ивице.

Уз "четвртасто лице" би требало носити округле оквире. Ове сезоне хит су такозване "пилотске" наочаре.
Међутим, овај облик пристаје само особама које имају лице у облику срца - чело нешто шире од браде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана